Έντυπη Έκδοση

11/9/2001 Δέκα χρόνια μετά

Αυτοί που βγήκαν κερδισμένοι

Η αλήθεια είναι ότι, πάντα, κάποιοι κερδίζουν... του σκοτωμού από τους πολέμους. Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από τον κανόνα. Δέκα χρόνια μετά, η λίστα εκείνων που αποκόμισαν οικονομικά ή πολιτικά οφέλη από αυτούς τους πολυετείς και ατέρμονες πολέμους συντάσσεται με προσοχή και σχολαστικότητα ώστε να μην εμπλακεί σε συνωμοσιολογικές αναζητήσεις.

Συνοπτικά, θα μπορούσε να γίνει ένας διαχωρισμός μεταξύ των κερδισμένων της 11/9/2001. Στην πρώτη κατηγορία, καταχωρίζονται τα κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποκόμισαν όσοι αγόρασαν μετοχές συγκεκριμένων αεροπορικών, χρηματιστικών και ασφαλιστικών εταιρειών οι οποίες, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, έχασαν τόσο θεαματικά την αξία τους, ώστε μετά τα δραματικά γεγονότα εκείνης της ημέρας, ενεργοποιήθηκαν οι υποψίες των εισαγγελικών αρχών. Οι δικαστικές έρευνες ακόμη δεν έχουν αποδώσει και οι τυχόν κερδοσκόποι που έδειχναν να «μαντεύουν» τι επρόκειτο να συμβεί δεν έχουν εντοπιστεί. Ανάλογα περίεργη είναι η αγορά των Δίδυμων Πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου από τον επιχειρηματία, μεσίτη ακινήτων και εργολάβο οικοδομών Λάρι Σιλβερστάιν τον Ιούλιο του 2001, δηλαδή τρεις μήνες πριν από τις επιθέσεις. Ο Σιλβερστάιν κατάφερε να συνάψει ασφαλιστικό συμβόλαιο για αποζημίωση σε περίπτωση προσβολής των κτιρίων από αεροπλάνο. Εισέπραξε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια αν και «περίμενε μεγαλύτερη αποζημίωση».

Μακρύτερος -φυσικά- είναι ο κατάλογος των κερδισμένων από τις ατέρμονες επιχειρήσεις του «Πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που κήρυξε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Η πρώτη πολεμική περιπέτεια ήταν ο βομβαρδισμός του Αφγανιστάν. Το μέγα επίτευγμα δεν ήταν η εξόντωση του εχθρού αλλά η νεκρανάσταση του εμπορίου ηρωίνης που αποτέλεσε χρυσωρυχείο για τα καρτέλ των ναρκωτικών. Ο θρησκευτικός φανατισμός των Ταλιμπάν είχε οδηγήσει σε μαρασμό το εμπόριο οπιούχων και ηρωίνης, που ξαναπέρασε στα χέρια των κεντρο-ασιατών εμπόρων. Υπολογίζεται ότι μετά την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν, η παραγωγή ηρωίνης αυξήθηκε 40 φορές (δήλωση του Ιγκόρ Ιβανόφ, του επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών).

Οι επενδυτές των επιχειρήσεων του διαβόητου στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος, όμως, είναι οι πραγματικοί κερδισμένοι. Πάνω από τα μισά συμβόλαια του Υπουργείου Αμυνας με ιδιωτικές επιχειρήσεις έκλεισαν με απευθείας ανάθεση. Απίστευτη διαπλοκή και αστρονομικά κέρδη χαρακτήρισαν αυτές τις συνεργασίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Γενικών Απολογισμών (υπηρεσία που ερευνά τις καταγγελίες των επερωτήσεων που καταθέτουν βουλευτές και γερουσιαστές) «πάνω από 48.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις σεκιούριτι, μισθοφόρων και γενικών πολεμικών υπηρεσιών σταθμεύουν στο Ιράκ» -μόνο. Επιχειρηματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι εταιρείες κερδίζουν κατά μέσο όρο αθροιστικά 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, για όλη τη δεκαετία 2001-2011. Παρόμοια συμβόλαια συνάπτονται και με ξένες εταιρείες όπως η βρετανική Aegis, που (αν και έχει εμπλακεί σε υπόθεση παράνομης πώλησης όπλων στη Σιέρα Λεόνε) κέρδισε απευθείας συμβόλαιο με το DoD, ύψους 293 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο κατάλογος εδώ είναι ατελείωτος.

Ακολουθούν οι κερδισμένοι των «δεξαμενών σκέψης», που πριν από την 11/9/2001 προπαγάνδιζαν την ανάγκη ιδιωτικής περιφρούρησης των στρατηγικών αποθεμάτων (πετρέλαιο, ορυκτών) σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη. Εντελώς συμπτωματικά, αυτές οι περιοχές ήταν το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην «αγορά του φόβου», όπως κατασκευαστές συστημάτων παρακολούθησης, συλλογής πληροφοριών και ιδιωτικής ασφάλειας, έχουν αποκομίσει κέρδη μετά την επιβολή των νέων αντιτρομοκρατικών νόμων.

Κι όπως δείχνουν όλα, το πάρτι θα συνεχιστεί... και την επόμενη δεκαετία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα
Οι αλλαγές μετά την 11η Σεπτεμβρίου
Το χρονολόγιο
Μουσουλμανοφοβία
Θεωρίες συνωμοσίας και αναζήτηση της αλήθειας
Οι γνωστοί-άγνωστοι της τραγωδίας
Η ασφάλεια εκτόπισε τη δημοκρατία
Τα έξι πρόσωπα που έκαναν τη διαφορά
Ο χρόνος σταμάτησε στο Γκουαντάναμο
Εξομολογήσεις 11 διεθνών προσωπικοτήτων
Τι άλλαξε από τη μέρα που άλλαξε τον κόσμο
Για το ίδιο θέμα
Οι αλλαγές μετά την 11η Σεπτεμβρίου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Le Monde diplomatique
Ουγκάντα: Η γη, το κράτος και τα βασίλεια
Μαύρες μνήμες της Γένοβας
Αφιέρωμα
Οι αλλαγές μετά την 11η Σεπτεμβρίου
Το χρονολόγιο
Μουσουλμανοφοβία
Θεωρίες συνωμοσίας και αναζήτηση της αλήθειας
Αυτοί που βγήκαν κερδισμένοι
Οι γνωστοί-άγνωστοι της τραγωδίας
Η ασφάλεια εκτόπισε τη δημοκρατία
Τα έξι πρόσωπα που έκαναν τη διαφορά
Ο χρόνος σταμάτησε στο Γκουαντάναμο
Εξομολογήσεις 11 διεθνών προσωπικοτήτων
Τι άλλαξε από τη μέρα που άλλαξε τον κόσμο
Γερμανία
Η Μέρκελ κάνει... ταμείο
Ιταλία
Βουλιάζουν μαζί με τον Μπερλουσκόνι
Λιβύη
Και η Ιντερπόλ στο κυνήγι του Καντάφι
Νέα Ζηλανδία
Στο εδώλιο για τη φούσκα
Σομαλία
Μπρος λιμός και πίσω εμφύλιος