Έντυπη Έκδοση

Τα ρεκόρ μιας εποχής

ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ δε κανείς πως ο ερμηνευτής που ταυτίστηκε τόσο με το λαϊκό αίσθημα, θα βρισκόταν πολύ ψηλά στη λίστα με τους καλλιτέχνες που εξασφάλισαν τους περισσότερους χρυσούς δίσκους στη χώρα μας.

Κι όμως, επί δεκαετίες η καριέρα του πελαγοδρομούσε ανάμεσα στις σφοδρές του διαμάχες με τον Μίνωα Μάτσα, τον πολυετή αποκλεισμό του από τα δισκογραφικά στούντιο και τα τερτίπια του χαρακτήρα του, αλλά βέβαια είχε σφραγιστεί και από την αδιάνοητα τολμηρή απόφασή του να μην λυγίσει στα χρήματα που του έδιναν για να ξανατραγουδήσει.

Από το 1960 μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει συνολικά 238 δίσκους (τα στοιχεία μάς έδωσε ο Πέτρος Δραγουμάνος μέσ' από την φροντισμένη έκδοσή του «Η ελληνική δισκογραφία από το 1950 έως σήμερα»). Από αυτούς, τέσσερις μόνο είναι πλατινένιοι και επτά χρύσοι. Μεγαλύτερη επιτυχία του θεωρείται ο δίσκος «Ο δρόμος της επιστροφής». Το 1987 έπειτα από τόσες διαμάχες με τη Μίνως οι δύο πλευρές συμφωνούν: Εκείνος θα τους έδινε νέα τραγούδια κι η εταιρεία θα του χάριζε την πολυπόθητη ελευθερία του.

Χαρακτηριστικό επίσης της καριέρας του είναι ότι πρόκειται για έναν από τους καλλιτέχνες με τις περισσότερες συλλογές (33 κυκλοφόρησαν την περίοδο 2002- 2005). Οταν έφευγε από μια εταιρεία, εκείνη ξανακυκλοφορούσε ό,τι είχε δικό του. Επίσης όταν ο Καζαντζίδης αποφάσιζε να σιωπήσει και δεν είχαν νέα του τραγούδια, επωφελούνταν ξανά από τα παλιά.

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, οι δίσκοι του δεν παρουσιάζουν καμία «κινητικότητα». Το πιο πιστό κοινό του έχει πια μεγαλώσει, ενώ όσοι τον αγαπούν με τα χρόνια έχουν εξασφαλίσει όλους τους δίσκους του. Οι τελευταίες του επιτυχίες είναι ο δίσκος «Τραγουδώ» με συνθέσεις του Τάκη Σούκα (1997, 50.000 αντίτυπα), ένα σινγκλ που έβγαλε το 2000 -με πέντε κομμάτια- και τίτλο «Ερχονται χρόνια δύσκολα» (10.000 αντίτυπα), ενώ μια κασετίνα της ΜΒΙ με 11 CD και τίτλο «Η ζωή μου όλη ένα τραγούδι» έφτασε τις 25.000. Εκτοτε, κανένας δίσκος του δεν έχει γίνει χρυσός, ενώ χωρίς «διακρίσεις» έμειναν και οι τρεις τελευταίες συλλογές που κυκλοφόρησε η ΕΜΙ το 2007 με τίτλο «14 μεγάλα τραγούδια για τον Καζαντζίδη».

Τέλος, είναι λογικό ο καλλιτέχνης που συντρόφευε όλο το ελληνικό μεταναστευτικό κύμα της δεκαετίας του '50 και του '60 να έχει ήδη βρει τη θέση του και στις ξένες αγορές. Τη δεκαετία του '60 κι ενώ στη φτωχή Ελλάδα κυκλοφορούσαν μόνο 45άρια, οι ελληνοαμερικανικές εταιρείες Nina και Grecophone τροφοδοτούσαν την αμερικανική αγορά με LP. Δυστυχώς, στοιχεία που να αφορούν στις πωλήσεις δεν υπάρχουν. Επίσης το 1978 κυκλοφόρησε στο Ισραήλ το «Υπάρχω» με τίτλο «Ι exist», το 2005 βγήκε στην Ιαπωνία μια διπλή συλλογή με τίτλο «Τα αυθεντικά του Καζαντζίδη», ενώ μία ανάλογη κυκλοφόρησε και στην Τουρκία πριν από τρία χρόνια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Σχετικά θέματα: Μουσική
Ριμές διαμαρτυρίας
Ροκ στα ερείπια
Ο δικός μας Καζαντζίδης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογικοί χώροι
Βόλτα με θέα τα μνημεία
Βιβλίο
Ο έρωτας εις θάνατον
Από τη Βαϊμάρη στην Google
Μυθιστορήματα για βραβείο
Εικαστικά
Mother India
Θέατρο
Τότε και τώρα
Μουσική
Ριμές διαμαρτυρίας
Ροκ στα ερείπια
Ο δικός μας Καζαντζίδης
Τα ρεκόρ μιας εποχής
Συνέντευξη: Μαρζιάνε Σατραπί
«Θέλω αλήθειες, όχι ριάλιτι»
Συνέντευξη: Μόνικα Μπελούτσι
«Είμαι ένας πολύ ιδιωτικός άνθρωπος»
Άλλες ειδήσεις
Το αντίθετο του ιστορικού μυθιστορήματος