Έντυπη Έκδοση

Ελληνικό, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΛ.ΠΕ. στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων

Το Ελληνικό περιλαμβάνεται τελικά στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων, παρότι δεν ονοματίστηκε την προηγούμη εβδομάδα από τον Ευ. Βενιζέλο. Σε αυτό προστίθενται 39 κρατικά κτίρια, ΟΠΑΠ, Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, συχνότητες κινητής τηλεφωνίας, ΔΕΠΑ και ΕΛΛ.ΠΕ.

Ο ΟΠΑΠ είναι ένας από τους πρώτους φορείς που πρόκειται να πωληθούν για να συγκεντρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο ΟΠΑΠ είναι ένας από τους πρώτους φορείς που πρόκειται να πωληθούν για να συγκεντρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυριότητά τους μεταφέρθηκε στο πανίσχυρο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και αρχίζει αγώνας δρόμου για να έρθουν 1,3 δισ. ευρώ μέσα στο Σεπτέμβριο και ακόμη 3,3 δισ. έως το τέλος του χρόνου (συνολικά 5 δισ. ευρώ μαζί με τα έσοδα από τον ΟΤΕ).

Το εγχείρημα είναι δύσκολο, όπως παραδέχεται η τρόικα, η κυβέρνηση αλλά και στελέχη της αγοράς. Η κυβέρνηση επικεντρώνει την προσπάθειά της σε κινήσεις που δεν επηρεάζονται από την αρνητική χρηματιστηριακή συγκυρία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι κάθε «ώριμο» έργο να εντάσσεται σταδιακά στο ταμείο αξιοποίησης. Επιχειρεί να πείσει ότι θα φέρει τα έσοδα, έστω και με μικρή καθυστέρηση, αλλά και ότι πέρα από τα 5 δισ. ευρώ του 2011 υπάρχουν τα υπόλοιπα «ασημικά» που θα δώσουν 28 δισ. ευρώ έως το 2014. Για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με ανακοινώσεις του αρμόδιου γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Χριστοδουλάκη, προς υποψήφιους επενδυτές στο road show του Λονδίνου, προωθούνται τρεις κινήσεις: η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, της άδειας μονοπωλίου του ΟΠΑΠ και της χορήγησης νέας άδειας για βιντεολόττο από τον ΟΠΑΠ.

Το ζήτημα είναι ότι ο στόχος των 1,3 δισ. ευρώ με τις κινήσεις αυτές δεν καλύπτεται. Επιχειρείται να δοθεί παράταση μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε προγραμματίζεται η πώληση των Κρατικών Λαχείων (αναμένονται 800 εκατ. ευρώ).

Ο τελικός στόχος του 2011 θα καλυφθεί με το πωλητήριο σε ΔΕΠΑ, στα ΕΛΛ.ΠΕ., με τη δημοπρασία συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας και με το πωλητήριο για το 34% του ΟΠΑΠ.

Ο νέος σχεδιασμός είναι οριακός, καθώς πολλές κινήσεις μεταφέρονται για το 2012, όπως οι αποκρατικοποιήσεις στις εταιρείες ύδρευσης, στα λιμάνια αλλά και η πώληση του Τ.Τ.

Οσο για τα ακίνητα, αποτελούν και το μεγάλο «στοίχημα» για την αξιοπιστία της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές. Οι φόβοι ότι λόγω κακών συνθηκών στην κτηματαγορά δεν θα έλθουν έσοδα, αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα επιχείρημα για όσους εκτιμούν ότι οι στόχοι είναι άπιαστοι.

Το μεγάλο πρόκριμα θεωρείται ότι θα είναι το Ελληνικό, το οποίο μετά την αποχώρηση του Χάρη Παμπούκη εντάχθηκε στο ταμείο αξιοποίησης. Αρμόδια στελέχη επαναφέρουν φόβους περί τεμαχισμού του Ελληνικού, ενώ επενδυτές λένε ότι τα 5 δισ. ευρώ είναι «όνειρο απατηλό».

Οσο για τα 39 κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου, εκεί προωθείται η μέθοδος της πώλησης και επαναμίσθωσης από το κράτος, διαδικασία που είχε επιχειρήσει παλαιότερα και η Ν.Δ. Μεταξύ των ακινήτων είναι αυτά των υπουργείων Πολιτισμού, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας, Παιδείας, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, της Γενικής Γραμματείας Τύπου, εγκαταστάσεων της αστυνομίας αλλά και των εφοριών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αποκρατικοποιήσεις
Σχετικά θέματα: Δημόσιο
Τι προβλέπει το καινούριο μισθολόγιο
Τέλος οι συγχωνεύσεις, ξεκινούν εκκαθαρίσεις
Μείωση συντάξεων στον δημόσιο τομέα
Για το ίδιο θέμα
Μείωση συντάξεων στον δημόσιο τομέα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Γκάφες φέρνουν τις κάλπες πιο κοντά
Δημόσιο
Τι προβλέπει το καινούριο μισθολόγιο
Τέλος οι συγχωνεύσεις, ξεκινούν εκκαθαρίσεις
Μείωση συντάξεων στον δημόσιο τομέα
Ελληνικό, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΛ.ΠΕ. στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Η τέχνη μπορεί να ανατρέψει την πολιτική
Δημοψηφίσματα
8 σημεία τριβής για το Σύνταγμα
Διεθνές Δικαστήριο
Στη Χάγη οι γερμανικές αποζημιώσεις
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Ο Γιώργος γυρίζει στον τόπο του ατοπήματος
Η Θεσσαλονίκη ξεχείλισε από την αγανάκτηση
Διπλωματία
Η Αθήνα στη δίνη Τελ Αβίβ-Αγκυρας
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαίος καπετάνιος στην ελληνική γαλέρα
Νέα Δημοκρατία
Κολλημένος με τις... κάλπες
Οικονομική κρίση
Μια χώρα πνιγμένη στα χρέη και την ανασφάλεια
ΠΑΣΟΚ
Βουλευτές σε... μεσοπρόθεσμη κρίση
Ο προκλητικός κ. Λοβέρδος
Τάσεις φυγής στο πράσινο στρατόπεδο
Υπουργείο Εξωτερικών
Ολα τα κονδύλια κόβονται, εκτός απ' τα μυστικά του ΥΠΕΞ
Άλλες ειδήσεις
Κοινές διαπιστώσεις, μοναχικές πορείες