Έντυπη Έκδοση

Εκπαιδευτικό βιβλίο

Λεξικά και στοιχεία Διδακτικής, Παιδαγωγικής

***J. Α. Cuddon, Λεξικό λογοτεχνικών όρων και θεωρίας λογοτεχνίας, μετάφραση - επιστημονική επιμέλεια: Γιάννης Παρίσης, Μαρία Λιάπη, εκδόσεις Μεταίχμιο, σκληρόδετη έκδοση με κουβερτούρα, σ. 800, ευρώ 52

Ακόμα ένα φιλόδοξο, εμπεριστατωμένο, περιεκτικό και απολύτως χρηστικό έργο στις εκδόσεις Μεταίχμιο, φιλοτεχνημένο με περισσή φροντίδα και μεράκι από εμβριθείς επιστήμονες, που μετέφρασαν, επιμελήθηκαν και συμπλήρωσαν το σημαντικό λεξικό του καθηγητή, συγγραφέα και λεξικογράφου J. Α. Cuddon (1928-1996), που δίδαξε στο Emanuel School του Λονδίνου. Οι μαθητές, οι φοιτητές, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι φιλόλογοι, οι δημοσιογράφοι και οι κριτικοί, που θέλουν να πληροφορηθούν, να θυμηθούν (ή να σιγουρευτούν) για την ακριβή σημασία εννοιών που χρησιμοποιούμε καθημερινώς όταν αναφερόμαστε στη λογοτεχνία, θα βρουν στον τόμο αυτόν έναν πολύτιμο σύμμαχο. Αν δεν είστε ειδικός στα χαϊκού δεν θα θυμάστε βεβαίως με απόλυτη σιγουριά πόσες συλλαβές έχει ο κάθε στίχος αυτών των λακωνικών στιχουργημάτων. Αν δεν καταφέρνετε να συμφωνήσετε με κάποιον για το τι εννοούμε ακριβώς όταν χρησιμοποιούμε, κάποιες φορές με μεγάλη -είν' αλήθεια- ευκολία, απολύτως εξειδικευμένους όρους που αφορούν παγκόσμια λογοτεχνικά ρεύματα, σχολές και τάσεις, ένα είναι βέβαιο: ότι έχετε στη διάθεσή σας ένα αξιόπιστο εργαλείο, όπου με αντικειμενικότητα και αποτελεσματική μεθοδικότητα έχουν καταχωριστεί οι σημαντικότεροι όροι για όλες τις μεγάλες λογοτεχνίες και για όλες τις αξιοσημείωτες θεωρίες της λογοτεχνίας. Με κατατοπιστικό τρόπο, οι έλληνες επιμελητές εμπλούτισαν το πρωτότυπο πόνημα με λήμματα που σχετίζονται με τη νεοελληνική λογοτεχνία ή συμπλήρωσαν τα αρχικά λήμματα με πληροφορίες που αφορούν τα δικά μας λογοτεχνικά πράγματα.

***Αχιλλέας Γ. Παπαθανασίου, Λεξικό Ρημάτων της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 1.008, ευρώ 29,80

Με επιστημονικό και ιδιαίτερα εποπτικό τρόπο παρουσιάζονται περισσότερα από 2.000 ρήματα της αττικής πεζογραφίας. Καταγράφονται η σημασία τους, η ετυμολογία, τα παράγωγα και ομόρριζα, τα συνώνυμα και αντώνυμα, τα σύνθετα, ενώ δίνονται χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο που συντάσσονται. Για τα ρήματα που απαντώνται συχνότερα ή που είναι ιδιαίτερα σημαντικά, παρατίθενται περισσότεροι από 300 πίνακες με την πλήρη κλίση τους, καθώς και πίνακες με χρονική και εγκλιτική αντικατάσταση.

Συμπεριλαμβάνονται, επίσης, αναφορές στην προσωδία των δίχρονων φωνηέντων και παρατηρήσεις για τη χρήση ή τη μορφολογία ορισμένων ρηματικών τύπων. Στο τελευταίο παράρτημα διαβάζουμε χρήσιμους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες των ρημάτων. Για μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και για κάθε έναν που αγαπά, μελετά και σπουδάζει την αρχαία ελληνική γλώσσα.

