Έντυπη Έκδοση

Υπό κατάληψη 300 απ' τις 480 σχολές

Οι φοιτητές διαμηνύουν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί επ' αόριστον

Λουκέτο σε όλα τα τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας αναμένεται να έχει μπει ώς το τέλος της εβδομάδας, καθώς ήδη οι 300 από περίπου 480 σχολές και τμήματα τελούν υπό κατάληψη.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς οι φοιτητές δεν δείχνουν διάθεση εκτόνωσης και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν επ' αόριστο.

Το ακαδημαϊκό έτος, αρχίζει την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και αν οι καταλήψεις συνεχιστούν ώς το τέλος του επόμενου μήνα, τότε θεωρείται βέβαιον ότι το εξάμηνο θα χαθεί. Τα μαθήματα δεν θα μπορούν να αναπληρωθούν ούτε στις διακοπές των Χριστουγέννων, αφού η Αννα Διαμαντοπούλου έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι αν δεν γίνουν 13 εβδομάδες μαθήματος, δεν θα δοθούν εξετάσεις.

Συγχρόνως, ανησυχούν οι πρωτοετείς φοιτητές, καθώς στις περισσότερες σχολές οι γραμματείες τελούν υπό κατάληψη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εγγραφούν. Οι εγγραφές αρχίζουν αύριο με τελευταία προθεσμία την 30ή Σεπτεμβρίου.

Παρά την κατακραυγή στα πανεπιστήμια, η εφαρμογή του νέου νόμου έχει αρχίσει. Ταυτόχρονα όμως άρχισαν και οι πρώτες αντιδράσεις στην υλοποίησή του. Οι πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κ. Μουντζούρης και αντιπρύτανης Μ. Σπαθής, με επιστολές τους στον νυν πρύτανη Σ. Σιμόπουλο, αρνούνται να συμμετάσχουν στην πενταμελή επιτροπή που θα δρομολογήσει τη συγκρότηση των νέων συμβουλίων διοίκησης.

Αν και η κίνηση αυτή πρακτικά δεν έχει αποτέλεσμα, καθώς ο νόμος δίδει δυνατότητες να προσκληθούν άλλοι καθηγητές, ωστόσο είναι ένα σοβαρό δείγμα της αντιμετώπισης των αλλαγών μέσα στα πανεπιστήμια...

Ελάχιστοι είναι οι πρώην πρυτάνεις και καθηγητές που δέχονται να συμμετάσχουν στα νέα όργανα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μ. Σπαθής επικαλείται «ιδεολογικούς λόγους» για τη συμμετοχή του στην υλοποίηση του νέου νόμου, ενώ καλεί και τους υπόλοιπους καθηγητές να πράξουν το ίδιο.

Ομως εκείνο που προέχει περισσότερο, όπως δηλώνουν στην «Κ.Ε.» πολλοί καθηγητές, είναι να υπάρξει κάποια εκτόνωση, με ανάλογες κινήσεις αποκατάστασης του κλίματος τόσο από την πλευρά των φοιτητών όσο και, κυρίως, από την πλευρά του υπουργείου. Διαφορετικά, λένε, δεν θα γίνουν μαθήματα, δεν θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες και θα νεκρώσει το ελληνικό πανεπιστήμιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Παιδείας
Εκπαίδευση
Σχετικά θέματα: Εκπαίδευση
Κουδούνι κινδύνου στα σχολεία
«5.500 κενά στην πρωτοβάθμια»
«Η Αννα έχει διάθεση τρομολαγνείας»
Κινητοποιήσεις μαθητών
Ξαναζούμε μέρες του 1946
Για το ίδιο θέμα
Κουδούνι κινδύνου στα σχολεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στο «σκαμνί» χωρίς στοιχεία ξανά ο Σεϊσίδης
Εκπαίδευση
Κουδούνι κινδύνου στα σχολεία
«5.500 κενά στην πρωτοβάθμια»
«Η Αννα έχει διάθεση τρομολαγνείας»
Κινητοποιήσεις μαθητών
Υπό κατάληψη 300 απ' τις 480 σχολές
Ξαναζούμε μέρες του 1946
ΚΕΘΕΑ
Κόβουν λεφτά απ' την απεξάρτηση
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (υφυπουργός Υγείας) «Καταφέραμε το ακατόρθωτο»
Υμηττός
Ενα βουνό γεμάτο κοιμητήρια!
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Πώς θα τακτοποιήσετε το αυθαίρετό σας
Οι δεσμεύσεις του υπουργείου στο ΣτΕ
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Μεξικό ο Εβρος
Υπουργείο Υγείας
Μειώνονται οι παροχές, αυξάνεται η ταλαιπωρία
Ανοιχτό μέτωπο και με τους φαρμακοποιούς