Έντυπη Έκδοση

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Τάσεις φυγής στο πράσινο στρατόπεδο

Ο πανηγυρικός χαρακτήρας που επιχείρησε να δώσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στη Συνδιάσκεψη δεν έκρυψε τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ευρύτερος χώρος της παράταξης.

Η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να κρύψει τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η παράταξη τον τελευταίο καιρό. Η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να κρύψει τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η παράταξη τον τελευταίο καιρό. Η Ιπποκράτους πίστεψε ότι μαζεύοντας 4.000 χειροκροτητές σ' ένα γυμναστήριο (συνδιάσκεψη με τόσο πλήθος ούτε το Κ.Κ. Κίνας με τα 70 εκατομμύρια μέλη έχει πραγματοποιήσει) θα πετύχαινε να περάσει την εντύπωση ότι το κόμμα παρά τις δυσκολίες είναι όρθιο και στηρίζει την κυβέρνηση. Μαγική εικόνα. Σκληρά λόγια ακούστηκαν ακόμη και σ' αυτήν την περιφρουρημένη διαδικασία, ενώ η διεξαγωγή των εργασιών της μπροστά σε λίγες δεκάδες αδιάφορων και βαριεστημένων συνέδρων κατέδειξε την έκταση της κρίσης.

Τάσεις φυγής, μαζικό κύμα αποστασιοποίησης και ταυτοχρόνως πλούσια κινητικότητα στο επίπεδο των στελεχών συγκροτούν το σκηνικό αυτήν την περίοδο. Το ΠΑΣΟΚ μετράει ήδη αρκετές απώλειες στον κομματικό μηχανισμό, στο εκλογικό ακροατήριό του (δραματική αποσυσπείρωση), αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα που είναι το κρίσιμο μέγεθος, γιατί απ' αυτήν εξαρτάται η επιβίωση της κυβέρνησης. Οι διεργασίες αναμένεται να επιταχυνθούν λόγω της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης και της πολιτικής που η κυβέρνηση, πιεζόμενη από την τρόικα, είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί ο σχηματισμός ομίλου προβληματισμού. Την ιδρυτική πράξη θα υπογράφουν περίπου τριάντα στελέχη απ' όλη την Ελλάδα, το ιδεολογικό πλαίσιό του θα είναι «οι μεταρρυθμίσεις με ριζοσπαστικό περιεχόμενο» και στόχος η συμβολή στην επεξεργασία θέσεων για το «εθνικό ζήτημα».

Στις συζητήσεις, που είναι στην τελική φάση τους, έχουν συμμετάσχει ο πρώην υπουργός Γ. Φλωρίδης, ο οποίος παραιτήθηκε από βουλευτής πριν από μερικές εβδομάδες, ο Ν. Μπίστης που παραμένει μεν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά θεωρεί ότι «ζούμε τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας», ο Γ. Νικολάου που προσφάτως παραιτήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο, ο πρώην υπουργός Σ. Μανίκας, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Λ. Κατσικαρέλης. Δεν θα είναι μια λέσχη συζητήσεων και το προσκλητήριο για ένταξη δεν θα απευθύνεται μόνο στο παλιό ρεύμα των εκσυγχρονιστών.

Να θυμίσουμε εδώ ότι με τη συγκρότηση ομίλου ξεκίνησε, αρχές της δεκαετίας του '90, ο Κ. Σημίτης (ΟΠΕΚ), την έφοδό του για την «κατάληψη» του κόμματος. Κάτι ανάλογο αποπειράθηκε να κάνει ο Ευ. Βενιζέλος το 2007, μετά την ήττα του στην κούρσα για την ηγεσία, αλλά αναδιπλώθηκε ύστερα από το τελεσίγραφο που του έστειλε ο Γ. Παπανδρέου.

Γύρω από τη γραμμή «το κόμμα που κυβερνά σήμερα δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που ξέραμε» κινούνται (μέσα όμως στα όργανα) η Αριστερή Πρωτοβουλία του Γ. Παναγιωτακόπουλου, ο οποίος επιτίθεται στην κυβέρνηση και σε ορισμένους υπουργούς, αλλά για την ώρα αφήνει εκτός κριτικής τον Γ. Παπανδρέου και η Πρωτοβουλία για μια Προοδευτική Πολιτική Εξόδου από την Κρίση που ανακοίνωσε στη Συνδιάσκεψη ο πρώην υπουργός Σ. Τζουμάκας, για τον οποίο το πρόβλημα βρίσκεται στη συνεργασία κορυφαίων υπουργών με την ολιγαρχία του πλούτου και την ελίτ των ΜΜΕ.

