Έντυπη Έκδοση

11/9/2001 Δέκα χρόνια μετά

Ο χρόνος σταμάτησε στο Γκουαντάναμο

Μία λέξη συμπυκνώνει την κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας που σήμανε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας: Γκουαντάναμο.

Οι συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο μόνο 21ο αιώνα δεν θυμίζουν Οι συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο μόνο 21ο αιώνα δεν θυμίζουν Το στρατόπεδο, στην αμερικανική βάση της Κούβας, ενσάρκωσε κάθε κατάχρηση: απαγωγές, έκτακτες «μεταγωγές» με πτήσεις μυστικών υπηρεσιών, παράνομα κέντρα κράτησης, βασανιστήρια, επ' αόριστον κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγοριών...

Ηταν 11 Γενάρη του 2002 όταν οι πρώτοι ύποπτοι για τρομοκρατία, αλυσοδεμένοι και με κουκούλες, έφταναν στο Γκουαντάναμο. Οι ΗΠΑ εγκαινίαζαν το πιο τρομακτικό πείραμα του 21ου αιώνα επιστρατεύοντας σειρά ειδημόνων για να δικαιολογήσουν με νεολογισμούς και νομικά τερτίπια την καταρράκωση κάθε έννοιας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τους υπόπτους για τρομοκρατία, που συνελάμβαναν κατά χιλιάδες κατ' εκτίμηση ή επειδή έναντι χρημάτων τούς παρέδιδαν καταδότες, τους ονόμασαν «ξένους μαχητές» αντί για αιχμαλώτους πολέμου για να δικαιολογήσουν γιατί δεν δικαιούνταν της προστασίας της Σύμβασης της Γενεύης.

«Βελτιωμένες πρακτικές ανάκρισης» ονόμασαν την λίστα των «επιτρεπτών» βασανιστηρίων που αναγκάστηκαν να εκδώσουν μετά τα σκάνδαλα της κακοποίησης και των φόνων κρατουμένων, που άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας: από το Μπαγκάμ του Αφγανιστάν και το Αμπου Γκράιμπ του Ιράκ έως το Γκουαντάναμο ξυλοδαρμοί, εξευτελισμοί, στέρηση ύπνου, βιασμοί, σεξουαλικές επιθέσεις, προσομοιώσεις πνιγμού ήταν στην ημερήσια διάταξη.

«Εκτακτες παραδόσεις» βαπτίστηκαν οι απαγωγές και μεταγωγές υπόπτων από τη CIA για ανάκριση στις διαβόητες μαύρες τρύπες που λειτούργησαν σε δεκάδες χώρες, ανάμεσά τους και την Πολωνία και τη Ρουμανία. Είναι άγνωστος ο αριθμός αυτών των κρατουμένων-φαντασμάτων, αλλά είναι βέβαιο ότι 100 απήχθησαν από ευρωπαϊκό έδαφος και ότι ήταν εκατοντάδες οι παράνομες πτήσεις της CIA σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Δέκα χρόνια μετά και παρά το προεδρικό διάταγμα του Ομπάμα τον Γενάρη του 2009 που προέβλεπε το κλείσιμο του Γκουαντάναμο εντός έτους, συνεχίζει να λειτουργεί. Από τους 779 κρατούμενους που στέγαζε την εποχή της κορύφωσης των απαγωγών, σήμερα έχουν απομείνει 172. Αναμένεται ότι ελλείψει στοιχείων, οι περισσότεροι θα σταλούν στην πατρίδα τους ή σε τρίτες χώρες.

Παρά τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου και τις δεσμεύσεις του Ομπάμα για δίκη τους σε τακτικά αμερικανικά δικαστήρια και κατάργηση των έκτακτων στρατοδικείων, ο υπ. Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ ανακοίνωσε ότι η δίκη του Χαλίντ Σέιχ Μαχαμέντ, εγκεφάλου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και τεσσάρων συνεργών του, θα γίνει από Στρατοδικείο στο Γκουαντάναμο.

Και οι υπόλοιποι; «Κάπου πενήντα κρατούμενοι», λέει ένας από τους συνηγόρους τους, «θα κριθούν ένοχοι και θα πεθάνουν χωρίς ποτέ να πατήσουν το πόδι τους σε ένα δικαστήριο». Η σελίδα της ανομίας δεν έχει γυρίσει και ακόμη κι όταν συμβεί, θα έχει σημαδέψει ανεξίτηλα την αμερικανική ιστορία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα
Οι αλλαγές μετά την 11η Σεπτεμβρίου
Το χρονολόγιο
Μουσουλμανοφοβία
Θεωρίες συνωμοσίας και αναζήτηση της αλήθειας
Αυτοί που βγήκαν κερδισμένοι
Οι γνωστοί-άγνωστοι της τραγωδίας
Η ασφάλεια εκτόπισε τη δημοκρατία
Τα έξι πρόσωπα που έκαναν τη διαφορά
Εξομολογήσεις 11 διεθνών προσωπικοτήτων
Τι άλλαξε από τη μέρα που άλλαξε τον κόσμο
Για το ίδιο θέμα
Οι αλλαγές μετά την 11η Σεπτεμβρίου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Le Monde diplomatique
Ουγκάντα: Η γη, το κράτος και τα βασίλεια
Μαύρες μνήμες της Γένοβας
Αφιέρωμα
Οι αλλαγές μετά την 11η Σεπτεμβρίου
Το χρονολόγιο
Μουσουλμανοφοβία
Θεωρίες συνωμοσίας και αναζήτηση της αλήθειας
Αυτοί που βγήκαν κερδισμένοι
Οι γνωστοί-άγνωστοι της τραγωδίας
Η ασφάλεια εκτόπισε τη δημοκρατία
Τα έξι πρόσωπα που έκαναν τη διαφορά
Ο χρόνος σταμάτησε στο Γκουαντάναμο
Εξομολογήσεις 11 διεθνών προσωπικοτήτων
Τι άλλαξε από τη μέρα που άλλαξε τον κόσμο
Γερμανία
Η Μέρκελ κάνει... ταμείο
Ιταλία
Βουλιάζουν μαζί με τον Μπερλουσκόνι
Λιβύη
Και η Ιντερπόλ στο κυνήγι του Καντάφι
Νέα Ζηλανδία
Στο εδώλιο για τη φούσκα
Σομαλία
Μπρος λιμός και πίσω εμφύλιος