Έντυπη Έκδοση

ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η Μέρκελ κάνει... ταμείο

Δύσκολες στιγμές για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Πολλοί εκτιμούν ότι, εάν δεν επιτευχθεί κυβερνητική πλειοψηφία κατά την ψηφοφορία, η κυβέρνηση οδεύει προς το τέλος της. Βεστερβέλε και Μέρκελ θα τεθούν εκτός μάχης.
Βαρύ μπήκε το φθινόπωρο για τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι συννεφιές των πρώτων ημερών του Σεπτεμβρίου να φέρουν στο τέλος του μήνα καταιγίδες. Οσο κι αν η Μέρκελ προσπαθεί να εξαργυρώσει την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου υπέρ της συνταγματικότητας της συμμετοχής της Γερμανίας στα πακέτα σωτηρίας των χωρών της ευρωζώνης, κάτι που εμφανίζει στους ευρωπαίους εταίρους της ως προσωπική νίκη, τα πράγματα στο εσωτερικό μέτωπο δεν είναι ενθαρρυντικά.

Πλήρες θέμα...

 • Le Monde diplomatique

  • Κρατική πολιτική με όρους real estate Ουγκάντα: Η γη, το κράτος και τα βασίλεια
   Ο Μουσεβένι επανεξελέγη στην προεδρία τέταρτη φορά το Φεβρουάριο. Ετσι, με την καταστολή και τις πολιτικές ακροβασίες θα μείνει άλλα πέντε χρόνια. Ομως, το ζήτημα της γαιοκτησίας είναι πολύ πιθανό να τροφοδοτήσει νέες συγκρούσεις. Αντιμέτωπος με τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιοβέρι Μουσεβένι επιλέγει την αντιπαράθεση. Αστυνομική καταστολή, έλεγχος των ΜΜΕ, τρομοκράτηση των αντιφρονούντων. Η αύξηση του κόστους ζωής, τα σκάνδαλα και η διαφθορά εξασθενούν το καθεστώς, που είναι στην εξουσία εδώ και είκοσι πέντε χρόνια. Η κρίση οξύνει και τις εντάσεις με τα παραδοσιακά βασίλεια, ιδίως αυτό της Μπουγκάντα, που διεκδικεί δικαιώματα επί της γης.
  • Μαύρες μνήμες της Γένοβας
   Η δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι ήταν η κορυφαία έκφραση βίας εναντίον των διαδηλωτών στη Γένοβα το 2001. «Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη» γράφει το σύνθημα και, πράγματι, η Δικαιοσύνη ήταν επιεικής με την αστυνομία. Ο ιταλός πρόεδρος Σίλβιο Μπερλουσκόνι μοιάζει περισσότερο από ποτέ να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, όχι μόνο λόγω της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, του δημοψηφίσματος της 12ης Ιουνίου και της δυσπιστίας των συμμάχων του στη Λίγκα του Βορρά, αλλά και λόγω του ότι τελεί συνεχώς υπό τη στενή παρακολούθηση της Δικαιοσύνης. Στην αποτίμηση της θητείας του ως αρχηγού κράτους περιλαμβάνεται και η ιδιαίτερα βίαιη καταστολή των διαδηλωτών στη G8 της Γένοβας το 2001.
 • Αφιέρωμα

