Έντυπη Έκδοση

Ολα τα κονδύλια κόβονται, εκτός απ' τα μυστικά του ΥΠΕΞ

«Μυστικά κονδύλια διαθέτουν όλα τα υπουργεία Εξωτερικών σε όλες οι χώρες. Μόνο στο ελληνικό ΥΠΕΞ, όμως, υπάρχουν αυτό το χάος και η ανυπαρξία ελέγχου» υποστήριζαν στελέχη του Συνασπισμού μετά την κατάθεση ερώτησης του Α. Τσίπρα στη Βουλή για τα μυστικά κονδύλια.

Λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο πρωθυπουργός, που ήταν και ΥΠΕΞ, ζήτησε να λάβει το 100% των χρημάτων που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση στα μυστικά ταμεία. Ο νόμος επιτρέπει να λάβει ο υπουργός μόνο το 90% και έτσι το αίτημα άλλαξε. Λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο πρωθυπουργός, που ήταν και ΥΠΕΞ, ζήτησε να λάβει το 100% των χρημάτων που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση στα μυστικά ταμεία. Ο νόμος επιτρέπει να λάβει ο υπουργός μόνο το 90% και έτσι το αίτημα άλλαξε. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού ζήτησε να μάθει για ποιο λόγο μία από τις πρώτες κι εσπευσμένες κινήσεις της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου ήταν να τραβήξει όσα χρήματα είχε αφήσει στα ταμεία των απόρρητων δαπανών η προηγούμενη κυβέρνηση και στη συνέχεια ν' αυξήσει κατά εκατομμύρια ευρώ τα μυστικά κονδύλια. Ακόμα και μετά την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, η κυβέρνηση συνέχισε την αύξηση των μυστικών κονδυλίων, την ώρα που περικόπτονταν κατά 20% οι δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών.

Το 2009 το υπουργείο Οικονομικών αύξησε τα μυστικά κονδύλια στο υπουργείο Εξωτερικών στα 57.207.140 ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό είχαν αναγραφεί 18.500.000 ευρώ. Το 2010 έφτασαν τα 68 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, στους συνήθεις προορισμούς των ελληνικών μυστικών κονδυλίων αυτά έχουν περικοπεί κατά 20% τουλάχιστον.

Σύμφωνα με τον Συνασπισμό, υπάρχουν ερωτήματα για το πού διατίθενται όλα αυτά τα χρήματα και για το αν χρησιμοποιούνται για λόγους εθνικών συμφερόντων, αφού δεν υπάρχει τίποτα που να διασφαλίζει κάτι τέτοιο.

Δύο ακόμα αποκαλυπτικά έγγραφα, από αυτά που έφτασαν πρόσφατα στα γραφεία του Συνασπισμού (και δημοσιεύει σήμερα η «Κ.Ε.»), δείχνουν ότι δύο μήνες μετά τις εκλογές επιχειρήθηκε να εκταμιευθούν όλα τα ποσά που είχε αφήσει στο ταμείο των απόρρητων δαπανών η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ υπάρχει σχετική εγκύκλιος που επιτρέπει την εκταμίευση μέχρι του 90% των πιστώσεων.

Σε επικοινωνία της «Κ.Ε.» με τον Δ. Ζαφειριάδη, διευθυντή του γραφείου της πρώην υπουργού Εξωτερικών, διαβεβαιώνει ότι από τον προϋπολογισμό απόρρητων δαπανών που χειριζόταν η υπουργός, «είχαν δαπανηθεί λιγότερα από τα μισά». Τα απόρρητα κονδύλια διαχειρίζεται ο εκάστοτε διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του υπ. Εξωτερικών. Αυτός τροφοδοτεί και το γραφείο του πρωθυπουργού ή όποιον άλλο χρειαστεί να διαχειριστεί μυστικά κονδύλια. Αυτός κατανέμει και ποσά σε ορισμένες πρεσβείες στο εξωτερικό. Τα χρήματα διακινούνται σε ρευστό, ώστε να μην υπάρχουν ίχνη.

Στα τέλη Φεβρουαρίου 2011 σε γενική συνέλευση της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, κατατέθηκε πρόταση να τεθεί διά νόμου η διαχείριση των απορρήτων υπ' όψιν τριμελούς επιτροπής, από έναν κοινοβουλευτικό (π.χ. πρόεδρο Βουλής, πρόεδρο Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας) και δύο ανώτατους δικαστικούς δεσμευόμενους από τη ρήτρα της μυστικότητας. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη να υπογράφουν οι παραλήπτες και τα όποια παραστατικά να καταστρέφονται από την ίδια την τριμελή επιτροπή. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή.

Εμπειρος διπλωμάτης αναφέρει: «Η διαλεύκανση και η κάθαρση δεν είναι δύσκολη: απαιτείται ένας υπουργός που θα ζητήσει από τους τελευταίους διευθυντές διπλωματικών γραφείων ένα χαρτί με τα ονόματα των υποτιθέμενων αποδεκτών και των ποσών που κατεβλήθησαν. Μετά ερωτώνται εγγράφως οι αποδέκτες εάν έλαβαν τα τάδε ποσά. Αν απαντήσουν ότι έλαβαν πολύ λιγότερα, τότε το θέμα παραπέμπεται σε έναν πραγματικό εισαγγελέα».

Οι περισσότεροι διπλωμάτες που τολμούν να μιλήσουν για το θέμα, έστω και ανεπισήμως, παραδέχονται ότι και τα δύο κόμματα χρησιμοποίησαν και ενίσχυσαν ένα σύστημα ανεξέλεγκτης διάθεσης υψηλότατων ποσών, με κύριο χαρακτηριστικό την προστασία των τελικών παραληπτών. «Ελάχιστη σημασία έχει ποιο κόμμα είχε τα περισσότερα απόρρητα» λέει ένας από αυτούς. «Σημασία έχει ότι το 2011 στο ΥΠΕΞ και στην ελληνική κυβέρνηση κάποιοι διαχειρίζονται χρήματα των φορολογουμένων με τη λογιστική μέθοδο της σπηλιάς του Αλί Μπαμπά: όσα αντέχουν να σηκώσουν οι τσέπες τους».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εξωτερικών
Κρατικός προϋπολογισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Γκάφες φέρνουν τις κάλπες πιο κοντά
Δημόσιο
Τι προβλέπει το καινούριο μισθολόγιο
Τέλος οι συγχωνεύσεις, ξεκινούν εκκαθαρίσεις
Μείωση συντάξεων στον δημόσιο τομέα
Ελληνικό, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΛ.ΠΕ. στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Η τέχνη μπορεί να ανατρέψει την πολιτική
Δημοψηφίσματα
8 σημεία τριβής για το Σύνταγμα
Διεθνές Δικαστήριο
Στη Χάγη οι γερμανικές αποζημιώσεις
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Ο Γιώργος γυρίζει στον τόπο του ατοπήματος
Η Θεσσαλονίκη ξεχείλισε από την αγανάκτηση
Διπλωματία
Η Αθήνα στη δίνη Τελ Αβίβ-Αγκυρας
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαίος καπετάνιος στην ελληνική γαλέρα
Νέα Δημοκρατία
Κολλημένος με τις... κάλπες
Οικονομική κρίση
Μια χώρα πνιγμένη στα χρέη και την ανασφάλεια
ΠΑΣΟΚ
Βουλευτές σε... μεσοπρόθεσμη κρίση
Ο προκλητικός κ. Λοβέρδος
Τάσεις φυγής στο πράσινο στρατόπεδο
Υπουργείο Εξωτερικών
Ολα τα κονδύλια κόβονται, εκτός απ' τα μυστικά του ΥΠΕΞ
Άλλες ειδήσεις
Κοινές διαπιστώσεις, μοναχικές πορείες