Έντυπη Έκδοση

ΠΑΡΟΧΟΙ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ GB ΝΑ ΞΕΧΕΙΛΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Ο όγκος των δεδομένων υπερβαίνει τις δυνατότητες των δικτύων

Μόνο που -όπως όριζαν και κάποιες προβλέψεις στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας- ο όγκος των δεδομένων που διακινείται σήμερα μέσω των σταθερών και κινητών δικτύων έχει ξεπεράσει κατά πολύ την κίνηση της φωνής, πράγμα που έχει κάνει τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να ξύνουν αμήχανα το κεφάλι τους.

Κλάδο ελαίας προς τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών τείνει το YouTube Κλάδο ελαίας προς τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών τείνει το YouTube Βλέπετε, όσο πωλούσαν υπηρεσίες φωνής είχαν εγγυημένα έσοδα, με τα οποία έκαναν τις επενδύσεις τους, βελτίωναν τη χωρητικότητα των υποδομών τους και, συνολικά, έκαναν ό,τι πρέπει να κάνει μια εταιρεία του κλάδου.

Μετά ήρθε το Διαδίκτυο και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι άρχισαν να ζορίζονται. Ο κόσμος χρησιμοποιούσε τα δίκτυα λιγότερο για φωνή (την οποία πλήρωνε στην εταιρεία της επιλογής του) και περισσότερο για δεδομένα.

Θα πείτε πως οι εταιρείες έχουν προγράμματα για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, οπότε προς τι το... ξύσιμο. Οι πάροχοι σταθερών δικτύων (π.χ. ο ΟΤΕ, η Forthnet, η Hellas online κ.λπ.) διαθέτουν κυρίως προγράμματα όπου με ένα σταθερό μηνιαίο κόστος έχεις απεριόριστη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Οι εταιρείες κινητής (όπως οι δικές μας Cosmote, Vodafone, Wind), χρησιμοποιούν κυρίως προγράμματα με ογκοχρέωση, όπου με ένα συγκεκριμένο ποσό ο συνδρομητής αγοράζει συγκεκριμένο όγκο δεδομένων που μπορεί να «καταναλώσει» όταν βρίσκεται online.

Μερίδιο από τον τζίρο

Μόνο που η ανάπτυξη των online υπηρεσιών υποχρεώνει τους παρόχους να αναπτύσσουν διαρκώς νέες υποδομές χωρίς να παίρνουν ουσιαστικά μερίδιο από τον τζίρο που παράγεται σήμερα στο Διαδίκτυο. Βλέπουν, δηλαδή, ένα χορό δισεκατομμυρίων να εξελίσσεται μπροστά τους χωρίς κανείς να τους καλεί να κάνουν και αυτές μερικά βήματα. Στο μεταξύ τα έσοδα από τις παραδοσιακές πηγές τους συρρικνώνονται και η γκρίνια πάει σύννεφο.

Οι πάροχοι έχουν επιχειρήσει να δημιουργήσουν έναν φορέα προκειμένου να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο από εταιρείες όπως η Apple ή η Google, αλλά όπου λαλούν πολλά κοκόρια (τηλεπικοινωνιακές εταιρείες εν προκειμένω) αργεί να ξημερώσει. Τώρα η Google μέσω του YouTube εμφανίζεται να συζητάει με τους παρόχους για μια νέα συμφωνία, αν και στο τραπέζι δεν εμφανίζονται -προς ώρας- χρήματα.

Η Google προτείνει ένα είδος συμφωνίας στην οποία θα έχουν συμμετοχή και οι κατασκευαστές εξοπλισμού, κυρίως κινητών τηλεφώνων, ώστε να αποσυμφορηθούν τα δίκτυα από τον όγκο των δεδομένων που διακινούν καθημερινά.

Πρότυπο συμπίεσης

Ενα μέρος των πληροφοριών θα είναι αποθηκευμένο στις συσκευές, οι οποίες θα ανταλλάσσουν πληροφορίες με το Διαδίκτυο μόνον όταν αυτό είναι απαραίτητο. Μια άλλη πτυχή της συμφωνίας θα αφορά ένα κοινώς αποδεκτό πρότυπο για τη συμπίεση των δεδομένων, πάλι με στόχο να «αδειάσει» ένα μέρος των δικτύων. Εάν επιτευχθεί συμφωνία (σ.σ. πάλι πολλά είναι τα κοκόρια), οι πάροχοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επενδύουν διαρκώς σε υποδομές και μπορεί να πάρουν μια ανάσα.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις αγαπημένες τους online υπηρεσίες χωρίς προβλήματα και «κρυφές» χρεώσεις και οι παραγωγοί περιεχομένου (από τους μεγάλους κολοσσούς μέχρι τον μεμονωμένο μπλόγκερ) θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν χωρίς περιορισμούς. Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά η ανάγκη για μια συμφωνία με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές είναι μάλλον επιτακτικότερη από ποτέ... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Σχετικά θέματα: Τεχνοοικονομία
Στην Κομισιόν απειλούν να προσφύγουν Vodafone και Wind για τον ...προϋπολογισμό
Τα νεύρα μου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημόσιες επενδύσεις
Ξανά στον Προκρούστη τα περιφερειακά έργα
Επιδοτήσεις
Εκλεισε η πύλη για ΕΑΣ Κοζάνης - Σερβίων και Κεφαλονιάς
Οδικό δίκτυο
Τη Σύνοδο περιμένουν οι τράπεζες για να επαναχρηματοδοτήσουν έργα
ΗΠΑ
Σκυλεύουν το πτώμα της Lehman Brothers: 16-25 σεντς ανά δολάριο
Απεργίες
Απεργία και τη μέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου
Και ο Τύπος απεργεί την Τετάρτη
Στις 15 Ιουνίου πανελλαδική στις 16 παγκρήτια απεργία
Συνέντευξη: Ρ. Χάουσμαν
Μην ψάχνετε για φόρους και περικοπές - η λύση είναι στις εξαγωγές
Τεχνοοικονομία
Ο όγκος των δεδομένων υπερβαίνει τις δυνατότητες των δικτύων
Στην Κομισιόν απειλούν να προσφύγουν Vodafone και Wind για τον ...προϋπολογισμό
Τα νεύρα μου
Αργεντινή
Ινδιάνοι της Αργεντινής διεκδικούν τη γη τους από την Benetton
Ενέργεια
Αμερικανικό ενδιαφέρον για την ελληνική στάση στους αγωγούς
Ορους στην εξαγωγή αερίου στην Ευρώπη θέτουν οι Αζέροι
Ευρωπαϊκή Ενωση
Ασυνεννοησία Ε.Ε. και αδυναμία Παπακωνσταντίνου φουντώνουν CDS
Οικοδομή
Βουτιά 37,5% στις οικοδομικές άδειες τον Φεβρουάριο
Τράπεζες
Η υποτίμηση των ελληνικών μετοχών εξισορροπεί κάθε ρίσκο
Άλλες ειδήσεις
Διπλασιάστηκαν τα κέρδη της ΕΥΔΑΠ στα 11,3 εκατ.
Βαθύτερη ύφεση... μεσοπρόθεσμα