Έντυπη Έκδοση

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ

Κοινές διαπιστώσεις, μοναχικές πορείες

Στην κοινή διαπίστωση ότι «η διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών δεν εξαρτάται από τη θέληση του πρωθυπουργού, αλλά από ένα αιφνίδιο γεγονός» συγκλίνουν τα κόμματα της αριστεράς.

Στο «αιφνίδιο» οι ερμηνείες ποικίλλουν: ξεκινούν από πιθανές παραιτήσεις βουλευτών της κυβέρνησης, «που δεν αντέχουν την κοινωνική κατακραυγή», και φτάνουν μέχρι «ευρωπαϊκό δάκτυλο που επιθυμεί συναίνεση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. με μανδύα τις εκλογές».

Και αν κανείς περίμενε ότι αυτή η παραδοχή θα τα οδηγούσε έστω σε ένα μίνιμουμ κοινής αντιπολιτευτικής δράσης, η «κοινή γλώσσα» σταματά κάπου εδώ. Στον Περισσό, η ηγεσία, οχυρωμένη πίσω από τα υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά, αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση με τις «οπορτουνιστικές ομάδες», όπως χαρακτηρίζεται σύμπασα η πέραν του ΚΚΕ αριστερά, και επιμένει στο δρόμο του μαζικού καθημερινού αγώνα. Στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι η γραμμή της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση αποδίδει καρπούς και δεν βλέπουν το λόγο «να αλλάξει μια τακτική που επιβεβαιώνεται καθημερινά σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα». Συνεργάτες της Αλέκας Παπαρήγα, οι οποίοι έχουν συνολική εικόνα της κατάστασης στις οργανώσεις του κόμματος, ισχυρίζονται ότι το κλίμα που επικρατεί «θυμίζει μέρες από τη δεκαετία του '70», θέλοντας να δείξουν ότι το κλίμα ενότητας είναι αδιατάρακτο. Η γενική γραμματέας, με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, θα ξεκινήσει μια ακόμη σειρά περιοδειών ανά την Ελλάδα.

Στην Κουμουνδούρου η ισορροπία που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ (σε αυτό βοηθούν και οι καλές δημοσκοπήσεις) λύνει τα χέρια του Α. Τσίπρα για να προχωρήσει και να εμβαθύνει πολιτικά πλέον στη συγκρότηση του «κοινωνικού μετώπου» από δυνάμεις της αριστεράς, του σοσιαλιστικού χώρου και της οικολογίας. Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε πλέον ο διάλογος, που μέχρι πρόσφατα διεξαγόταν πίσω από κλειστές πόρτες, να μετατραπεί σε δημόσιο, με πρώτο βήμα ανοιχτές συζητήσεις στις οποίες οι ομιλητές θα προέρχονται από όλο το φάσμα τού υπό σύσταση μετώπου. Η πρόσφατη κατάθεση ερώτησης στη Βουλή από κοινού των Α. Τσίπρα και Γ. Δημαρά αναθέρμανε το διάλογο των δύο χώρων, ενώ σε «καλό δρόμο» βρίσκονται και οι συζητήσεις με τους οικολόγους, όπως και με πρόσωπα και στελέχη που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Πιο καθαρά δείχνουν τα πράγματα στη Δημοκρατική Αριστερά. «Αν και πλέον δεν αποκλείουμε τις εκλογές, εντούτοις δεν τις ζητάμε», επισημαίνουν στελέχη της τα οποία επιμένουν ότι το ζητούμενο είναι η αλλαγή πολιτικής. Τα δημοσκοπικά ευρήματα που φέρνουν τη ΔΗΜ.ΑΡ. να παλεύει για την είσοδό της στη Βουλή, τη σπρώχνουν σε αναζήτηση συμμάχων, κυρίως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αφού «όταν η υπόλοιπη αριστερά έχει πάρει τα βουνά, και το ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε νεοφιλελεύθερο κόμμα, εμείς πρέπει να καλύψουμε το κενό», σημειώνουν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αριστερά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Γκάφες φέρνουν τις κάλπες πιο κοντά
Δημόσιο
Τι προβλέπει το καινούριο μισθολόγιο
Τέλος οι συγχωνεύσεις, ξεκινούν εκκαθαρίσεις
Μείωση συντάξεων στον δημόσιο τομέα
Ελληνικό, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΛ.ΠΕ. στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Η τέχνη μπορεί να ανατρέψει την πολιτική
Δημοψηφίσματα
8 σημεία τριβής για το Σύνταγμα
Διεθνές Δικαστήριο
Στη Χάγη οι γερμανικές αποζημιώσεις
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Ο Γιώργος γυρίζει στον τόπο του ατοπήματος
Η Θεσσαλονίκη ξεχείλισε από την αγανάκτηση
Διπλωματία
Η Αθήνα στη δίνη Τελ Αβίβ-Αγκυρας
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαίος καπετάνιος στην ελληνική γαλέρα
Νέα Δημοκρατία
Κολλημένος με τις... κάλπες
Οικονομική κρίση
Μια χώρα πνιγμένη στα χρέη και την ανασφάλεια
ΠΑΣΟΚ
Βουλευτές σε... μεσοπρόθεσμη κρίση
Ο προκλητικός κ. Λοβέρδος
Τάσεις φυγής στο πράσινο στρατόπεδο
Υπουργείο Εξωτερικών
Ολα τα κονδύλια κόβονται, εκτός απ' τα μυστικά του ΥΠΕΞ
Άλλες ειδήσεις
Κοινές διαπιστώσεις, μοναχικές πορείες