Έντυπη Έκδοση

Τι προβλέπει το καινούριο μισθολόγιο

Στις βασικές αρχές του παλιού μισθολογίου, του 1978, που αντικαταστάθηκε το 1985 από αυτό που ισχύει μέχρι και σήμερα, παραπέμπει το σχέδιο του νέου μισθολογίου στο οποίο καταλήγει η κυβέρνηση.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του μισθολογίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, και θα συνοδευτεί από το βαθμολόγιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, είναι τα εξής:

*Ο εισαγωγικός μισθός θα βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις αμοιβές που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα.

*Τα γενικά επιδόματα που ισχύουν για όλους τους κλάδους θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό μέσα σε μία τριετία, ενώ θα αναπροσαρμοστούν τα επιδόματα που διατηρούνται αυτοτελή, οικογενειακό, θέσης, συνθηκών.

*Μέρος των εισοδηματικών απωλειών θα καλυφθεί από το επίδομα παραγωγικότητας που θα είναι ξεχωριστό σε κάθε διαφορετικό κλάδο.

*Τα μισθολογικά κλιμάκια θα εναρμονιστούν με τα βαθμολογικά (6 ή 8) που θεσπίζονται με το βαθμολόγιο. Εισάγεται και ένα επιπλέον κλιμάκιο για τους υπαλλήλους που θα συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τη συμπλήρωση του ορίου συνταξιοδότησης.

*Εκτός από τη σύνδεση μισθολογίου-βαθμολογίου, η μισθολογική εξέλιξη θα συνδέεται με την κάλυψη της αντίστοιχης οργανικής θέσης.

Το σχέδιο αυτό κινείται ανάμεσα στο σχέδιο ενιαίου μισθολογίου που επεξεργαζόταν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και στο μισθολόγιο του 1978 που συνέδεε τη μισθολογική εξέλιξη όχι μόνον με το βαθμό αλλά και με την οργανική θέση κάθε υπαλλήλου. Στην περίπτωση που ένας υπάλληλος δεν καλύπτει θέση του βαθμού του, θα εξαιρείται του επιδόματος ευθύνης, το οποίο σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται θα κυμαίνεται από 300 ευρώ και θα φθάνει τα 1.200 για τις θέσεις γενικών διευθυντών.

Με την επαναφορά της σύνδεσης μισθού-οργανικής θέσης θα μειωθούν οι αποδοχές των ανώτερων και ανώτατων υπαλλήλων, που υπολογίζονται σε 30.000. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση ότι μετά το μισθολόγιο θα προχωρήσει σε αναδιοργάνωση της διοικητικής πυραμίδας, με κατάργηση των διευθύνσεων και τμημάτων που θεωρούνται δευτερεύουσας σημασίας.

Ο εισαγωγικός μισθός θα αυξηθεί κατά 10%, ωστόσο από την αλλαγή των κλιμακίων η αύξηση στα επόμενα κλιμάκια θα είναι αντιστρόφως ανάλογη. Ο εισαγωγικός μισθός σήμερα είναι 711 ευρώ για την κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης, 830 δευτεροβάθμιας, 938 τεχνολογικής και 984 πανεπιστημιακής. Οι προσαρμογές αυτές σημαίνουν νέες εισοδηματικές απώλειες, καθώς τα γενικά επιδόματα πριν την μείωση του επιδόματος παραγωγικότητας κάλυπταν περίπου το 40% του ονομαστικού μισθού των υπαλλήλων. Για αντιστάθμιση εξετάζεται η αύξηση των αυτοτελών επιδομάτων, (οικογενειακό, παιδιών, συνθηκών). Η σχέση εισαγωγικού και καταληκτικού μισθού θα διαμορφωθεί σε ένα προς τρία.

Τα ειδικά επιδόματα που έχει σήμερα κάθε κλάδος προβλέπεται να εναρμονιστούν και όχι να εξισωθούν. Θα συναθροιστούν σε κάθε κλάδο σε ένα ενιαίο επίδομα, που θα συνδέεται με την παραγωγικότητα και θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο ή τετράμηνο έπειτα από αξιολόγηση. Η ενσωμάτωση αυτή θα κυμαίνεται από 50% για τους νέους σε ηλικία υπαλλήλους και θα φθάνει έως το 70% για τους υπαλλήλους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Ουσιαστικά πρόκειται για παραλλαγή του μηχανισμού της προσωπικής διαφοράς, με μικρότερο ποσοστό ενσωμάτωσης σε μεταβατικό διάστημα τριών ετών.

Το σχέδιο αυτό κινείται στο πλαίσιο μισθολογικής δαπάνης που έχει οριστεί με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και εκτιμάται ότι μέχρι το 2015 θα καταγραφεί μείωση των 2 δισ. ευρώ. Πάντως, οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μετά την επίσκεψη της τρόικας. Η εξέταση του σχεδίου προβλέπεται εξονυχιστική, καθώς στο προηγούμενο σχέδιο μισθολογίου η τρόικα εκτίμησε ότι προκαλεί αύξηση της ετήσιας δαπάνης κατά 350-500 εκατ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Σχετικά θέματα: Δημόσιο
Τέλος οι συγχωνεύσεις, ξεκινούν εκκαθαρίσεις
Μείωση συντάξεων στον δημόσιο τομέα
Ελληνικό, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΛ.ΠΕ. στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων
Για το ίδιο θέμα
Μείωση συντάξεων στον δημόσιο τομέα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Γκάφες φέρνουν τις κάλπες πιο κοντά
Δημόσιο
Τι προβλέπει το καινούριο μισθολόγιο
Τέλος οι συγχωνεύσεις, ξεκινούν εκκαθαρίσεις
Μείωση συντάξεων στον δημόσιο τομέα
Ελληνικό, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΛ.ΠΕ. στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Η τέχνη μπορεί να ανατρέψει την πολιτική
Δημοψηφίσματα
8 σημεία τριβής για το Σύνταγμα
Διεθνές Δικαστήριο
Στη Χάγη οι γερμανικές αποζημιώσεις
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Ο Γιώργος γυρίζει στον τόπο του ατοπήματος
Η Θεσσαλονίκη ξεχείλισε από την αγανάκτηση
Διπλωματία
Η Αθήνα στη δίνη Τελ Αβίβ-Αγκυρας
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαίος καπετάνιος στην ελληνική γαλέρα
Νέα Δημοκρατία
Κολλημένος με τις... κάλπες
Οικονομική κρίση
Μια χώρα πνιγμένη στα χρέη και την ανασφάλεια
ΠΑΣΟΚ
Βουλευτές σε... μεσοπρόθεσμη κρίση
Ο προκλητικός κ. Λοβέρδος
Τάσεις φυγής στο πράσινο στρατόπεδο
Υπουργείο Εξωτερικών
Ολα τα κονδύλια κόβονται, εκτός απ' τα μυστικά του ΥΠΕΞ
Άλλες ειδήσεις
Κοινές διαπιστώσεις, μοναχικές πορείες