Έντυπη Έκδοση

ΠΩΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΧΤΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ

Ο προκλητικός κ. Λοβέρδος

Κομμουνιστής στα φοιτητικά του χρόνια, πλέον οπαδός του πολιτικού ρεαλισμού και εκ των βασικών υποστηρικτών του μνημονίου, ο Α. Λοβέρδος έρχεται συχνά πυκνά στην επικαιρότητα με δηλώσεις του. «Η χρησιμοποίηση των μονεταριστικών επιταγών του ΔΝΤ και των επικριτών του για να εξωραΐσουμε τη μεταπολιτευτική αθλιότητα του πολιτικού μας συστήματος συγκροτεί μια πολιτική κουτοπονηριά», υποστήριζε πέρυσι. Και συμπλήρωνε ότι «για να ξεπεράσουμε το μνημόνιο πρέπει να το εφαρμόσουμε».

Τώρα, προ των πυλών της εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας, μίλησε για «ένα εκατομμύριο των υπαλλήλων που ταλαιπωρεί 10 εκατομμύρια πολίτες με τη βεβαιότητα ότι ο δημόσιος τομέας είναι ισόβιος». Και ενόψει της συζήτησης για αλλαγή του Συντάγματος, παρουσίασε το ισχύον άρθρο ως «πρώτη γραμμή Μαζινό για τη γραφειοκρατία».

Οσο κι αν ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτά τα έλεγε εδώ και καιρό, η αλήθεια είναι πως στην εποχή της τρόικας είναι που ύψωσε αρκετά τη φωνή του, επιχειρώντας ενίοτε και αυτοκριτική. «Με ευθύνη της γενιάς του Πολυτεχνείου -και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο θεωρώ πρωτεύουσα και τη δική μου ευθύνη- δημιουργήθηκαν οι όροι της κατάρρευσης κάθε έννοιας ιεραρχίας και αξιοκρατίας. Προκαλέσαμε τη συντριβή των ιδεολογιών, μέσα από την άρχουσα θεωρία της ελάσσονος προσπάθειας» δήλωσε πρόσφατα στην «Κ.Ε.». «Βαφτίσαμε ως γενιά και ως παιδιά μας τους κανακάρηδες που έπρεπε να κάθονται από το πρωί ώς το βράδυ και να τα περιμένουν όλα στο χέρι».

Για το Δημόσιο έχει υποστηρίξει ότι «το ακυρώσαμε ως μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και εξυπηρέτησης των πολιτών, προτάσσοντας την ικανοποίηση πρόσκαιρων αναγκών ομάδων πολιτών και μηχανισμών. Επαναπαυθήκαμε στις μεταπολιτευτικές δάφνες και ολιγωρήσαμε έναντι της ανάγκης προσαρμογής μας ως κοινωνίας και ως οικονομίας στις σύγχρονες απαιτήσεις του σκληρού ανταγωνιστικού διεθνούς περιβάλλοντος».

«Το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση υπήρξε υπερβολικό, δημαγωγικό. Είπε "λεφτά υπάρχουν" ενώ δεν υπήρχαν. Εκανε άλλα, ηρνείτο κάθε συζήτηση για διαρθρωτική αλλαγή. Ηταν κατά βάση ένα κόμμα του "όχι"», έλεγε τον περασμένο Ιούλιο. Την ίδια περίοδο άφηνε σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου -στο πλευρό του οποίου είχε ταχθεί στην εσωκομματική μάχη για την προεδρία- λέγοντας ότι ο ίδιος θα φρόντιζε να είναι πολύ πιο προσεκτικός στη χρήση του όρου «χρεοκοπία ή με κάποιον επιθετικό προσδιορισμό». Τότε ήταν που ακουγόταν ο όρος περί επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Πέρυσι τον Αύγουστο, στις ερωτήσεις περί ανασχηματισμού έλεγε πως «ένας υπουργός υποχρεούται να είναι άλαλος». Φέτος έλυσε τη σιωπή του. Τον περασμένο Μάιο, όταν ο Ευ. Βενιζέλος έλεγε ότι «η χώρα χρειάζεται πολιτική διεύθυνση», οι δηλώσεις του για το ίδιο θέμα προκάλεσαν μεγάλο θόρυβο. Προέτρεπε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό με όσους μπορούν και θέλουν, υποστήριζε ότι το μεσοπρόθεσμο πρέπει να ψηφιστεί από τα 3/5 της Βουλής και όλα τα σχετικά κείμενα να υπογράφονται από τους υπουργούς της κυβέρνησης, διαφορετικά ο ίδιος δεν έχει θέση «σε νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: ΠΑΣΟΚ
Βουλευτές σε... μεσοπρόθεσμη κρίση
Τάσεις φυγής στο πράσινο στρατόπεδο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Γκάφες φέρνουν τις κάλπες πιο κοντά
Δημόσιο
Τι προβλέπει το καινούριο μισθολόγιο
Τέλος οι συγχωνεύσεις, ξεκινούν εκκαθαρίσεις
Μείωση συντάξεων στον δημόσιο τομέα
Ελληνικό, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΛ.ΠΕ. στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Η τέχνη μπορεί να ανατρέψει την πολιτική
Δημοψηφίσματα
8 σημεία τριβής για το Σύνταγμα
Διεθνές Δικαστήριο
Στη Χάγη οι γερμανικές αποζημιώσεις
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Ο Γιώργος γυρίζει στον τόπο του ατοπήματος
Η Θεσσαλονίκη ξεχείλισε από την αγανάκτηση
Διπλωματία
Η Αθήνα στη δίνη Τελ Αβίβ-Αγκυρας
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαίος καπετάνιος στην ελληνική γαλέρα
Νέα Δημοκρατία
Κολλημένος με τις... κάλπες
Οικονομική κρίση
Μια χώρα πνιγμένη στα χρέη και την ανασφάλεια
ΠΑΣΟΚ
Βουλευτές σε... μεσοπρόθεσμη κρίση
Ο προκλητικός κ. Λοβέρδος
Τάσεις φυγής στο πράσινο στρατόπεδο
Υπουργείο Εξωτερικών
Ολα τα κονδύλια κόβονται, εκτός απ' τα μυστικά του ΥΠΕΞ
Άλλες ειδήσεις
Κοινές διαπιστώσεις, μοναχικές πορείες