Με το ένα πόδι στο κόμμα και με το άλλο έξω απ' αυτό είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές Β. Παπαχρήστος και Π. Κουρουμπλής. Αμφότεροι έχουν αποπεμφθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα, όχι όμως από το ΠΑΣΟΚ. Εκτός ΠΑΣΟΚ είναι η βουλευτίνα Σοφία Σακοράφα η οποία έχει ανοικτούς διαύλους με τον ΣΥΡΙΖΑ, το Αρμα Πολιτών του Γ. Δημαρά και τη Δημοκρατική Αριστερά. Μέχρι τώρα δεν έχει καταστήσει σαφές τι θα κάνει. Κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να αφήνει εκτός των ενδιαφερόντων του περιοχές του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ, συζητά ο Α. Μητρόπουλος, ενώ ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος έχει επιλέξει το ρόλο του «ελεύθερου σκοπευτή». Συνομιλεί με τις τάσεις που αναπτύσσονται εντός του κόμματος, αλλά και με τις πασοκογενείς συσσωματώσεις που έχουν ξεκόψει από το επίσημο ΠΑΣΟΚ.

Σε οριστική ρήξη με το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι και ο Α. Κοτσακάς. Οπως έχει πει «εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ έπαψε να είναι ΠΑΣΟΚ». Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι «πολλοί ψηφοφόροι του κόμματος του 2009 δεν θα ξαναψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ. Αυτός ο κόσμος αναζητά διέξοδο, αλλιώς είτε δεν θα προσέλθει στις κάλπες είτε θα πάει σε επιλογές ακίνδυνες για τον νεοφιλελευθερισμό».

Μαζί με άλλους συντρόφους του, ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Ραυτόπουλος, έχουν συγκροτήσει δίκτυα σε διάφορες πόλεις και συζητούν με πρόσωπα και ομάδες που έλκουν την καταγωγή τους από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά, Αρμα Πολιτών). Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με κάποιο απ' αυτά, με τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως να συγκεντρώνει τις λιγότερες προτιμήσεις, λόγω της υποχώρησης του ΣΥΝ έναντι των υπολοίπων συνιστωσών του μετώπου.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι δεν ανησυχεί. Πιστεύει ότι πρόκειται για ευκαιριακές συσπειρώσεις χωρίς δυναμική. Δεν έχουν την ίδια γνώμη στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά. Παρακολουθούν τις εξελίξεις με μεγάλο ενδιαφέρον και ρίχνουν γέφυρες. Ο Α. Τσίπρας έχει καταθέσει την πρότασή του για το συνασπισμό εξουσίας και περιμένει συνομιλητές, ενώ ο Φ. Κουβέλης θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της κεντροαριστεράς.

Στη Δημοκρατική Αριστερά εκτιμούν ότι υπάρχει πολιτικό κενό μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της άλλης αριστεράς, θέλουν συνεργασία και με τους εκσυγχρονιστές και με το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ στη βάση μιας πλατφόρμας που απορρίπτει το νεοφιλελευθερισμό και το λαϊκισμό. Για το ΠΑΣΟΚ αποπαίδια, για την αριστερά «πολύφερνες νύφες» οι διαφωνούντες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: ΠΑΣΟΚ
Βουλευτές σε... μεσοπρόθεσμη κρίση
Ο προκλητικός κ. Λοβέρδος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Γκάφες φέρνουν τις κάλπες πιο κοντά
Δημόσιο
Τι προβλέπει το καινούριο μισθολόγιο
Τέλος οι συγχωνεύσεις, ξεκινούν εκκαθαρίσεις
Μείωση συντάξεων στον δημόσιο τομέα
Ελληνικό, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΛ.ΠΕ. στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Η τέχνη μπορεί να ανατρέψει την πολιτική
Δημοψηφίσματα
8 σημεία τριβής για το Σύνταγμα
Διεθνές Δικαστήριο
Στη Χάγη οι γερμανικές αποζημιώσεις
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Ο Γιώργος γυρίζει στον τόπο του ατοπήματος
Η Θεσσαλονίκη ξεχείλισε από την αγανάκτηση
Διπλωματία
Η Αθήνα στη δίνη Τελ Αβίβ-Αγκυρας
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαίος καπετάνιος στην ελληνική γαλέρα
Νέα Δημοκρατία
Κολλημένος με τις... κάλπες
Οικονομική κρίση
Μια χώρα πνιγμένη στα χρέη και την ανασφάλεια
ΠΑΣΟΚ
Βουλευτές σε... μεσοπρόθεσμη κρίση
Ο προκλητικός κ. Λοβέρδος
Τάσεις φυγής στο πράσινο στρατόπεδο
Υπουργείο Εξωτερικών
Ολα τα κονδύλια κόβονται, εκτός απ' τα μυστικά του ΥΠΕΞ
Άλλες ειδήσεις
Κοινές διαπιστώσεις, μοναχικές πορείες