  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ Οι αλλαγές από την 11η Σεπτεμβρίου
   Η πτώση των αεροπλάνων πάνω στους Δίδυμους Πύργους είναι το μόνο κοσμοϊστορικό γεγονός που ο πλανήτης παρακολούθησε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Η αυτοκρατορία συρρικνώνεται - Οι κερδισμένοι της 10ετίας - Η αναζήτηση της αλήθειας - Θεωρίες συνωμοσίας - Απογείωση της ισλαμοφοβίας - Οι άγνωστοι πρωταγωνιστές
  • Δέκα χρόνια μετά 11/9/2001 Το χρονολόγιο
  • 11/9/2001 Δέκα χρόνια μετά Μουσουλμανοφοβία
   Διαδήλωση ενάντια στην ανέγερση τζαμιού κοντά στο Ground Zero. Η 11η Σεπτεμβρίου μετέτρεψε τους μουσουλμάνους των ΗΠΑ σε εξιλαστήρια θύματα.
  • 11/9/2001 Δέκα χρόνια μετά Θεωρίες συνωμοσίας και αναζήτηση της αλήθειας
   Η συγκάλυψη από την κυβέρνηση Μπους ευνόησε μεν αλλά δεν έχει καμία σχέση με όσα αναφέρουν τα σενάρια συνωμοσίας Ελάχιστα είναι τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που παρέμειναν αδιευκρίνιστα στις λεπτομέρειές τους, και η 11/9/2001 είναι ένα από αυτά.
  • 11/9/2001 Δέκα χρόνια μετά Αυτοί που βγήκαν κερδισμένοι
   Η αλήθεια είναι ότι, πάντα, κάποιοι κερδίζουν... του σκοτωμού από τους πολέμους. Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από τον κανόνα. Δέκα χρόνια μετά, η λίστα εκείνων που αποκόμισαν οικονομικά ή πολιτικά οφέλη από αυτούς τους πολυετείς και ατέρμονες πολέμους συντάσσεται με προσοχή και σχολαστικότητα ώστε να μην εμπλακεί σε συνωμοσιολογικές αναζητήσεις.
  • 11/9/2001 Δέκα χρόνια μετά Οι γνωστοί-άγνωστοι της τραγωδίας
   Ολοι τους ήταν σχετικά άγνωστοι στο παγκόσμιο κοινό, παρότι αναγνωρίσιμοι από τους επαΐοντες των χώρων όπου κινούνταν. Αλλά μετά την 11/9, ο καθένας, με διαφορετικό τρόπο και για διαφορετικούς λόγους, δέχθηκε πάνω του τους προβολείς της επικαιρότητας και βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής. Κάθε μεγάλο γεγονός δημιουργεί καινούριους σταρ, ειδικά όταν έχει μεταδοθεί από την τηλεόραση σε ζωντανό χρόνο και αφορά 3.000 νεκρούς Αμερικανούς...
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΓΕΪΛ ΜΠΡΟΥΣ ΑΚΕΡΜΑΝ Η ασφάλεια εκτόπισε τη δημοκρατία
   Μια μεσσιανική αποστολή απέναντι σ' έναν ιερό πόλεμο, ένας πρόεδρος, ο Τζορτζ Μπους, που ως νέος ρωμαίος αυτοκράτωρ αναλαμβάνει το ρόλο του τιμωρού και μια υπερδύναμη που με το πρόσχημα της διεθνούς τρομοκρατίας, οδηγεί τη Δύση στον στραγγαλισμό ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών και κουρελιάζει διεθνές δίκαιο και συμβάσεις, κατακτημένα αιώνες πριν.
  • 11/9/2001 Δέκα χρόνια μετά Τα έξι πρόσωπα που έκαναν τη διαφορά
   Δεν ήταν λίγοι οι στρατιωτικοί και νομικοί που επιχείρησαν να σταματήσουν τον εκτροχιασμό της αμερικανικής πολιτικής στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Αγνωστοι στους πολλούς, έθεσαν το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια επαναφοράς των ΗΠΑ στη διεθνή και εθνική νομιμότητα.
  • 11/9/2001 Δέκα χρόνια μετά Ο χρόνος σταμάτησε στο Γκουαντάναμο
   Οι συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο μόνο 21ο αιώνα δεν θυμίζουν Μία λέξη συμπυκνώνει την κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας που σήμανε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας: Γκουαντάναμο.
  • 11/9/2001 Δέκα χρόνια μετά Εξομολογήσεις 11 διεθνών προσωπικοτήτων
   Η συντριβή των αεροπλάνων της United Airlines στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 δεν είχε ως μοναδικό αποτέλεσμα την κατεδάφιση των Δίδυμων Πύργων αλλά και πασών των βεβαιοτήτων του Δυτικού κόσμου -κυρίως του αμερικανικού- αναφορικά με θέματα ασφάλειας και -κατ' επέκτασιν- γεωπολιτικής ισχύος.
  • 11/9/2001 Δέκα χρόνια μετά Τι άλλαξε από τη μέρα που άλλαξε τον κόσμο
   Ο πόλεμος σε Ιράκ και Αφγανιστάν είχε κόστος για τις ΗΠΑ και σε αίμα και σε χρήμα. Η πρώτη δεκαετία του πολέμου κατά της τρομοκρατίας άνοιξε κι έκλεισε με την εικόνα του ίδιου ανθρώπου. Του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Του ανθρώπου που επισήμως υπήρξε ο εγκέφαλος της επίθεσης κατά των ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 και που, δέκα χρόνια μετά, εκτελέστηκε από αμερικανούς πράκτορες μέσα στο κρησφύγετό του στο Πακιστάν, τον περασμένο Μάιο.
 • Ιταλία

  • ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΚΟΝΟΜΙΑ Βουλιάζουν μαζί με τον Μπερλουσκόνι
   Το οικονομικό αδιέξοδο στην Ιταλία επιταχύνει τη συζήτηση για την μετα-Σίλβιο εποχή, αλλά το τοπίο είναι ακόμη θολό. Είναι η Ιταλία μία άλλη Ελλάδα; αναρωτιούνται οικονομολόγοι και αναλυτές ανά το Διαδίκτυο. Ακόμη κι αν δεν συμφωνούν όλοι -άλλωστε μπορεί να είμαστε ούνα φάτσα ούνα ράτσα, αλλά δυστυχώς για εμάς δεν συγκρινόμαστε με τους Ιταλούς, μόνο μοιάζουμε- και μόνο ότι τίθεται το ερώτημα δείχνει πόσο χαμηλά έχει πέσει πια η Ιταλία του Μπερλουσκόνι.
 • Λιβύη

  • Και η Ιντερπόλ στο κυνήγι του Καντάφι
   Με ένταλμα από τη Χάγη η Ιντερπόλ καταζητεί τον λίβυο συνταγματάρχη σε 188 χώρες. Σε κόκκινο συναγερμό αναβάθμισε η Ιντερπόλ τις έρευνες για τη σύλληψη του Μουαμάρ Καντάφι, τον οποίο θεωρεί πλέον τον νούμερο ένα καταζητούμενο σε 188 χώρες.
 • Νέα Ζηλανδία

  • Στο εδώλιο για τη φούσκα
   Ο Γκέιρ Χάαρντε, που βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας όταν ξέσπασε η κρίση, κατηγορείται για αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων του. Ο Γκέιρ Χάαρντε έγινε ο μοναδικός πρωθυπουργός ευρωπαϊκής χώρας ο οποίος όχι μόνο κατηγορείται, αλλά και δικάζεται, σχετικά με τις ευθύνες που είχε ως πρόεδρος της κυβέρνησης για την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας του.
 • Σομαλία

  • ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ Μπρος λιμός και πίσω εμφύλιος
   Χιλιάδες Σομαλοί κινδυνεύουν να πεθάνουν, καθώς οι αντάρτες της Αλ Σαμπάμπ εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια Παγιδευμένοι σ' έναν εμφύλιο 20 χρόνων χωρίς τέλος σομαλοί πρόσφυγες, με την κάρτα του ΟΗΕ στο χέρι, ψάχνουν μια νέα ζωή στα στρατόπεδα της Κένυας. «Ηρθε η ώρα να αναλάβει ο ΟΗΕ δυναμική δράση για τον τερματισμό της κρίσης στη Σομαλία». Με αυτό το σύνθημα, ο πρωθυπουργός της Κένυας Ράιλα Οντίνγκα συγκάλεσε έκτακτη τοπική συνδιάσκεψη με αντικείμενο την εξεύρεση άμεσης λύσης για τις εκατοντάδες χιλιάδες των Σομαλών που κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα.