Έντυπη Έκδοση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Η Αθήνα στη δίνη Τελ Αβίβ-Αγκυρας

Τις επόμενες κινήσεις στη δύσκολη παρτίδα του γεωστρατηγικού παιχνιδιού που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σχεδιάζει η ελληνική πλευρά, καθώς το ερχόμενο διάστημα αναμένεται να είναι δύσκολο και γεμάτο παγίδες για την εξωτερική πολιτική.

Ο υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου. Η στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών δημιουργεί νέα δεδομένα. Ο υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου. Η στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών δημιουργεί νέα δεδομένα. Οι απειλές της Αγκυρας για τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου, οι αλλαγές συμμαχιών στην περιοχή με κορυφαία τη ρήξη μεταξύ Τουρκίας - Ισραήλ και η επικείμενη προσπάθεια των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ για αναγνώριση ανεξάρτητου κράτους συνθέτουν ένα πολύπλοκο παζλ που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, σε μια περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται στη δυσχερέστερη οικονομική θέση στην πρόσφατη ιστορία της.

Τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών παρακολουθούν προσεχτικά την κλιμάκωση των τόνων από την πλευρά της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι προς το παρόν αυτή παραμένει στο επίπεδο της ρητορικής. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Αγκυρα συνειδητά περιέπλεξε το θέμα των ενεργειακών ερευνών στην Κύπρο με το θέμα του αποκλεισμού στη Γάζα, επιχειρώντας έτσι να θέσει στο τραπέζι ένα ενιαίο «πακέτο» που θα αποτελεί τη δικαιολογητική βάση για την ενίσχυση της ναυτικής της παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνουν επίσης πως πιθανή αύξηση των τουρκικών πλοίων στα διεθνή ύδατα δεν αποτελεί από μόνη της πρόβλημα, αλλά διευκρινίζουν ότι η παρατεταμένη ένταση κυοφορεί κινδύνους απρόβλεπτης εμπλοκής.

Ενόψει, πάντως, της δημοσιοποίησης της έκθεσης προόδου για την Τουρκία στις αρχές Οκτωβρίου, η Κομισιόν πήρε θέση την Πέμπτη, διά του επιτρόπου για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Ο Στέφαν Φούλε με γραπτή δήλωση κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από κάθε είδους «απειλή, ενέργεια ή πηγή έντασης» που θα έβλαπτε τις σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε ρητά στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ενωσης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες με βάση το κοινοτικό κεκτημένο, το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στη σκιά της ρήξης των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ, η Αθήνα υπέγραψε με το Τελ Αβίβ συμφωνία αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας, για την οποία ο υπουργός Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, επανέλαβε ότι δεν «ετεροκαθορίζεται» και πως η ευρύτερη προσέγγιση έχει «στρατηγικό χαρακτήρα». Ωστόσο, πολιτικοί και διπλωματικοί παράγοντες εκφράζουν φόβους ότι η Ελλάδα σταδιακά βρίσκεται όμηρος των τουρκικών και ισραηλινών περιφερειακών στρατηγικών συγκρούσεων, οι οποίες διαμορφώνουν περιοχές έντασης και «γκρίζες ζώνες» οικονομικής και ενεργειακής κυριαρχίας.

Πρώτη εκδήλωση της δύσκολης εξίσωσης αναμένεται τις επόμενες μέρες σε επίπεδο ΟΗΕ, όπου η παλαιστινιακή πλευρά πρόκειται να θέσει μονομερώς αίτημα στη Γενική Συνέλευση για αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια πριν από το 1967, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως η Γαλλία και η Βρετανία.

Ηδη η ισραηλινή πλευρά ασκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, έντονες πιέσεις σε Αθήνα και Λευκωσία να ψηφίσουν «κατά», ως αντάλλαγμα της «προστασίας» που προτίθεται να παράσχει στην περιοχή που θα ξεκινήσουν οι έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού σ' αυτές συμμετέχει (εκτός της αμερικανικής Noble Energy) και η ισραηλινή Delek.

Στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν ότι υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις μέχρι τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 του μηνός και τονίζουν ότι παραμένει ανοιχτός ο δίαυλος με την παλαιστινιακή πλευρά, εκπρόσωποι της οποίας θα βρεθούν στην Αθήνα τις επόμενες μέρες. «Και οι δύο πλευρές έχουν συμφέρον να μην φτάσουν τα πράγματα στ' άκρα» λέει στέλεχος του υπουργείου, προσθέτοντας ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι το σχέδιο απόφασης του Οργανισμού να μην αποτελεί τέλος της διαδρομής, αλλά ευκαιρία για επανέναρξη των ισραηλινό-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων. Ερώτημα, ωστόσο, παραμένει τι θα πράξει η Ελλάδα σε περίπτωση που κληθεί να λάβει σαφή θέση σε μια πολωμένη κατάσταση, καθώς και οι ευρωπαίοι εταίροι παραμένουν διχασμένοι στο Μεσανατολικό.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά συνιστά ψυχραιμία σε όλες τις πλευρές, ενώ όσον αφορά τις τουρκικές απειλές, θεωρεί ότι η Αγκυρα παγιδεύεται στη ρητορική της, την οποία η Αθήνα δεν σκοπεύει να ακολουθήσει, παρ' ότι διακηρύσσει σε όλους τους τόνους την ετοιμότητά της να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Ισραήλ
Υπουργείο Εξωτερικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Γκάφες φέρνουν τις κάλπες πιο κοντά
Δημόσιο
Τι προβλέπει το καινούριο μισθολόγιο
Τέλος οι συγχωνεύσεις, ξεκινούν εκκαθαρίσεις
Μείωση συντάξεων στον δημόσιο τομέα
Ελληνικό, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΛ.ΠΕ. στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Η τέχνη μπορεί να ανατρέψει την πολιτική
Δημοψηφίσματα
8 σημεία τριβής για το Σύνταγμα
Διεθνές Δικαστήριο
Στη Χάγη οι γερμανικές αποζημιώσεις
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Ο Γιώργος γυρίζει στον τόπο του ατοπήματος
Η Θεσσαλονίκη ξεχείλισε από την αγανάκτηση
Διπλωματία
Η Αθήνα στη δίνη Τελ Αβίβ-Αγκυρας
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαίος καπετάνιος στην ελληνική γαλέρα
Νέα Δημοκρατία
Κολλημένος με τις... κάλπες
Οικονομική κρίση
Μια χώρα πνιγμένη στα χρέη και την ανασφάλεια
ΠΑΣΟΚ
Βουλευτές σε... μεσοπρόθεσμη κρίση
Ο προκλητικός κ. Λοβέρδος
Τάσεις φυγής στο πράσινο στρατόπεδο
Υπουργείο Εξωτερικών
Ολα τα κονδύλια κόβονται, εκτός απ' τα μυστικά του ΥΠΕΞ
Άλλες ειδήσεις
Κοινές διαπιστώσεις, μοναχικές πορείες