Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΝΕΑΝΤΕΡΤΑΛ ΣΤΟΝ ΚΡΕΓΚ ΒΕΝΤΕΡ

Η ιστορία του είδους μας μέσα από το DNA

Εξετάζοντας τα γονίδια ανθρώπων που ζουν σήμερα, μπορούμε να μάθουμε πολλά για την ιστορία των ανθρώπινων πληθυσμών μέσα στους αιώνες

Ολοι οι άνθρωποι μπορούν να ακολουθήσουν τη μητρική καταγωγή τους και να καταλήξουν σε μία γυναίκα -μία μιτοχονδριακή Εύα- που ζούσε στην Αφρική πριν από 200.000 χρόνια.
Αποθηκευμένα μέσα στο γονιδίωμα του Κρεγκ Βέντερ (αμερικανός επιστήμονας που συμμετείχε ενεργά στην αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, δίνοντας το δικό του DNA) βρίσκονται στοιχεία για την ιστορία της ανθρωπότητας, όπως μαζικές μεταναστεύσεις και πληθυσμιακές κάμψεις. Ερευνητές εξετάζουν και αναλύουν την αλληλουχία του DNA που αποκωδικοποίησε ο πρωτοπόρος Βέντερ, αλλά και έξι άλλες, για να αποκαλύψουν σημαντικά ορόσημα της ανθρώπινης ιστορίας.

Πλήρες θέμα...

 • Διαδίκτυο

  • ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ Password: Λίαν ευάλωτοι κωδικοί
   Οι χάκερ χρησιμοποιούν προγράμματα με μυστικές λέξεις για να παραβιάζουν «πύλες» στο Διαδίκτυο Ο Τρόι Χαντ, ειδικός στη διαδικτυακή ασφάλεια, βρήκε ότι πολλά passwords μπορεί να αποκρυπτογραφηθούν. Ειδικοί λένε πως τα passwords που χρησιμοποιούμε για να προστατεύσουμε τους λογαριασμούς μας στο Ιντερνετ είναι ένα ελαττωματικό μέτρο ασφαλείας.
 • Περιβάλλον

  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ Αλλαγή πλεύσης για τη Μεσόγειο
   Το νερό το οποίο σπαταλιέται μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία και το σπίτι με κατάλληλη επεξεργασία Ποιητική απεικόνιση του πολυτιμότερου απ' όλα τα υγρά Η λεκάνη της Μεσογείου διέρχεται περίοδο ραγδαίων μεταβολών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ενώ τα υδάτινα αποθέματα εξαντλούνται από την υπερεκμετάλλευση των χωρών της Μεσογείου.