Έντυπη Έκδοση

Η ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ * ΤΟ 23% ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ * ΑΛΛΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ Η ΡΩΣΙΑ, ΜΕ ΜΕΡΙΔΙΟ ΑΓΟΡΑΣ 7%

1,5 δισ. ευρώ από εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά

Μολονότι υπήρξε τεράστιο πλήγμα στους Ελληνες φραουλοπαραγωγούς, εξαιτίας της ρωσικής απαγόρευσης για ευρωπαϊκές εισαγωγές, και οι Ελληνες παραγωγοί κηπευτικών έχουν μαρτυρήσει λόγω του Ε.coli, η αλήθεια είναι ότι τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά τα τελευταία χρόνια έχουν κατακτήσει καλό όνομα στις ξένες αγορές, ενώ αποτελούν τη «βαριά βιομηχανία» των εξαγωγών μας.

Πρώτη αγοράζει ελληνικά φρούτα και λαχανικά η Γερμανία, στην οποία εξάγεται το 23% περίπου της εξαγώγιμης παραγωγής, αξίας 320-340 εκατ. ευρώ . Συνολικά, οι ελληνικές εξαγωγές σε φρούτα-κηπευτικά (νωπά-μεταποιημένα) ανέρχονται κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ . Για ν' αντιληφθούμε τα μεγέθη, οι εξαγωγές μας σε ελαιόλαδο-λίπη δεν φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ .

Η Ρωσία παραμένει σημαντικός αγοραστής των ελληνικών φρούτων-λαχανικών. Αγοράζει σχεδόν 87.000 τόνους, με μερίδιο 7%, που αποτιμάται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ . Οι μεγαλύτερες ποσότητες ελληνικών φρούτων-λαχανικών, νωπών ή μεταποιημένων (κομπόστα κ.ά.), φεύγουν προς Μόσχα και Πετρούπολη, ενώ περίπου 28.000-29.000 τόνοι εισάγονται από τη γειτονική Ουκρανία, που ζητεί πλέον πιστοποιητικά ασφαλείας τροφίμων. Διευκρινίστηκε ωστόσο ότι όσα φορτία είναι στο δρόμο μέχρι σήμερα, θα τα παραλάβει χωρίς την απαίτηση του πιστοποιητικού.

Χαμηλές τιμές

Οι Ελληνες παραγωγοί διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, ενώ φέτος δραματική ήταν η κατάσταση στο πορτοκάλι. Ωστόσο, ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες τονίζουν ότι ο ξένος παραγωγός έχει πολύ μικρότερο ποσοστό στην τελική τιμή στο ράφι (2/3 σε σύγκριση με τον Ελληνα), τα μεταφορικά είναι γολγοθάς, ενώ ο ανταγωνισμός στα σουπερμάρκετ του εξωτερικού είναι τεράστιος. Βέβαια, ο ξένος παραγωγός ισοσκελίζει λόγω του πολύ μεγαλύτερου κλήρου, των μικρών κοστολογίων σε αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, μηχανήματα).

Η βελτίωση εξαγωγών σε φρούτα-κηπευτικά οφείλεται κυρίως στην προσαρμογή Ελλήνων παραγωγών και εταιρειών, στις απαιτήσεις των ξένων αγορών, να παραδίδουν ποιοτικό εμπόρευμα, με συνέπεια και σε καλή συσκευασία-τιμή. Ο μεγαλύτερος παραγωγός φρούτων και λαχανικών παραμένει η Κίνα, αφού κατέχει σε πολλά προϊόντα άνω του 45% της παγκόσμιας παραγωγής και στην Ευρώπη τα σκήπτρα κατέχει η Ισπανία.

«Ελεγχοι ελληνικών και ξένων κρατικών αρχών, χωρών-μελών της κοινότητας και ανεξάρτητων οργανώσεων, έδειξαν ότι το 80% των ελληνικών φρούτων/ λαχανικών έχουν μηδενική ανεύρεση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Το υπόλοιπο 20% είναι εντός των προβλεπομένων ορίων από την Κοινότητα και μέχρι το 33% αυτών. Μάλιστα, αποτελεί απαίτηση των μεγάλων εισαγωγικών εταιρειών στα συμβόλαια με ελληνικές επιχειρήσεις, το ζήτημα των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων», αναφέρει ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος στο Σύνδεσμο Ελληνικών Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, Incofruit-Hellas.

«Το ελληνικό περιβάλλον είναι καθαρό και, ακόμη και για τη συντήρηση φρούτων, χρειαζόμαστε τα ελάχιστα δυνατά φυτοπροστατευτικά προϊόντα για συντήρηση-καταπολέμηση ασθενειών. Οι παραγωγοί έχουν προσαρμοστεί κατά κανόνα στις απαιτήσεις της ορθής γεωργικής πρακτικής που απαιτούν οι μεγάλες αλυσίδες. Οι παραγωγοί της χώρας μας και τα προϊόντα μας είναι πιστοποιημένα με Global Gap. Οι παραγωγοί μας δηλαδή ελέγχονται κι από πιστοποιητικούς οργανισμούς καθ' όλη την παραγωγική διαδικασία και τα προϊόντα συνοδεύονται από σχετικό πιστοποιητικό. Οι παραγωγοί της χώρας μας είναι οι δεύτεροι περισσότερο πιστοποιημένοι στην Ε.Ε., ανάλογα με το μέγεθος της παραγωγής και τον πληθυσμό», τονίζει.

Η κρίση με το βακτήριο Ε.coli έπληξε παραγωγούς φρούτων και κηπευτικών απ' όλη την Ελλάδα: Κρήτη, Αττική, Πρέβεζα, Πελοπόννησο.

Ομως, υπήρξε αύξηση στις εξαγωγές σε όλα τα χειμερινά φρούτα 15%-20%, που συνεχίστηκε από πέρυσι. Καταγράφηκε νέο ρεκόρ εξαγωγών στο πορτοκάλι: από 378.000 περίπου τόνους πέρυσι, φέτος αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 400.000. Πριν από τη διατροφική κρίση είχαμε ρεκόρ εξαγωγών στα αγγούρια από 20.000 τόνους, προβλέπεται να φτάσουμε 26.000, ενώ από 73.000 ακτινίδια πέρυσι εκτιμάται στα 76.000 φέτος, από 73.000 στα μανταρίνια 77.000. Από 500-600 τόνους τομάτες ανεβήκαμε στους 1.500-1.600. Καλές προοπτικές έχει και το ελληνικό καρπούζι που παράγεται σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Κρήτη κι εξάγεται κυρίως σε Ιταλία, Γερμανία και Βαλκανική.

«Δεν έχει δοθεί από το Ελληνικό Δημόσιο η δέουσα προσοχή στα οπωροκηπευτικά. Συμμετέχουμε σε μια μόνο έκθεση φρούτων, που γίνεται κάθε Φεβρουάριο στο Βερολίνο, ενώ κατά την άσκηση του εξαγωγικού εμπορίου υπάρχουν επιβαρύνσεις και αντικίνητρα (καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ, ανταποδοτικά τέλη για ποιοτικούς ελέγχους). Η αγορά στην Ευρώπη ελέγχεται από 10-15 ομάδες αλυσίδων πολυκαταστημάτων, που ελέγχουν έως και πάνω από 80% του λιανικού εμπορίου», αναφέρει ο κ. Πολυχρονάκης.

Οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες ζητούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αυστηροποιήσει τους ελέγχους ώστε να μην κυκλοφορούν ατυποποίητα ελληνικά προϊόντα κυρίως από Βαλκάνιους γείτονες, που αγοράζουν προϊόντα με κλούβες έξω από τα χωράφια, δεν έχουν παραστατικά, δεν τηρούν κανόνες υγιεινής και μας δυσφημούν στο εξωτερικό. Οπως λέει ο κ. Πολυχρονάκης, «νόμος υπάρχει από το 2003, αλλά εφαρμόζεται ελαστικά. Από έναν έμπορο μπορεί να βγει κακό όνομα στην αγορά. Τα ελληνικά φρούτα-λαχανικά έχουν σημαντικές δυνατότητες και πρέπει να τα προσέξουν».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εμπορικό ισοζύγιο
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Σχετικά θέματα: Εξαγωγές
Καταγγέλλουν αδιαφανείς μετακινήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Οδικό δίκτυο
Πέρνα δίπλα από την μπάρα
Αρειος Πάγος
Μπλόκο στις αποζημιώσεις θυμάτων της «Ρικομέξ»
Δώδεκα χρόνια μετά τον φονικό σεισμό θα πάρουν 315.538 €
"Αγανακτισμένοι"
«Πρέπει να τολμήσουμε»
Ψυχογραφώντας τις «φυλές» της πλατείας
Υγεία
Υποστέλλεται η σημαία της δημόσιας υγείας στη μεγαλόνησο
Χανιά: στο 40% οι ελλείψεις λόγω περικοπών προσωπικού
Λασίθι: διάσπαρτες οι υπηρεσίες
Ρέθυμνο: πεπαλαιωμένα μηχανήματα τεχνητού νεφρού
Αφημένο στο μεράκι των εργαζομένων το Ασκληπιείο
«Οχι σε άλλη συρρίκνωση του ορθοπεδικού τομέα»
Εξαγωγές
1,5 δισ. ευρώ από εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά
Καταγγέλλουν αδιαφανείς μετακινήσεις
«7ply project»
Τέχνη με ρίζες στον δρόμο
Δικαστικό ρεπορτάζ
Καταδικάστηκε αστυνομικός για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε διαδηλωτή
Κανείς, από τους δέκα μάρτυρες, δεν αναγνώρισε τον Αρη Σειρηνίδη
ΜΜΕ
Προς απεργία διαρκείας στο «Εθνος»
ΣΔΟΕ
Απλά μαθήματα φοροδιαφυγής
Άλλες ειδήσεις
Απεργία ακτινολόγων
Καλιφορνέζικο σεμινάριο για ασφαλή οδήγηση στους 2 τροχούς
Απέσυραν παρτίδα κρασιών