***Αγγλο-ελληνικό Λεξικό Πατάκη, γενικός συντονισμός και πνευματική διεύθυνση: Στέφανος Α. Πατάκης, υπεύθυνος έκδοσης: Francis Baker, σ. 1.188, ευρώ 23,90

Επιδιώκοντας τη σύγχρονη προσέγγιση της αγγλικής και αμερικανικής γλώσσας, με πλούσια ορολογία από διάφορους ειδικούς επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς, με περισσότερα από 50.000 λήμματα και παραδείγματα, με πολλούς ιδιωματισμούς, phrasal verbs και 70.000 θέματα μεταφρασμένα στα ελληνικά, το Αγγλο-ελληνικό λεξικό Πατάκη έρχεται να καλύψει τις ανάγκες του σημερινού αγγλομαθούς στη γλωσσική του αναζήτηση. Με σύγχρονο λεξιλόγιο για τοInternet, την οικονομία, την οικολογία, με τελειοθηρική σκόπευση στην εκφραστική ακρίβεια, με περιγραφική επεξήγηση λέξεων που δεν έχουν το αντίστοιχό τους στην ελληνική γλώσσα, με αναλυτική ερμηνεία λέξεων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με ειδικά ιστορικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα, επιτυγχάνεται σε μέγιστο βαθμό η κάλυψη της δυναμικής αγγλικής γλώσσας, που διαρκώς εμπλουτίζεται κι εξελίσσεται. Απαιτήθηκαν έξι χρόνια συστηματικής και μεθοδευμένης εργασίας. Το αποτέλεσμα δικαιώνει τους συντελεστές αυτού του χρήσιμου κι εύχρηστου τόμου.

***Ρόμπερτ Ρόουλαντ Σμιθ, Πρωινό με τον Σωκράτη, μετάφραση: Χρήστος Καψάλης, εκδόσεις Ψυχογιός, σ. 360

Ακόμα ένα βιβλίο γενικών γνώσεων, με αναφορές σε φιλοσοφικά και ψυχολογικά θέματα, που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του αναγνώστη. Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους περνάει μέσα από την αναβάθμιση του κοινωνικού και ατομικού βίου καθενός από εμάς. Μέσα από τη μίμηση προτύπων, συμπεριφορών και στάσεων ζωής που λειτουργούν με αποδεδειγμένη επιτυχία, η γνώση διαδίδεται και ψήγματα σοφίας διασπείρονται, προκειμένου να βλαστήσουν την κατάλληλη στιγμή, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν και οι καταστάσεις μάς αναγκάζουν. Σε περιόδους συνολικής πολιτισμικής (και οικονομικής) κρίσης, είναι σημαντικό να ξαναγυρίζουμε στις «δεξαμενές» της συλλογικής ανθρώπινης γνώσης και να αντλούμε τα ζωτικά εκείνα εργαλεία που θα εξασφαλίσουν όχι μόνο την επιβίωσή μας, αλλά και το περίφημο εκείνο «ευ ζην» των αρχαίων ελλήνων. Ο πολυμήχανος και πολύτροπος Ρόμπερτ Ρόουλαντ Σμιθ, με σπουδές και ακαδημαϊκές περγαμηνές, εγκατέλειψε πρώτα τη θέση καθηγητή στο κολέγιο All Souls της Οξφόρδης, και μετά τη σταδιοδρομία του ως μετόχου σε εταιρεία συμβούλων, για να αφοσιωθεί στη συμβουλευτική, στη συγγραφή και στη δημοσιογραφία, με ειδίκευση στην εφαρμογή της φιλοσοφίας στην καθημερινή μας ζωή και στην (επιτυχή) αντιμετώπιση ηθικών διλημμάτων. Στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον αυτό βιβλίο βοηθάει τον αναγνώστη να δει την καθημερινότητά του μέσα από τα μάτια διακεκριμένων φιλοσόφων. Από την οπτική γωνία του Νίτσε, του Πλάτωνα ή του Φρόυντ, πώς θα φαίνονταν άραγε οι απλές μας συνήθειες και ασχολίες; Η ανάγκη μας για υπερκατανάλωση (ως αντίδοτο στην πλήξη ή στην κατάθλιψη που συχνά-πυκνά μάς απειλούν), η παράλογη βιασύνη μας να φτάσουμε στο επόμενο φανάρι ένα δευτερόλεπτο πριν από τον προπορευόμενο οδηγό, η βουλιμία ή η ανορεξία μας, η βιβλιοφιλία, ή η αποφυγή να ανοίξουμε κάποιο έντυπο, τα άγχη και οι καθημερινές αγωνίες μας για μικροπράγματα ή για μεγάλα (όπως θα έλεγε ο Γιώργος Σεφέρης)... Ολ' αυτά φαντάζουν αλλιώτικα, και μπαίνουν ενδεχομένως σε μια άλλη -πιο αντικειμενική- διάσταση όταν τα δούμε μέσα από το πρίσμα κάποιων σπουδαίων διανοητών που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Λένε ότι η μελέτη ενός βιβλίου ρίχνει την πίεση και ρυθμίζει την καρδιακή λειτουργία σε περισσότερο φυσιολογικά πλαίσια. Η ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου θα σας ψυχαγωγήσει με παραγωγικό και δημιουργικό τρόπο και θα θέσει ένα ακόμα λιθαράκι στην επιχείρηση της αυτοβελτίωσης, που είναι όχι μόνο επιθυμητή αλλά και επιβεβλημένη στην παρούσα φάση.

