Έντυπη Έκδοση

11/9/2001 Δέκα χρόνια μετά

Μουσουλμανοφοβία

Η 11η Σεπτεμβρίου μετέτρεψε τους μουσουλμάνους των ΗΠΑ σε εξιλαστήρια θύματα.

Διαδήλωση ενάντια στην ανέγερση τζαμιού κοντά στο Ground Zero. Διαδήλωση ενάντια στην ανέγερση τζαμιού κοντά στο Ground Zero. Από τη μια μέρα στην άλλη, ταυτίστηκαν με τους τρομοκράτες και τους εχθρούς του έθνους. Εγιναν, στη χειρότερη περίπτωση, στόχοι ρατσιστικών επιθέσεων και πάσης φύσεως «προληπτικών ελέγχων». Στην καλύτερη, αντιμετωπίζονταν με δυσπιστία από γείτονες, γνωστούς και συναδέλφους. Δέκα χρόνια αργότερα και παρόλο που η «μουσουλμανοφοβία» δεν έχει εκλείψει, οι άνθρωποι αυτοί θεωρούν ότι η ζωή τους στις ΗΠΑ, παρά τα προβλήματά της, έχει βελτιωθεί, ενώ ταυτόχρονα είναι εκείνοι που εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για την κατάσταση της χώρας!

Σύμφωνα με έρευνα του έγκυρου ινστιτούτου Pew Research Center με αφορμή την 10η επέτειο της επίθεσης, το 56% των μουσουλμάνων που διαβιούν στις ΗΠΑ είναι ικανοποιημένοι με την πορεία της χώρας, σε αντιδιαστολή με τον μέσο εθνικό όρο, όπου μόνο το 23% έχει την ίδια γνώμη. Το 76% κρίνει θετικά την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους ο οποίος συγκέντρωνε πολύ χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας στις τάξεις των αμερικανών μουσουλμάνων. Παράλληλα, βέβαια, το 28% των μουσουλμάνων δηλώνει ότι αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τους υπόλοιπους Αμερικανούς και το 55% διαπιστώνει ότι η ζωή για έναν μουσουλμάνο είναι πιο δύσκολη στη χώρα μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Επίσης, περίπου το 50% υποστηρίζει ότι οι θρησκευτικοί του ηγέτες δεν εργάζονται όσο θα έπρεπε για την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, το πρόσημο είναι θετικό: οι τέσσερεις στους πέντε δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους και οι δύο στους τρεις βρίσκουν ότι η ποιότητα της ζωής τους στην Αμερική είναι καλύτερη συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

«Οι μουσουλμάνοι δεν αποτελούν μια κοινωνική τάξη β' κατηγορίας», σχολιάζει ο πρόεδρος του ινστιτούτου Pew, Αντριου Κόχουτ. «Υπάρχει μια γενικευμένη τάση του τύπου "θέλουμε να γίνουμε Αμερικανοί". Βλέπουν ευκαιρίες σε αυτή τη χώρα». Ο Κόχουτ τονίζει παράλληλα ότι είναι αρκετά δύσκολο να σκιαγραφήσει κανείς τόσο το πορτρέτο του μέσου αμερικανού μουσουλμάνου όσο και τον ακριβή αριθμό ολόκληρης της κοινότητας. Κατ' αρχάς, τα δύο τρίτα των μουσουλμάνων είναι μετανάστες από δεκάδες χώρες με διαφορετικές κουλτούρες. Κατά δεύτερον, οι υπηρεσίες μετανάστευσης και απογραφής του πληθυσμού δεν κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στοιχεία: Είναι περίπου 300.000 οι γηγενείς Αμερικανοί που έχουν ασπαστεί το ισλάμ, αρκετοί ανάμεσά τους, παραδόξως, μετά την 11η Σεπτεμβρίου! Υστερα, οι μουσουλμάνοι, οι οποίοι ανέρχονται σε πέντε τουλάχιστον εκατομμύρια, αποτελούν την πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη θρησκευτική κοινότητα. Υπολογίζεται μάλιστα ότι έως το 2030 ο αριθμός τους θα έχει διπλασιαστεί ξεπερνώντας τους εβραίους! Μια τέτοια πληθυσμιακή μεταβολή δεν θα αλλάξει τους συσχετισμούς των δυνάμεων με την ανάδυση νέων λόμπι, τα οποία θα επηρεάσουν και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ; Αναμφισβήτητα, απαντούν οι ειδικοί. Μόνο που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα, ακριβώς για το λόγο ότι οι αμερικανοί μουσουλμάνοι δεν αποτελούν μια συμπαγή μάζα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα
Οι αλλαγές μετά την 11η Σεπτεμβρίου
Το χρονολόγιο
Θεωρίες συνωμοσίας και αναζήτηση της αλήθειας
Αυτοί που βγήκαν κερδισμένοι
Οι γνωστοί-άγνωστοι της τραγωδίας
Η ασφάλεια εκτόπισε τη δημοκρατία
Τα έξι πρόσωπα που έκαναν τη διαφορά
Ο χρόνος σταμάτησε στο Γκουαντάναμο
Εξομολογήσεις 11 διεθνών προσωπικοτήτων
Τι άλλαξε από τη μέρα που άλλαξε τον κόσμο
Για το ίδιο θέμα
Οι αλλαγές μετά την 11η Σεπτεμβρίου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Le Monde diplomatique
Ουγκάντα: Η γη, το κράτος και τα βασίλεια
Μαύρες μνήμες της Γένοβας
Αφιέρωμα
Οι αλλαγές μετά την 11η Σεπτεμβρίου
Το χρονολόγιο
Μουσουλμανοφοβία
Θεωρίες συνωμοσίας και αναζήτηση της αλήθειας
Αυτοί που βγήκαν κερδισμένοι
Οι γνωστοί-άγνωστοι της τραγωδίας
Η ασφάλεια εκτόπισε τη δημοκρατία
Τα έξι πρόσωπα που έκαναν τη διαφορά
Ο χρόνος σταμάτησε στο Γκουαντάναμο
Εξομολογήσεις 11 διεθνών προσωπικοτήτων
Τι άλλαξε από τη μέρα που άλλαξε τον κόσμο
Γερμανία
Η Μέρκελ κάνει... ταμείο
Ιταλία
Βουλιάζουν μαζί με τον Μπερλουσκόνι
Λιβύη
Και η Ιντερπόλ στο κυνήγι του Καντάφι
Νέα Ζηλανδία
Στο εδώλιο για τη φούσκα
Σομαλία
Μπρος λιμός και πίσω εμφύλιος