Έντυπη Έκδοση

ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ

Βουλευτές σε... μεσοπρόθεσμη κρίση

Οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας στη Βουλή αναζητούν με κείμενα και δηλώσεις άλλοθι απέναντι στην εκλογική τους βάση

«Δεν πρόκειται για καινούρια μέτρα. Τα περισσότερα υπάρχουν στο μεσοπρόθεσμο και έχουν ψηφιστεί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν ωστόσο πάντα τα απρόοπτα» σχολίαζε την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Π. Οικονόμου. Η απόφαση για επιτάχυνση της υλοποίησης όσων ζητά η τρόικα, ωστόσο, δημιουργεί ανησυχία στην κυβέρνηση για τυχόν αντιδράσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χειροκροτούν. Η κυβέρνηση έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης (22/6) και προχωρεί λίγες ημέρες μετά στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. Τώρα έρχεται ο λογαριασμός. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χειροκροτούν. Η κυβέρνηση έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης (22/6) και προχωρεί λίγες ημέρες μετά στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. Τώρα έρχεται ο λογαριασμός. Ενα από τα ισχυρά επιχειρήματα ορισμένων υπουργών προς τους βουλευτές, άλλωστε, κατά τη διάρκεια ψήφισης του μεσοπρόθεσμου, που δεν ειπώθηκε ποτέ ανοιχτά και δημοσίως, ήταν: «να ψηφίσουμε τώρα το μεσοπρόθεσμο για να πάρουμε τη δόση, αλλά η εφαρμογή του είναι άλλο θέμα». Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκεται και ο υπουργός Εσωτερικών Δ. Ρέππας, που καλείται σήμερα να δρομολογήσει απολύσεις, ενώ σε προγενέστερο χρόνο έχει δηλώσει ότι όσο είναι εκείνος υπουργός, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δεν θα γίνουν.

«Μας διαβεβαίωναν ότι δεν θα γίνουν απολύσεις και καθησυχάζαμε τον κόσμο. Τώρα τι θα τους πούμε;» αναρωτιέται ο βουλευτής Α' Πειραιά Δ. Καρύδης, ο οποίος δηλώνει ότι οι βουλευτές θα προσπαθήσουν να πιέσουν την κυβέρνηση για να αποφευχθούν οι απολύσεις.

Με επιστολή που συνέταξε την περασμένη Πέμπτη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου και υπογράφουν άλλοι οχτώ: Μ. Τζελέπης, Ν. Ζωίδης, Δ. Βαρβαρίγος, Ολγα Ρενταρή, Σούλα Μερεντίτη, Β. Αλεξανδρίδου, Μ. Παντούλας και Σ. Μοσχόπουλος, παρουσιάστηκαν ως αντάρτες, παρ' ότι πρόκειται για απλές επισημάνσεις. Στο κείμενο αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «θεωρητικολογούμε για πλεονάζουσες και ελλειμματικές υπηρεσίες, χωρίς να εκπονούμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο άμεσης εφαρμογής που στοχεύει στη σωστή άρτια στελέχωση ελλειμματικών υπηρεσιών και οργανισμών με το θεωρούμενο πλεονάζον προσωπικό».

Μία από τους εννιά βουλευτές, η Σούλα Μερεντίτη, δηλώνει ότι το κείμενο αυτό παρεξηγήθηκε. «Εγώ δεν είμαι αντάρτης, είμαι βουλευτής που ανησυχεί» εξηγεί. «Αυτό που θέλω είναι ρεαλιστική προσέγγιση και απτά αποτελέσματα. Τι μπορούμε να κάνουμε και πότε. Δεν γίνεται να ανακοινώνουμε συνεχώς μέτρα και να μην κάνουμε τίποτα. Πόσες φορές ακόμα θα εξαγγείλουμε συγχωνεύσεις οργανισμών;»

Η κ. Μερεντίτη αναφέρει ότι «αφήνουμε και χάνουν τις δουλειές τους αυτοί που δεν ήρθαν ποτέ να μας ενοχλήσουν και να ζητήσουν διορισμούς και αγκαλιάζουμε αυτούς που διορίσαμε, επειδή διαμαρτύρονται γιατί δεν θέλουν να χάσουν 30-40 ευρώ από το μισθό τους».

«Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια και ανησυχία από τους πολίτες μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις για την εργασιακή εφεδρεία» λέει ο βουλευτής Ηλείας Μιχ. Κατρίνης. «Δεχόμαστε καθημερινά τηλεφωνήματα υπαλλήλων που ανησυχούν, ακόμα και από το στενό δημόσιο τομέα. Μας λένε ότι ανησυχούν γιατί φοβούνται ότι μπορεί στο τέλος να αφορούν κι εκείνους οι απολύσεις. Πρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει».

Οσο για το εάν θα ψηφίσει ή όχι ένα νέο νομοσχέδιο με τις σχετικές ρυθμίσεις, απαντά: «Δεν είναι η ώρα για το ιδεατό. Είναι η ώρα για το εφικτό. Αν αναγκαστούμε να πιούμε το πικρό αυτό ποτήρι, να υπάρχει τουλάχιστον αξιοκρατία».

«Την έχουμε ψηφίσει την εργασιακή εφεδρεία» δηλώνει και ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος. «Από εκεί και πέρα περιμένουμε διευκρινίσεις, γιατί δεν έχουμε καταλάβει ακόμα τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση».

Στην κυβέρνηση υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν, καθώς αναγνωρίζουν ότι μεγάλο τμήμα του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου αποτελεί την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ και άλλοι που σχολιάζουν κάπως πιο... κυνικά: «Ολα αυτά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τα έχουν ψηφίσει. Οσα λένε τώρα κάποιοι είναι μόνο για τις εντυπώσεις και για να μη χάσουν τους ψηφοφόρους δημοσίους υπαλλήλους. Στις συζητήσεις που κάνουμε οι περισσότεροι μας λένε ότι όλα αυτά έπρεπε να έχουν ήδη γίνει και ότι πήγαν δύο χρόνια χαμένα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: ΠΑΣΟΚ
Ο προκλητικός κ. Λοβέρδος
Τάσεις φυγής στο πράσινο στρατόπεδο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Γκάφες φέρνουν τις κάλπες πιο κοντά
Δημόσιο
Τι προβλέπει το καινούριο μισθολόγιο
Τέλος οι συγχωνεύσεις, ξεκινούν εκκαθαρίσεις
Μείωση συντάξεων στον δημόσιο τομέα
Ελληνικό, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΛ.ΠΕ. στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Η τέχνη μπορεί να ανατρέψει την πολιτική
Δημοψηφίσματα
8 σημεία τριβής για το Σύνταγμα
Διεθνές Δικαστήριο
Στη Χάγη οι γερμανικές αποζημιώσεις
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Ο Γιώργος γυρίζει στον τόπο του ατοπήματος
Η Θεσσαλονίκη ξεχείλισε από την αγανάκτηση
Διπλωματία
Η Αθήνα στη δίνη Τελ Αβίβ-Αγκυρας
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαίος καπετάνιος στην ελληνική γαλέρα
Νέα Δημοκρατία
Κολλημένος με τις... κάλπες
Οικονομική κρίση
Μια χώρα πνιγμένη στα χρέη και την ανασφάλεια
ΠΑΣΟΚ
Βουλευτές σε... μεσοπρόθεσμη κρίση
Ο προκλητικός κ. Λοβέρδος
Τάσεις φυγής στο πράσινο στρατόπεδο
Υπουργείο Εξωτερικών
Ολα τα κονδύλια κόβονται, εκτός απ' τα μυστικά του ΥΠΕΞ
Άλλες ειδήσεις
Κοινές διαπιστώσεις, μοναχικές πορείες