Σχολικά ζητήματα

***Βασίλειος Σάλτας Στοιχεία Διδακτικής και Παιδαγωγικής, εκδόσεις Επίκεντρο, σ. 244, ευρώ 22,21

Ο Βασίλειος Σάλτας έχει διδακτορικό στη Διδακτική των Μαθηματικών και ασχολείται επαγγελματικά με αυτό το επιστημονικό αντικείμενο. Εκπόνησε, λοιπόν, ένα άρτιο βοήθημα για εκπαιδευτικούς, καθηγητές, φοιτητές ανώτερων και ανώτατων σχολών με εκπαιδευτικό-διδακτικό κλάδο, που συνοδεύεται από cd, όπου παρουσιάζεται το περιεχόμενο του βιβλίου σε power point. Σκοπός του είναι να καταρρίψει την άποψη ότι η επιτυχημένη και αποτελεσματική διδασκαλία δεν διδάσκεται. Ο συγγραφέας συστηματοποιεί διάφορες διδακτικές θεωρίες χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τα υπάρχοντα σχολικά βιβλία. Βοηθάει τον καθηγητή που θέλει να μη νιώθει ανερμάτιστος στον διδακτικό του ρόλο μέσα στην τάξη, αποδίδοντας με απλό και εύληπτο τρόπο βασικές αρχές της σύγχρονης Παιδαγωγικής και Διδακτικής. Βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους κινείται είναι τα παιδαγωγικά και ψυχολογικά προβλήματα στη διδασκαλία των επιστημών, η διδακτική και εκπαιδευτική τεχνολογία, καθώς και ο καθορισμός των εκπαιδευτικών σχέσεων. Στα αναλυόμενα θέματα συμπεριλαμβάνονται: η ευρετική δομή των διδακτικών γνώσεων, ο προσδιορισμός, η ερμηνεία βασικών όρων της Διδακτικής και της Παιδαγωγικής (όπως διδακτική μετάπλαση, σκοποί, στόχοι κ.ά.), η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας και η εφαρμογή νέων διδακτικών προτάσεων, που είναι καρπός σημαντικών επιστημονικών ερευνών.

***Γεωργία Κατσούδα Σύγχρονο πρακτικό Ασκησιολόγιο για τη Νεοελληνική Γλώσσα εκδόσεις Αγκυρα, σ. 224, ευρώ 13,90

Με πολλές και ποικίλες ασκήσεις, συστηματικά οργανωμένες και με άψογο μεθοδολογικό τρόπο, βοηθάει όχι μόνο στην εμπέδωση της θεωρίας, αλλά και στη συνειδητή χρήση δομών και λειτουργιών της Νέας Ελληνικής. Ειδικά για τους μαθητές, είναι ένα ιδιαίτερα φιλικό και εύκολο στη χρήση του εγχειρίδιο, αφού αντιστοιχεί απολύτως στα κεφάλαια της διδασκόμενης Γραμματικής και προσφέρει ασκήσεις συμπλήρωσης, πολλαπλών επιλογών, αντιστοίχισης, διάκρισης του σωστού από το λάθος, σημασιολογικής διαφοροποίησης κ.ά. Βεβαίως, οι λύσεις όλων των ασκήσεων βρίσκονται στο τέλος του χρήσιμου αυτού εγχειριδίου.

***Γεωργία Κατσούδα Σύγχρονη πρακτική Γραμματική τσέπης εκδόσεις Αγκυρα, σ. 344, ευρώ 13,90

Ενα ιδιαίτερα εύχρηστο βοήθημα, που βασίζεται στη σχολική Γραμματική, ενώ αξιοποιεί υλικό που αντλεί από σύγχρονες Γραμματικές, από λεξικά και σχολικά εγχειρίδια, παραπέμποντας ταυτόχρονα στη σύγχρονη βιβλιογραφία, για κάθε σημαντική πληροφορία που προσφέρεται στον φιλομαθή αναγνώστη. Εκτός όμως από την κλίση πολλών ρηματικών τύπων, ο μαθητής μπορεί να βρει σημαντικές παρατηρήσεις και σχόλια για τη χρήση όλων των μερών του λόγου. Στο επίμετρο θίγονται θέματα που προβληματίζουν τον σύγχρονο μαθητή που επιθυμεί να μιλάει άριστα την ελληνική γλώσσα (όπως η στίξη, κανόνες του μονοτονικού συστήματος, θέματα ορθογραφίας κ.ά.). Το ευρετήριο βοηθάει τον αναγνώστη να εντοπίζει άνετα και γρήγορα τις απαντήσεις σε προβλήματα μορφολογίας και σε θέματα του γραπτού λόγου.

