Έντυπη Έκδοση

Η ΦΡΑΣΗ «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ» ΚΑΤΑΔΙΩΚΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Ο Γιώργος γυρίζει στον τόπο του ατοπήματος

Οταν στην τελευταία, πριν γίνει πρωθυπουργός, εμφάνισή του στη ΔΕΘ ο Γ. Παπανδρέου εκστόμιζε το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν», προκειμένου να αντικρούσει τον Κ. Καραμανλή που είχε προτείνει πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο και σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, δεν φανταζόταν ότι δύο χρόνια αργότερα θα είχε απέναντι του χιλιάδες διαδηλωτές να του θυμίζουν αυτή τη φράση, το πόσο έξω έπεσε και να του ζητούν τα ρέστα.

Ο αγώνας που έχει κάνει ο κ. Παπανδρέου από τότε μέχρι σήμερα (και χθες το βράδυ στην ομιλία του), για να πείσει τους πολίτες ότι δεν ήξερε την έκταση της κρίσης που του κληροδότησε ο προκάτοχός του και γι' αυτό ήταν αισιόδοξος, δεν απέδωσε. Τα λόγια μένουν και επιστρέφουν για να τιμωρήσουν όσους τα χρησιμοποιούν με παχυλή ευκολία. Οι πολίτες διαμαρτύρονται για τη μείωση των εισοδημάτων τους, για την άδικη φορολογία, για την αδυναμία της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, για την αύξηση της ανεργίας και για την απουσία προοπτικής.

Πρώτη φορά από τον πόλεμο η νέα γενιά (η ανεργία της ξεπερνά το 30%) είναι σίγουρη ότι, αν δεν γίνει κάποιο θαύμα, θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Και επειδή θαύματα δεν γίνονται οι αγανακτισμένοι βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας εδώ και τώρα άλλη πολιτική. Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι και γι' αυτό χρειάστηκε να προστατευθεί ο πρωθυπουργός από 6.000 αστυνομικούς, οι οποίοι σχημάτισαν κλοιό γύρω από τους χώρους της έκθεσης. Οι αποδοκιμασίες μπορεί να μην έφτασαν στ' αφτιά του, ήταν όμως μαζικές.

Με τις παρεμβάσεις του στη ΔΕΘ ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε, χωρίς να κρύβει τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του, άλλωστε η εποχή δεν σηκώνει ωραιοποιήσεις και μεγάλες κουβέντες, να σπάσει τον φαύλο κύκλο που τροφοδοτούν η απόγνωση και η απελπισία των καθημαγμένων. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του έχει το αναπτυξιακό μοντέλο που θα οδηγήσει την οικονομία στην έξοδο από το τούνελ. Τον διαψεύδουν όμως οι δανειστές μας: η κ. Μέρκελ, για παράδειγμα, είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει απορροφήσει το 70% των πόρων από τα αναπτυξιακά κονδύλια της Κοινότητας.

Τον διαψεύδει ο ΣΕΒ: η ξένη εταιρεία, η οποία ανέλαβε για λογαριασμό του να εκπονήσει το παραγωγικό σχέδιο (500.000 νέες θέσεις εργασίας και αύξηση του ΑΕΠ κατά 50 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας), αποκάλυψε πως αυτό που προκύπτει, ύστερα από τις επαφές που είχε επί δύο χρόνια με τους διάφορους κυβερνητικούς φορείς, είναι ότι ούτε ένα υπουργείο είχε επεξεργαστεί κάποια αναπτυξιακή πλατφόρμα μικρής, μεσαίας, και, πολύ περισσότερο, μακράς πνοής.

Τον διαψεύδει, τέλος, και η ζωή: επιχειρήσεις κλείνουν, ο κατασκευαστικός τομέας χειμάζεται, χιλιάδες μαγαζιά βάζουν λουκέτο και οι άνεργοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο έως το τέλος του 2011. Μέχρι τώρα έχουν περάσει από το υπουργείο Ανάπτυξης δύο κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Κατσέλη, Χρυσοχοΐδης) και κανένας δεν έχει καταφέρει να ξεμπλοκάρει το ΕΣΠΑ. Την ίδια στιγμή η τρόικα «μοιράζει» συγχαρητήρια σε Πορτογαλία και Ιρλανδία και κίτρινες κάρτες στην Ελλάδα. Με αυτά τα ερωτήματα και με πολλά άλλα θα κληθεί να αναμετρηθεί ο κ. Παπανδρέου στη σημερινή συνέντευξη τύπου. Εκτός από γερές δόσεις αυτοκριτικής, πρέπει να δώσει και ελπίδα. Το ερώτημα είναι αν μπορεί...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ)
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Η Θεσσαλονίκη ξεχείλισε από την αγανάκτηση
Για το ίδιο θέμα
Η Θεσσαλονίκη ξεχείλισε από την αγανάκτηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Γκάφες φέρνουν τις κάλπες πιο κοντά
Δημόσιο
Τι προβλέπει το καινούριο μισθολόγιο
Τέλος οι συγχωνεύσεις, ξεκινούν εκκαθαρίσεις
Μείωση συντάξεων στον δημόσιο τομέα
Ελληνικό, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΛ.ΠΕ. στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Η τέχνη μπορεί να ανατρέψει την πολιτική
Δημοψηφίσματα
8 σημεία τριβής για το Σύνταγμα
Διεθνές Δικαστήριο
Στη Χάγη οι γερμανικές αποζημιώσεις
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Ο Γιώργος γυρίζει στον τόπο του ατοπήματος
Η Θεσσαλονίκη ξεχείλισε από την αγανάκτηση
Διπλωματία
Η Αθήνα στη δίνη Τελ Αβίβ-Αγκυρας
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαίος καπετάνιος στην ελληνική γαλέρα
Νέα Δημοκρατία
Κολλημένος με τις... κάλπες
Οικονομική κρίση
Μια χώρα πνιγμένη στα χρέη και την ανασφάλεια
ΠΑΣΟΚ
Βουλευτές σε... μεσοπρόθεσμη κρίση
Ο προκλητικός κ. Λοβέρδος
Τάσεις φυγής στο πράσινο στρατόπεδο
Υπουργείο Εξωτερικών
Ολα τα κονδύλια κόβονται, εκτός απ' τα μυστικά του ΥΠΕΞ
Άλλες ειδήσεις
Κοινές διαπιστώσεις, μοναχικές πορείες