Έντυπη Έκδοση

ΣΙΓΟΥΡΕΣ ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΤΑ ΣΑΜΑΡΑ

Κολλημένος με τις... κάλπες

Με εδραιωμένη πλέον την πεποίθηση ότι οι εκλογές έρχονται, και μάλιστα πολύ σύντομα, διότι μπορεί ο πρωθυπουργός να μην τις θέλει, αλλά το ΠΑΣΟΚ θα τον οδηγήσει εκεί, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που αναμένονται στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Αντ. Σαμαράς ετοιμάζεται να εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σαββατοκύριακο ως ο βέβαιος επόμενος πρωθυπουργός.

Στη ΔΕΘ ο Α. Σαμαράς θα ζητήσει «κάλπες εδώ και τώρα» και θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του για έξοδο της χώρας από την κρίση. Στη ΔΕΘ ο Α. Σαμαράς θα ζητήσει «κάλπες εδώ και τώρα» και θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του για έξοδο της χώρας από την κρίση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει στη συμπρωτεύουσα το κατά τη Ν.Δ. πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, και βεβαίως θα επαναλάβει το αίτημά του για προσφυγή στις κάλπες «εδώ και τώρα».

Η Συγγρού βρίσκεται στο στάδιο όπου και η ίδια θα επιδιώξει να προκαλέσει εκλογές το συντομότερο δυνατόν, ανοίγοντας μετωπικές συγκρούσεις με την κυβέρνηση. Ωστόσο, η ηγετική ομάδα μελετά όλα τα ενδεχόμενα, ιδιαίτερα μετά τις απειλές των ευρωπαίων εταίρων ακόμη και για επιστροφή στη δραχμή ή έξοδο από το σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.

Τι φοβάται και τι ελπίζει μέσω αυτής της επιδίωξης το επιτελείο του Αντ. Σαμαρά;

Πολλά, και πρώτα από όλα το ενδεχόμενο να αναγκαστεί σε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, λόγω μείζονος εθνικής κρίσης, πριν από τη διενέργεια εκλογών. Ενα τέτοιο σενάριο αποτελεί εφιάλτη για την ηγετική ομάδα της Ν.Δ., καθώς έχει επίγνωση ότι σε ένα τέτοιο, αναγκαστικό ενδεχόμενο, θα συμπαρασυρθεί στην απαξίωση που τουλάχιστον προσώρας, από τη μερίδα του λέοντος των ψηφοφόρων, εισπράττει σχεδόν αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν ότι σε μια τέτοια προοπτική η Ν.Δ. ενδεχομένως θα χάσει την οποιαδήποτε προοπτική κυβερνητικής εξουσίας.

Δεύτερος μείζων φόβος, οι εκλογές να γίνουν με τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας, κάτι που μειώνει εκ των πραγμάτων τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της κυβέρνησης που θα εκλεγεί.

Η πιθανότητα να είναι ο Αντ. Σαμαράς ο επόμενος «πρωθυπουργός της δραχμής» αντιμετωπίζεται με φράσεις του τύπου «θα δώσουμε τη μάχη για τη σωτηρία της χώρας».

Η ελπίδα λοιπόν της Συγγρού, που κατ' άλλους αποτελεί και φόβο, είναι οι εκλογές να γίνουν το συντομότερο δυνατό, όχι βεβαίως σε συνθήκες χρεοκοπίας, υπό την προϋπόθεση το αποτέλεσμά τους να δίνει τη δυνατότητα στον Αντ. Σαμαρά σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους στη Συγγρού, δημοσιευμένες και μη, και οι αναγωγές που κάνουν τους καθιστούν αισιόδοξους προς αυτή την κατεύθυνση. Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν η συναίνεση στο θέμα των ΑΕΙ είχε θετική απήχηση, όπως και η στάση που κρατούν τώρα στο θέμα της χορήγησης των αδειών ταξί. Γι' αυτό και ο Αντ. Σαμαράς, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, θα εξαγγείλει ότι όταν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση, θα ξαναδώσει ψήφο στους φοιτητές στα εκλεκτορικά σώματα των πανεπιστημίων και θα πάρει πίσω το νόμο Ραγκούση.

Επειδή όμως «η αισιοδοξία είναι το όπιο του λαού», και κάποιοι στη Ν.Δ. γνωρίζουν την παράφραση της ρήσης του Μάρξ, εξετάζεται και η πιθανότητα να είναι μεν πρώτο κόμμα, χωρίς όμως αυτοδύναμη πλειοψηφία, την οποία θα ζητήσει μετ' επιτάσεως ο Αντ. Σαμαράς από τη Θεσσαλονίκη.

Γι' αυτή την τελευταία περίπτωση στη Συγγρού δεν έχουν ξεκάθαρη απάντηση για το τι θα πράξουν. Χρησιμοποιούν τη φράση-κλισέ «θα υποταχθούμε στη λαϊκή εντολή», δίχως περαιτέρω ερμηνείες. Είναι σαφές όμως ότι φοβούνται πως μπορεί να είναι εκείνοι που θα αναγκαστούν να ζητήσουν τότε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, διότι μόνο για ένα πράγμα είναι απολύτως βέβαιοι: ότι από τις εκλογές θα αναδειχθούν πρώτο κόμμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Γκάφες φέρνουν τις κάλπες πιο κοντά
Δημόσιο
Τι προβλέπει το καινούριο μισθολόγιο
Τέλος οι συγχωνεύσεις, ξεκινούν εκκαθαρίσεις
Μείωση συντάξεων στον δημόσιο τομέα
Ελληνικό, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΛ.ΠΕ. στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Η τέχνη μπορεί να ανατρέψει την πολιτική
Δημοψηφίσματα
8 σημεία τριβής για το Σύνταγμα
Διεθνές Δικαστήριο
Στη Χάγη οι γερμανικές αποζημιώσεις
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Ο Γιώργος γυρίζει στον τόπο του ατοπήματος
Η Θεσσαλονίκη ξεχείλισε από την αγανάκτηση
Διπλωματία
Η Αθήνα στη δίνη Τελ Αβίβ-Αγκυρας
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαίος καπετάνιος στην ελληνική γαλέρα
Νέα Δημοκρατία
Κολλημένος με τις... κάλπες
Οικονομική κρίση
Μια χώρα πνιγμένη στα χρέη και την ανασφάλεια
ΠΑΣΟΚ
Βουλευτές σε... μεσοπρόθεσμη κρίση
Ο προκλητικός κ. Λοβέρδος
Τάσεις φυγής στο πράσινο στρατόπεδο
Υπουργείο Εξωτερικών
Ολα τα κονδύλια κόβονται, εκτός απ' τα μυστικά του ΥΠΕΞ
Άλλες ειδήσεις
Κοινές διαπιστώσεις, μοναχικές πορείες