***Γεωργία Κατσούδα Σύγχρονο, πρακτικό Συντακτικό τσέπης, εκδόσεις Αγκυρα, σ. 304, ευρώ 13,90

Το τρίτο βιβλίο της σειράς που παρουσιάζουμε εδώ είναι ένα ιδιαίτερα φιλικό Συντακτικό τσέπης, με εύχρηστο ευρετήριο, θεωρία με παρατηρήσεις για τη συντακτική λειτουργία κάθε μέρους του λόγου, παραδείγματα για την εμπέδωση της θεωρίας, σχόλια με χρήσιμες πληροφορίες, συνοπτικούς πίνακες με τη θεωρία και πολλά άλλα ωφέλιμα. Απευθύνεται σε μαθητές, σπουδαστές και ανθρώπους που αποφεύγουν τις... ασυνταξίες. Σύγχρονο, ενημερωμένο και πρακτικό, στηρίζεται στο Συντακτικό που διδάσκεται στο σχολείο, αλλά και σε άλλα παρεμφερή γλωσσικά βοηθήματα της Νέας Ελληνικής, ενώ διαθέτει πλούσιες βιβλιογραφικές παραπομπές.

***Πρόσωπα, ιδέες και θέματα στις Επιστήμες της Αγωγής. Από τον μύθο της παιδαγωγικής επάρκειας στην ουσία της παιδαγωγικής σκέψης, πρόλογος - επιστημονική επιμέλεια: Γιάννης Αγγελάκος, εκδόσεις Κέδρος, σ. 496

Στη σειρά Καινοτόμες προσεγγίσεις στις Επιστήμες της Αγωγής, των εκδόσεων Κέδρος, κορυφαίοι εκπρόσωποι των παιδαγωγικών ιδεών, με ειδικότητα σε τομείς και νέα πεδία μελέτης των επιστημών της Αγωγής, με εμπειρία και γνώση σε θέματα ανάπτυξης-εξέλιξης του παιδιού και του εφήβου, με ερευνητική δραστηριότητα στη σχέση σχολείου και κοινωνίας, εκθέτουν τις απόψεις τους για τον ρόλο του σύγχρονου εκπαιδευτικού στο σχολείο, για τα ζητήματα διδασκαλίας και αξιολόγησης και για το πώς πρέπει να μελετάται και να αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της όποιας διαφορετικότητας στον ευαίσθητο σχολικό χώρο. Ο Γιάννης Αγγελάκος επιμελείται με επιστημονικότητα και προλογίζει αυτό το ιδιαίτερα διαφωτιστικό βιβλίο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και σε όσους εμπλέκονται στην παιδαγωγική διαδικασία.

Λεξικά, απαραίτητα βοηθήματα

***Λεξικά Μπαμπινιώτη:

Στο γνωστό «ευαγγέλιο» για κάθε αναζητητή της ορθής γραφής Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, προστέθηκαν το Ορθογραφικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και το Ετυμολογικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Ιστορία των λέξεων. Με σχόλια και ένθετους πίνακες, σελ. 1652, ευρώ 54,26.

Εμεινα ενεός από αυτόν τον λεξικογραφικό άθλο, αφού αποτυπώνονται με επιστημονικότητα και ακρίβεια (βοηθούντων των χρηστικότατων πινάκων) η προέλευση και η πορεία κάθε λέξης της ελληνικής γλώσσας με πληροφορίες, συνδέσεις, συγκρίσεις και σχόλια που ενδιαφέρουν κάθε έναν επαρκή γνώστη μιας από τις πλουσιότερες και πλέον «εύπλαστες» γλώσσες του κόσμου.

***Τεγόπουλος λεξικά:

Στην πληθώρα των λεξικών που επιμελήθηκε (και φιλοτέχνησε με μεράκι και γνώση, οφείλω να πω) η φιλόλογος Μαρία Μανδαλά, ξεχωρίζω τα δύο τελευταία «διαμαντάκια» (το δεύτερο σε συνεργασία με τον Γεώργιο Κομινάκη):

α. Ρήματα. Η κλίση των ρημάτων της νεοελληνικής γλώσσας, σ. 332, ευρώ 20,19

β. Ουσιαστικά. Η κλίση των ουσιαστικών της νεοελληνικής γλώσσας, σ. 189, ευρώ 20,10

Στα πλεονεκτήματα αυτών των ευσύνοπτων βοηθημάτων συγκαταλέγονται η λειτουργικότητα και η φιλικότητα προς τον χρήστη. Δεν τα αποχωρίζομαι ποτέ. Με ελάχιστο βάρος, συμπληρώνουν το περιεχόμενο του χαρτοφύλακά μου, όπου κι αν πάω, όπου κι αν σταθώ. Η φανατική λεξιλαγνεία και η τελειομανία δεν κρύβονται.

***Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, σ. 1.532, ευρώ 67,93

Ενα μνημειώδες συλλογικό έργο με τη σοβαρότητα, την επιστημονικότητα και την ενδελέχεια του έμψυχου δυναμικού του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γι' αυτούς που θέλουν να έχουν σφαιρική γνώση και να ελέγχουν ακόμα και τα «ευαγγέλια». Πίστευε και ερεύνα...

***Λεξικά Πατάκη: α. Θησαυρός συνωνύμων και αντιθέτων της νέας ελληνικής σ. 512, ευρώ 15,65

Κυριολεκτικά, θησαυρός. ***β. Λεξικό νεοελληνικής λογοτεχνίας, σ. 2.504, ευρώ 111,05

Ενα εγκυκλοπαιδικό λεξικό που περιέχει -συν τοις άλλοις- και εργοβιογραφικά των σημαντικότερων εκπροσώπων της τέχνης του λόγου στην ελληνική γλώσσα, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Σημαντικό εργαλείο για φιλολόγους, μελετητές, ερευνητές, συγγραφείς, κριτικούς λογοτεχνίας, μαθητές, φοιτητές και κειμενογράφους κάθε είδους.

***γ. Λεξικό της σύγχρονης σκέψης, σ. 1.376, ευρώ 60,57.

Για όσους δεν βασίζονται στη μνήμη τους όταν αναφέρονται σε κάποιο ρεύμα, σε μια σχολή, σ' έναν διανοητή. Για όλους εκείνους που δεν θέλουν να βρεθούν στη μάλλον άβολη θέση να περάσουν σαν δική τους «σοφία» κάτι που είχε κάποιος άλλος κάποτε διατυπώσει ορθότερα, καλό είναι να συμβουλεύονται αυτό το λεξικό, αφού όλοι άνθρωποι είμαστε και «ουδείς αλάνθαστος». Εξάλλου, το βρίσκω εξόχως γελοίο να «παραβιάζεις ανοιχτές πόρτες», γι' αυτό συνιστώ σε όλους μας σεμνότητα και μετριοπάθεια. Σπανίως κάποιος «κομίζει γλαύκα εις Αθήνας» και η δυναμίτιδα ανακαλύφθηκε άπαξ από τον ιδρυτή του θεσμού των βραβείων Νόμπελ, που όλοι τα εποφθαλμιούν, λίγοι τα αξίζουν, ακόμα λιγότεροι τα δικαιούνται και ελάχιστοι -αναγκαστικώς- τα λαμβάνουν.

***Θεοδόσης Πελεγρίνης Λεξικό της Φιλοσοφίας, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, σ. 1.616, ευρώ 66,81

Ο εξαίρετος ρήτορας και καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρύτανης από πρότινος, πέτυχε να συγκεντρώσει σ' έναν τόμο 15.000 λήμματα, καλύπτοντας πάνω από 25 αιώνες φιλοσοφικής σκέψης κι ενασχόλησης. Το εύληπτο και ελκυστικό αυτό πόνημα διαρθρώνεται σε δύο μέρη: στο πρώτο συμπεριλαμβάνονται έννοιες, θεωρίες, σχολές και φιλοσοφικά ρεύματα, ενώ στο δεύτερο καταγράφονται ο βίος και η πολιτεία των φιλοσόφων από την πρώιμη αρχαιότητα έως τις μέρες μας (σε Δύση και Ανατολή). Ακόμη ένας άθλος του εξαιρετικού ομιλητή, τον οποίο απολαμβάνουμε συχνά στις δημόσιες (θεατρικότατες) διαλέξεις του.

Κωνσταντίνος Μπούρας

********

***Πέτρος Μπερερής, Εύη Τρούκη Λόγος και επικοινωνία στην εκπαιδευτική πράξη. Ρητά και άρρητα μηνύματα κατά τη διαμόρφωση του επικοινωνιακού κλίματος στη σχολική τάξη, εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 320, ευρώ 25

Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι πάνω απ' όλα επικοινωνία. Ή τουλάχιστον έτσι έπρεπε να είναι. Τα τελευταία χρόνια η κοινωνικο-πολιτισμική προσέγγιση της μάθησης έχει ενισχύσει το ενδιαφέρον για την προφορική επικοινωνία που αναπτύσσεται κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Με αφετηρία αυτή τη διαπίστωση, το ανά χείρας βιβλίο επιδιώκει να αναδείξει ότι ο προφορικός λόγος μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητών συνιστά και ο ίδιος αντικείμενο διδασκαλίας.

