Έντυπη Έκδοση

Κινητοποιήσεις μαθητών

Παιδιά γυμνασίων και λυκείων, σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες

Το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώνεται τη φετινή σχολική χρονιά: Φωτοτυπίες αντί βιβλίων, εκπαιδευτικά κενά, υπεράριθμα τμήματα λόγω συγχωνεύσεων και σχολικές επιτροπές με άδεια ταμεία.

Αύριο, μετά τον αγιασμό, οι μαθητές απλώς δεν θα βρουν βιβλία, γεγονός που τους προσανατολίζει σε καταλήψεις με το «καλημέρα». Αύριο, μετά τον αγιασμό, οι μαθητές απλώς δεν θα βρουν βιβλία, γεγονός που τους προσανατολίζει σε καταλήψεις με το «καλημέρα». Την ίδια στιγμή μαθητές, γονείς, δάσκαλοι και καθηγητές αναλαμβάνουν κοινές πρωτοβουλίες για ένα ενιαίο πανευκπαιδευτικό μέτωπο, ενάντια στις δραματικές αλλαγές που επιχειρούνται συνολικά στο χώρο της παιδείας.

«Η σχολική χρονιά ξεκινάει με μεγαλύτερα προβλήματα από κάθε άλλη φορά. Επιδίωξή μας είναι να προχωρήσουμε σε κοινές κινητοποιήσεις, με ομοσπονδίες, ενώσεις και συλλόγους γονέων, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Το "νέο σχολείο" δεν είναι το σχολείο των αναγκών μας. Είναι τόσο παλιό όσο και ο εργασιακός μεσαίωνας που βιώνουμε σήμερα», λέει ο αντιπρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος (ΑΣΓΜΕ) Δημ. Κοντός.

Οι μαθητές ξεκινούν επίσης αυτή την εβδομάδα κύκλους συνελεύσεων, και η πιθανότητα να βγουν στους δρόμους πριν ακόμη μπουν στις αίθουσες είναι μεγάλη.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) ήδη έλαβε απόφαση για 24ωρη απεργία στις 22 του μήνα, ως «πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι η κατάσταση στο χώρο της παιδείας είναι οριακή», όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της, Χαρ. Κόκκινος.

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζεται και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). «Θα αντιδράσουμε άμεσα. Δεν ανεχόμαστε άλλο να είμαστε οι χαμηλότερα αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι, που θα εργάζονται στις χειρότερες δυνατές συνθήκες», δηλώνει ο πρόεδρος της Ν. Παπαχρήστος.

Αύριο, ημέρα αγιασμού, σε όλα τα σχολεία και τις ενώσεις γονέων θα διανεμηθεί επιστολή της ΟΛΜΕ:

«Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει στις 12 Σεπτέμβρη χωρίς βιβλία, πρώτη φορά μετά την Κατοχή. Η κυβέρνηση "φρόντισε" να αφήσει τα παιδιά μας χωρίς το βασικό εργαλείο μάθησης, το βιβλίο. Είναι απαράδεκτο να συζητάει το υπουργείο Παιδείας για οργάνωση μαθημάτων με φωτοτυπίες, cd, και dvd, δηλαδή με χειρότερη ποιότητα που κοστίζει όμως πολύ ακριβότερα. Ολα αυτά δεν έγιναν τυχαία, αλλά προετοιμάζουν την αγορά βιβλίων από τους γονείς», θα αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πέρα των συγχωνεύσεων, που αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την αύξηση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα των δημόσιων σχολείων, η κατάσταση θα συμπιεστεί ακόμη περισσότερο, καθώς αναμένεται κύμα φυγής μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία. Πολλοί γονείς μετακίνησαν φέτος τα παιδιά τους στο Δημόσιο, λόγω της κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), η μείωση των εγγραφών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κυμαίνεται φέτος από 7% έως 20%, ανάλογα με την περιοχή.

Σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία αναμένεται να δημιουργήσουν, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, και οι αισθητά μειωμένες αποσπάσεις, (41% επί των αιτήσεων), σε συνδυασμό με τις χιλιάδες αποχωρήσεις-συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών και τον πολύ μικρό αριθμό μεταθέσεων.

Το κερασάκι στην τούρτα, όπως σημειώνει η ΔΟΕ με πικρό χιούμορ, θα είναι τα έξοδα εκτύπωσης φωτοτυπιών και DVD, που θα κληθούν να πληρώσουν οι ήδη υπερχρεωμένες και υποχρηματοδοτημένες σχολικές επιτροπές.

Σημειωτέον, αρκετές σχολικές μονάδες, δεν έχουν καν... φωτοτυπικό μηχάνημα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Παιδείας
Εκπαίδευση
Σχετικά θέματα: Εκπαίδευση
Κουδούνι κινδύνου στα σχολεία
«5.500 κενά στην πρωτοβάθμια»
«Η Αννα έχει διάθεση τρομολαγνείας»
Υπό κατάληψη 300 απ' τις 480 σχολές
Ξαναζούμε μέρες του 1946
Για το ίδιο θέμα
Κουδούνι κινδύνου στα σχολεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στο «σκαμνί» χωρίς στοιχεία ξανά ο Σεϊσίδης
Εκπαίδευση
Κουδούνι κινδύνου στα σχολεία
«5.500 κενά στην πρωτοβάθμια»
«Η Αννα έχει διάθεση τρομολαγνείας»
Κινητοποιήσεις μαθητών
Υπό κατάληψη 300 απ' τις 480 σχολές
Ξαναζούμε μέρες του 1946
ΚΕΘΕΑ
Κόβουν λεφτά απ' την απεξάρτηση
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (υφυπουργός Υγείας) «Καταφέραμε το ακατόρθωτο»
Υμηττός
Ενα βουνό γεμάτο κοιμητήρια!
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Πώς θα τακτοποιήσετε το αυθαίρετό σας
Οι δεσμεύσεις του υπουργείου στο ΣτΕ
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Μεξικό ο Εβρος
Υπουργείο Υγείας
Μειώνονται οι παροχές, αυξάνεται η ταλαιπωρία
Ανοιχτό μέτωπο και με τους φαρμακοποιούς