Έντυπη Έκδοση

Και η Ιντερπόλ στο κυνήγι του Καντάφι

Σε κόκκινο συναγερμό αναβάθμισε η Ιντερπόλ τις έρευνες για τη σύλληψη του Μουαμάρ Καντάφι, τον οποίο θεωρεί πλέον τον νούμερο ένα καταζητούμενο σε 188 χώρες.

Με ένταλμα από τη Χάγη η Ιντερπόλ καταζητεί τον λίβυο συνταγματάρχη σε 188 χώρες. Με ένταλμα από τη Χάγη η Ιντερπόλ καταζητεί τον λίβυο συνταγματάρχη σε 188 χώρες. Το σήμα δόθηκε έπειτα από αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο έχει ασκήσει σε βάρος του κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Παρόμοιες κατηγορίες βαραίνουν τον γιο του, Σαΐφ Αλ Ισλάμ, και τον πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, Αμπτουλά Αλ Ζανούσι, οι οποίοι πιθανότατα κρύβονται μαζί του.

Ο πρώην λίβυος ηγέτης παραμένει άφαντος, καθώς δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί εάν βρίσκεται στη γενέτειρά του Σύρτη, σε καταφύγιο κάπου στην έρημο της Λιβύης, υπό την προστασία φυλών όπως οι Τουαρέγκ, ή αν έχει καταφύγει σε γειτονικές χώρες.

Την πρώτη αυτοκινητοπομπή στις 4 Σεπτεμβρίου, που διέσχισε την έρημο στα σύνορα με τον Νίγηρα με προορισμό πιθανότατα την Μπουρκίνα Φάσο, στην οποία επέβαιναν ανώτατοι λίβυοι αξιωματούχοι ακολούθησε και μια δεύτερη. Την περασμένη Παρασκευή μια πομπή από 14 αξιωματούχους, ανάμεσά τους και ο στρατηγός Αλί Κανά, της φυλής των Τουαρέγκ, που ηγείτο των δυνάμεων του Καντάφι στις νότιες περοχες, διέσχισε τα σύνορα με προορισμό την πόλη Αγκάντεζ του Νίγηρα.

Πληροφορίες του Ρόιτερ αναφέρουν ότι ο Καντάφι ίσως βρίσκεται στο πολυτελές θέρετρο «Etoile du Tenere», λίγο έξω από την πόλη, το οποίο φέρεται να έχει αγοράσει από το 2007.

Το ερώτημα ωστόσο είναι εάν ο Μουαμάρ Καντάφι θα ρίσκαρε να ζητήσει άσυλο σε κάποια αφρικανική χώρα, και συγκεκριμένα στον Νίγηρα, παρότι διαθέτει ισχυρούς υποστηρικτές, ανάμεσά τους τον αρχηγό της φυλής των Τουαρέγκ στη χώρα, Ρίσα Αγκ Μπουλά, την εξέγερση του οποίου χρηματοδοτούσε τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Είναι γεγονός ότι τη δεκαετία του 1990 ο λίβυος ηγέτης είχε επενδύσει πολλά από τα πετροδολάριά του για να εξαγοράσει την εύνοια και τη φιλία αφρικανών ηγετών, οι οποίοι τον ανακήρυξαν «βασιλιά των βασιλιάδων» το 2008, ανάμεσά τους και ο Νέλσον Μαντέλα.

Η κυβέρνηση Καντάφι ενίσχυε επί χρόνια οικονομικά την Αφρική, κατασκευάζοντας οδικούς άξονες και χρηματοδοτώντας την Αφρικανική Ενωση (AU), την οποία οραματιζόταν να μετατρέψει σε «Ηνωμένες Πολιτείες της Αφρικής». Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο η Αφρικανική Ενωση αρνείται έως σήμερα να αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης.

Κι ενώ οι αφρικανοί «φίλοι» του δεν θα είχαν καμία αντίρρηση να προσφέρουν άσυλο στον Μουαμάρ Καντάφι, πιθανότατα με το αζημίωτο, το ερώτημα είναι εάν θα ήταν ασφαλής εκεί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σάντρακ Γκούτο του Πανεπιστημίου της Νοτίου Αφρικής, μόνο μια ισχυρή αφρικανική χώρα, ίσως η Νιγηρία και η Νότιος Αφρική, θα μπορούσαν να αντέξουν την πολιτική και οικονομική πίεση που πρόκειται να τους ασκήσουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προκειμένου να παραδώσουν τον Μουαμάρ Καντάφι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λιβύη
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Le Monde diplomatique
Ουγκάντα: Η γη, το κράτος και τα βασίλεια
Μαύρες μνήμες της Γένοβας
Αφιέρωμα
Οι αλλαγές μετά την 11η Σεπτεμβρίου
Το χρονολόγιο
Μουσουλμανοφοβία
Θεωρίες συνωμοσίας και αναζήτηση της αλήθειας
Αυτοί που βγήκαν κερδισμένοι
Οι γνωστοί-άγνωστοι της τραγωδίας
Η ασφάλεια εκτόπισε τη δημοκρατία
Τα έξι πρόσωπα που έκαναν τη διαφορά
Ο χρόνος σταμάτησε στο Γκουαντάναμο
Εξομολογήσεις 11 διεθνών προσωπικοτήτων
Τι άλλαξε από τη μέρα που άλλαξε τον κόσμο
Γερμανία
Η Μέρκελ κάνει... ταμείο
Ιταλία
Βουλιάζουν μαζί με τον Μπερλουσκόνι
Λιβύη
Και η Ιντερπόλ στο κυνήγι του Καντάφι
Νέα Ζηλανδία
Στο εδώλιο για τη φούσκα
Σομαλία
Μπρος λιμός και πίσω εμφύλιος