***Ευαγγελία Αγγελίδου, Τασούλα Τσιλιμένη Η αφήγηση ως εργαλείο μάθησης στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Δραστηριότητες και προτάσεις για την προσχολική και τη δημοτική εκπαίδευση, εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 336, ευρώ 20

Οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου προέρχονται από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας. Εχοντας ως κοινό παρανομαστή την εκπαίδευση, επιχειρούν να κινηθούν στο πλαίσιο της διεπιστημονικότητας/διαθεματικότητας και να αναδείξουν τη σχέση αφήγησης με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, μέσα από συγκεκριμένες παιδαγωγικές-διδακτικές προτάσεις.

***Μανόλης Ν. Αρχοντάκης

Ορθο-γραφώ Θέματα Γραμματικής και Ορθογραφίας για μαθητές Δ', Ε' και ΣΤ' Τάξης του Δημοτικού σχολείου, εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 144, ευρώ 15

Η διδακτική πρόταση που περιέχεται στο βιβλίο εστιάζεται στη διδασκαλία της Γραμματικής και της Ορθογραφίας. Απευθύνεται σε μαθητές των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού σχολείου και ιδιαίτερα σ' εκείνους που συναντούν δυσκολίες στην ορθογραφία. Τα θέματα που αναπτύσσονται στο βιβλίο (ουσιαστικά, επίθετα, ρήματα και παραγωγικές καταλήξεις) αποτελούν σημαντικό τμήμα της σχολικής ύλης.

Ελληνική λαϊκή παράδοση

***Εχω ένα βαρελάκι... Αινίγματα, ανθολόγηση: Αννα Χατζημανώλη, εικονογράφηση: Εύα Καραντινού, σ. 92, ευρώ 17. ***Μια πάπια μα ποια πάπια;Γλωσσοδέτες, ανθολόγηση: Αννα Χατζημανώλη, εικονογράφηση: Εύα Καραντινού, σ. 92, ευρώ 17. ***Πράσινα άλογα Αστείες ιστορίες, ανθολόγηση: Αννα Χατζημανώλη, εικονογράφηση: Ελένη Βλάχου, σ. 92, ευρώ 17. ***Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος; Θρύλοι και παραδόσεις, ανθολόγηση: Αννα Χατζημανώλη, εικονογράφηση: Αθηνά Σταμάτη, εκδόσεις Κίρκη, σ. 94, ευρώ 17

Οι εκδόσεις Κίρκη τιμούν την ελληνική λαϊκή παράδοση. Απευθύνονται σε μικρές ηλικίες και πράττουν σοφά. Ο πολιτισμός συντίθεται από κομμάτια που έφτιαξαν οι προγενέστεροι. Οι βάσεις για την ανάπτυξή του μπήκαν πολύ παλιά και καλό είναι να γίνονται γνωστά τα ανώνυμα κατορθώματα. Αινίγματα, γλωσσοδέτες, παροιμίες, μύθοι, θρύλοι μπλέκονται γλυκά, κρατούν το νήμα του λαϊκού πολιτισμού και ζεσταίνουν την καρδιά. Μια ανθολόγηση που σκοπό έχει να κρατήσει ζωντανό αυτόν τον θησαυρό.

***Alan Haigh Η τέχνη της διδασκαλίας. Μεγάλες ιδέες, απλοί κανόνες, μτφρ.: Μαλβίνα Αβαγιανού

εκδόσεις Πατάκη, σ. 216, ευρώ 11,50

Ψάχνετε τον απόλυτο οδηγό που θα σας βοηθήσει να γίνετε επιτυχημένοι δάσκαλοι και θα σας οπλίσει με αυτοπεποίθηση; Εχετε νιώσει ποτέ σας τόσο κορεσμένοι και βομβαρδισμένοι από θεωρίες και πληροφορίες, ώστε να μην μπορείτε πια να δείτε τη γενική εικόνα και αυτό που μετράει πραγματικά στη διδασκαλία; Το βιβλίο αυτό θα σας βοηθήσει να απαντήσετε στα ερωτήματα. Περιεκτικό και κατανοητό, αποτελεί πηγή κινήτρων και έμπνευσης.

***Εύη Πίνη Η μάχη του Μαραθώνα, 2.500 χρόνια από τη σύγκρουση δύο μεγάλων πολιτισμών, εκδόσεις Ερευνητές, σ. 48, ευρώ 14,50

Η μάχη του Μαραθώνα, το 490 π.Χ, ήταν η πρώτη από μια σειρά μεγάλων μαχών που έδωσαν οι ελληνικές πόλεις ενάντια στα στρατεύματα της Περσικής Αυτοκρατορίας. Ο Αρίσταρχος, ένας γενναίος Αθηναίος, ξετυλίγει τις αναμνήσεις του από τη μάχη του Μαραθώνα, που υπήρξε ορόσημο στην ιστορία της Αθήνας.

