Έντυπη Έκδοση

ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΣΚΙΝΟ

Τέλος οι συγχωνεύσεις, ξεκινούν εκκαθαρίσεις

Μετά την τελευταία επιθεώρηση της τρόικας, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν στον αέρα στο άμεσο μέλλον

Στα χαρτιά, όλα τα σχέδια καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου που επεξεργαζόταν έως τώρα η κυβέρνηση φαινόταν εύκολα.

Μόνον που μετά την τελευταία επιθεώρηση της τρόικας βρέθηκαν στον αέρα, και οι εργαζόμενοι όλων αυτών των φορέων, που είναι πια ένα βήμα πριν από την εφεδρεία. Ολοι οι φορείς που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, περνούν από νέο κόσκινο, μη εξαιρουμένων και όσων έχουν ήδη συγχωνευτεί και το προσωπικό τους έχει πάει σε άλλες υπηρεσίες.

Περίπου 900 οργανισμοί και εταιρείες έχουν κρατική επιχορήγηση και προσωπικό που ανέρχεται σε 70.000 υπαλλήλους. Από τους φορείς αυτούς 70 με 80 έχουν συνενωθεί ή ενταχθεί σε άλλους φορείς. Το προσωπικό που έχει ήδη μετακινηθεί σε άλλους φορείς με το δεύτερο κύμα, είναι στον αέρα.

Στην κυβέρνηση εξετάζεται η μετατροπή του προγράμματος καταργήσεων και συγχωνεύσεων σε πρόγραμμα λύσης και εκκαθάρισης όλων των φορέων και η άμεση μεταφορά του προσωπικού τους στη δεξαμενή της εργασιακής εφεδρείας. Πρόκειται για πλήρη ανατροπή του αρχικού σχεδιασμού. Στο νέο σχεδιασμό οι εργαζόμενοι πρώτα θα περάσουν στην εφεδρεία και κατόπιν, εφόσον κριθούν θετικά, θα ανακληθούν στην ενεργό υπηρεσία.

Μετά την εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών να αποστείλουν όλα τα υπουργεία τις λίστες των εποπτευόμενων φορέων μέχρι την επόμενη εβδομάδα, η Ενιαία Αρχή Πληρωμών πήρε εντολή να επεξεργαστεί τις καταστάσεις μισθοδοσίας όλων των φορέων και των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού τους. Στους μεγαλύτερους φορείς η πλειονότητα των εργαζομένων έχει σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ το ποσοστό των μονίμων υπαλλήλων κυμαίνεται από 10% έως 20%. Στις εισηγήσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι να μετακινηθούν στην κεντρική διοίκηση οι μόνιμοι υπάλληλοι ενώ οι υπάλληλοι με σύμβαση αορίστου χρόνου να περάσουν μέχρι τα τέλη του 2011 στην εφεδρεία. Η εξοικονόμηση που μπορεί να επιτευχθεί κατ' αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ το μήνα. Η πρόβλεψη αυτή οδηγεί στην εφεδρεία τουλάχιστον 50.000 εργαζόμενους.

Η σάρωση των «παρυφών» του Δημοσίου θα γίνει με νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακαλούνται οι δύο προηγούμενες ρυθμίσεις για τη συγχώνευση και κατάργηση φορέων. Με την πρώτη (Ν 3805/2010) είχαν συγχωνευτεί περίπου 30 φορείς. Το προσωπικό τους πήγε στους νέους φορείς ή σε άλλες υπηρεσίες. Με τη δεύτερη ρύθμιση (Ν 4002/2011) συγχωνεύονται άλλοι 50 φορείς, το προσωπικό των οποίων επίσης προβλέπεται ότι θα μετακινηθεί σε άλλες κενές θέσεις.

Και για τους 10 μεγαλύτερους φορείς που έχουν περίπου 7.000 υπαλλήλους, προβλέπεται ότι η τύχη τους θα κριθεί σε 9 μήνες μετά το νέο οργανόγραμμα.

Η τρόικα ισχυρίζεται ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν φέρνουν εξοικονόμηση. Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο, πρέπει να κοπούν μέχρι το 2015 κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής το μετρήσιμο αποτέλεσμα είναι 10 εκατ. ευρώ. Το ποσόν αυτό υπολογίστηκε με το πρώτο κύμα συγχωνεύσεων πέρυσι τον Δεκέμβριο. Αλλα 150 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν μέχρι τα τέλη του 2011, με το δεύτερο κύμα που περιελήφθη στον εφαρμοστικό νόμο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Σχετικά θέματα: Δημόσιο
Τι προβλέπει το καινούριο μισθολόγιο
Μείωση συντάξεων στον δημόσιο τομέα
Ελληνικό, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΛ.ΠΕ. στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων
Για το ίδιο θέμα
Μείωση συντάξεων στον δημόσιο τομέα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Γκάφες φέρνουν τις κάλπες πιο κοντά
Δημόσιο
Τι προβλέπει το καινούριο μισθολόγιο
Τέλος οι συγχωνεύσεις, ξεκινούν εκκαθαρίσεις
Μείωση συντάξεων στον δημόσιο τομέα
Ελληνικό, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΛ.ΠΕ. στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Η τέχνη μπορεί να ανατρέψει την πολιτική
Δημοψηφίσματα
8 σημεία τριβής για το Σύνταγμα
Διεθνές Δικαστήριο
Στη Χάγη οι γερμανικές αποζημιώσεις
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Ο Γιώργος γυρίζει στον τόπο του ατοπήματος
Η Θεσσαλονίκη ξεχείλισε από την αγανάκτηση
Διπλωματία
Η Αθήνα στη δίνη Τελ Αβίβ-Αγκυρας
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαίος καπετάνιος στην ελληνική γαλέρα
Νέα Δημοκρατία
Κολλημένος με τις... κάλπες
Οικονομική κρίση
Μια χώρα πνιγμένη στα χρέη και την ανασφάλεια
ΠΑΣΟΚ
Βουλευτές σε... μεσοπρόθεσμη κρίση
Ο προκλητικός κ. Λοβέρδος
Τάσεις φυγής στο πράσινο στρατόπεδο
Υπουργείο Εξωτερικών
Ολα τα κονδύλια κόβονται, εκτός απ' τα μυστικά του ΥΠΕΞ
Άλλες ειδήσεις
Κοινές διαπιστώσεις, μοναχικές πορείες