***Μπέτσι Μπ. Μπράουν Πες μου τι να πω στο παιδί μου, μτφρ.: Ελλη Συλογίδου, σειρά: Για να ζούμε καλύτερα, εκδόσεις Ψυχογιός, σ. 384, ευρώ 17,62

Τα πρώτα βήματα των παιδιών είναι μεγάλα. Προσπαθούν να γνωρίσουν τον κόσμο όπου ζούνε και θα μεγαλώσουν. Οσο γοργά και αν είναι, προλαβαίνουν να γεμίσουν με απορίες. Οι γονείς καλούνται να απαντήσουν. Συχνά νιώθουν αμήχανοι και ανήμποροι να αντιδράσουν. Αυτό το πρακτικό και εύχρηστο βιβλίο περιλαμβάνει συμβουλές και οδηγίες αντιμετώπισης των πιο σημαντικών προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τα παιδιά σας. Η Μπέτσι Μπράουν συνδυάζει το χιούμορ με την πείρα της ως ειδικού σε θέματα παιδικής ανατροφής.

***Μαρία Ρουσάκη Ο νταής του σχολικού, εκδόσεις Ψυχογιός, σ. 48, ευρώ 5,50

Το σχολικό περιβάλλον έχει και τον νταή του. Κάποιο παιδί που διαθέτει μεγαλύτερα φυσικά προσόντα και προσπαθεί να τα εκμεταλλευτεί με λάθος τρόπο. Θέλει να κυριαρχήσει πάνω στους άλλους και δεν τους αφήνει σε ησυχία.

Ο Αριστοτέλης δεν βλέπει την ώρα να τελειώσει το καλοκαίρι και να επιστρέψει στο σχολείο. Οταν επιτέλους ξεκινάει η καινούρια χρονιά, δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του. Ομως η χαρά του κόβεται απότομα. Ο νταής του σχολικού κάνει τη ζωή του Αριστοτέλη μαρτύριο. Μέχρι που αποκαλύπτεται ένα μυστικό και τα πράγματα αλλάζουν. Μια ιστορία για τον εκφοβισμό στο σχολείο και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Σειρά: Εκπαιδευτική γλωσσολογία

***Jenny Cook-Gumperz Η κοινωνική δόμηση του γραμματισμού, επιμέλεια-θεώρηση: Τριανταφυλλιά Κωστούλη, εκδόσεις Επίκεντρο, σ. 536, ευρώ 35,33

***Sandra Lee McKay, Nancy Η. Hornberger

Κοινωνιογλωσσολογία και διδασκαλία της γλώσσας

επιμέλεια-θεώρηση: Τριανταφυλλιά Κωστούλη

εκδόσεις Επίκεντρο, σ. 768, ευρώ 58,03

***Ο γραπτός λόγος σε κοινωνικοπολιτισμικά πλαίσια

Κειμενικές πρακτικές και διαδικασίες μάθησης, επιμέλεια: Τριανταφυλλιά Κωστούλη, εκδόσεις Επίκεντρο, σ. 496, ευρώ 35,33

Η σειρά Εκπαιδευτική γλωσσολογία επιδιώκει να παρουσιάσει έρευνες από την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία που διερευνούν τη σχολική και ακαδημαϊκή εκπαιδευτική πραγματικότητα μέσα από ποικίλες διεπιστημονικές προσεγγίσεις.

***Συλλογικό 50 ημέρες που άλλαξαν τον κόσμο

εκδόσεις Αρχέτυπο, σ. 320, ευρώ 20,80

Μπορεί η πορεία της ανθρώπινης ιστορίας να αλλάξει σε μία και μόνο μέρα; Μπορεί μια στιγμή να κάνει τη διαφορά στην εξέλιξη του κόσμου όπως τον ξέρουμε; Οι «50 ημέρες που άλλαξαν τον κόσμο» αποδεικνύουν πως αρκεί μια γενναία απόφαση ή ένα μοιραίο λάθος για να γραφτεί η ιστορία διαφορετικά.

***Σοφία Ζαραμπούκα Τα αδέσποτα. Η Μίνα, εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 60, ευρώ 9,90

Οι ελεύθεροι, γι' αυτό αδέσποτοι, σκύλοι της Σοφίας Ζαραμπούκα έχουν πάρει άδεια από τον ποιητή να χώνουν τη μύτη τους παντού, ακόμα κι εκεί όπου δεν τους σπέρνουν. Μια σειρά βιβλίων με σκυλίσιες περιπέτειες, μπλεγμένες με μερικές ανθρώπινες. Στο πρώτο βιβλίο της σειράς, με πρωταγωνίστρια τη Μίνα, τα αδέσποτα της Σοφίας Ζαραμπούκα μάς ξεναγούν στο Πολυτεχνείο, το Μουσείο, την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο, τη Βουλή, το Προεδρικό Μέγαρο, στα Εξάρχεια και στο σπίτι μιας σπουδαίας συγγραφέως. Μια πρωτότυπη και ευρηματική προσέγγιση στην κοινωνική και πολιτική αγωγή, τη σύγχρονη Ιστορία, αλλά και τη ζωοφιλία.

***Οι πρώτες μου 150 δραστηριότητες. Με 100 αυτοκόλλητα, επιμέλεια: Γιώργος Βούλγαρης, εικονογράφηση: Πέγκυ Φούρκα, εκδόσεις Αγκυρα, σ. 96, ευρώ 5,83

Το πρώτο βήμα εκτός οικογενειακής εστίας γίνεται και μ' ένα βιβλίο. Τα εκπαιδευτικά αναγνώσματα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα μικρά παιδιά να... βγουν στον κόσμο. Το βιβλίο, που έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Βούλγαρης και εικονογράφησε η Πέγκυ Φούρκα, στρέφεται σ' αυτήν την κατεύθυνση. Απευθύνεται σε παιδιά της προσχολικής ηλικίας από τεσσάρων χρόνων και πάνω. Περιλαμβάνει 150 δραστηριότητες και αυτοκόλλητα, που σκοπό έχουν να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους.

Σειρά: Εκπαιδευτικά παραμύθια

***Ευθυμία Ανδριώτη Ενας δράκος στην κουζίνα, εκδόσεις Κέδρος

Τα παραμύθια συνήθως έχουν δράκο και πάντα το τέλος είναι ευχάριστο. Στη σειρά εκπαιδευτικά παραμύθια στόχος είναι η ψυχαγωγία και η γνώση. Τι γυρεύει ένας δράκος στην κουζίνα; Τι ετοιμάζεται να φτιάξει; Ποιες δυσκολίες πρόκειται να συναντήσει; Ενα έξυπνο, γραμμένο με χιούμορ βιβλίο, για να γνωρίσουν τα παιδιά τις ποσότητες. Συνοδεύεται από ευχάριστες δραστηριότητες και ασκήσεις.

***Ασπασία Βασιλάκη Ο κύριος Μάνος Μόνος, εκδόσεις Κέδρος

Ο κύριος Μάνος είναι προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών και έχει αφιερωθεί εντελώς στη δουλειά του. Η ζωή του ανατρέπεται όταν χάνει τα δύο πολυτιμότερα γι' αυτόν πράγματα: τη δουλειά του και τον υπολογιστή του. Ετσι από κύριος Μάνος γίνεται σιγά σιγά κύριος Μάνος Μόνος. Μια τρυφερή ιστορία, που περιγράφει τη σύγχρονη αποξένωση των ανθρώπων λόγω της εργασίας αλλά και την αγωνία τους να έρθουν πιο κοντά. Μέσα από το παραμύθι προσεγγίζεται η κοινωνική διάσταση των μαθηματικών.

Αλέξανδρος Στεργιόπουλος

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Σχετικά θέματα: Εκπαιδευτικό βιβλίο
Στο παράξενο ταξίδι της ελληνικής εκπαίδευσης και του κόσμου
Πολλές σκέψεις και λίγες κρίσεις για το εκπαιδευτικό βιβλίο
Δύο ειδικά επιστημονικά βιβλία
Λέξεις υπό το φως του Η/Υ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Γητευτής σκύλων
Α. ΡΕΜΠΩ: Η αιωνιότητα μιας εικόνας
Ο κόσμος του παγκόσμιου κινηματογράφου
Περιπλάνηση στην ιστορία της νεοελληνικής ποίησης
Ερείπια και αναστηλώσεις: Προβλήματα ερμηνευτικής ανακατασκευής στην αιγαιακή αρχαιολογία
Αν μη τι άλλο
Αποστάγματα της καθημερινότητας
Αραβία και Αφρική: σταθεροί αφηγηματικοί πόλοι
Λογοτεχνία
Συναρμογές του ελαχίστου
1ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου
Φωνές δυνατές, στίχοι σαν αναγέννηση στην Τήνο
Οψεις της ανάγνωσης
Η πιο σημαντική «εικόνα» είναι ο τυπογραφικός σχεδιασμός του βιβλίου
Συνέντευξη: Γιώργος Χατζηιακώβου
Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον
Εκπαιδευτικό βιβλίο
Στο παράξενο ταξίδι της ελληνικής εκπαίδευσης και του κόσμου
Πολλές σκέψεις και λίγες κρίσεις για το εκπαιδευτικό βιβλίο
Λεξικά και στοιχεία Διδακτικής, Παιδαγωγικής
Δύο ειδικά επιστημονικά βιβλία
Λέξεις υπό το φως του Η/Υ
Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου
Το «ψιχάλισμα» των προβολέων χωρίς λογοτεχνία
Από τις 4:00 στις 6:00
Φωτογραφία και μουσική
Η ακτιβίστρια ινδιάνα μουσικός
Άλλες ειδήσεις
Ερωτήσεις, καθαρά ρητορικές