Έντυπη Έκδοση

SOS ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ Ο ΟΚΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΘΕΑ

Κόβουν λεφτά απ' την απεξάρτηση

Περικόπτονται 30 εκατ. ευρώ, την ώρα που στα νοσοκομεία δημιουργούνται μονάδες που θα βάλουν τέλος στην αναμονή

Ενώ το υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών ετοιμάζονται για το μεγάλο βήμα, βάζοντας φραγή στη λίστα αναμονής και στην αγωνία χιλιάδων ανθρώπων, που παλεύουν με την εξάρτηση, το υπουργείο Οικονομικών μειώνει τον προϋπολογισμό -τον ήδη ανεπαρκή - των προγραμμάτων απεξάρτησης και πρόληψης του 2011 τινάζοντας τα πάντα στον αέρα!

Ο διοικητής του «Γ. Γεννηματάς», Λεωνίδας Ανωμερίτης, επιβλέπει τις εργασίες που γίνονται στο νοσοκομείο για να υποδεχτεί τους ενταγμένους στα προγράμματα. Ο διοικητής του «Γ. Γεννηματάς», Λεωνίδας Ανωμερίτης, επιβλέπει τις εργασίες που γίνονται στο νοσοκομείο για να υποδεχτεί τους ενταγμένους στα προγράμματα. Το ΚΕΘΕΑ και Μονάδες Ψυχικής Υγείας εκπέμπουν SOS. Οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ, που μιλούσαν για «εκπτώσεις» στα θέματα υγείας, τώρα μιλούν για διάλυση του Οργανισμού και όλοι μαζί ετοιμάζονται να κατέβουν στους δρόμους μήπως απενεργοποιήσουν την θραυσματοβόλα νάρκη.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση της 26ης Αυγούστου, ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ μειώνεται κατά 15 εκατ. ευρώ, του ΚΕΘΕΑ 11,73 εκατ. και των Κέντρων Πρόληψης 4,5 εκατ. Παρ' όλα αυτά, ο ΟΚΑΝΑ εδώ και δύο εβδομάδες λειτουργεί τέσσερις νέες δομές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης: «Παπαγεωργίου», «Αγ. Παύλος», «Ιπποκράτειο» και «Λοιμωδών Ειδικών Παθήσεων».

Την ερχόμενη Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου ανοίγει άλλες 17 μονάδες στα νοσοκομεία της Αθήνας: «Ευαγγελισμός», «Αγία Ολγα», «Αγιος Σάββας», «Αλεξάνδρα», «Αμαλία Φλέμιγκ», «Γ. Γεννηματάς», «Ιπποκράτειο», ΚΑΤ, «Σισμανόγλειο», «Σπηλιοπούλειο», «Ερυθρός Σταυρός», «Ελπίς», «Ασκληπιείο Βούλας», «Θριάσιο», «Μεταξά», «Τζάνειο», «Αγιος Παντελεήμων».

Από τα μέσα Οκτωβρίου έπονται τα επόμενα 12: «Αγιοι Ανάργυροι», «Ελενα», «Λαϊκό», «Παμμακάριστος», Πολυκλινική Αθηνών, «Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων», «Συγγρού», 731 Δ/ση Στρατιωτικών Κτιρίων, «Πεντέλη 414», Α' Βοηθειών ΙΚΑ, «Αττικόν», «Δρομοκαΐτειο».

Το στοίχημα του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου και της προέδρου του ΟΚΑΝΑ Μένης Μαλλιώρη είναι μέχρι τέλος Οκτωβρίου να έχει απορροφηθεί η λίστα αναμονής της Θεσσαλονίκης και τον Νοέμβριο η λίστα της πρωτεύουσας.

Οπως πληροφορούμαστε από το Κέντρο Υποδοχής Ενημέρωσης και Προσανατολισμού (ΚΥΕΠ) του ΟΚΑΝΑ, καθημερινά γίνονται εκατοντάδες διερευνητικά τηλεφωνήματα για να ενημερωθούν τα άτομα της λίστας αναμονής, η οποία αυτή τη στιγμή στην Αθήνα φτάνει στα 3.942 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τότε που γνωστοποιήθηκε η μελλοντική λειτουργία μονάδων υποκαταστάτων αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αιτήσεις. Συγκεκριμένα το 2009 είχαν υποβληθεί 719 αιτήσεις, το 2010 675, ενώ το οκτάμηνο του 2011 έγιναν 582 και μόνο τον Αύγουστο κατατέθηκαν 172!

Η κάθε νέα δομή θα έχει στα προγράμματα μέχρι 120 άτομα. Θα χορηγείται μόνο βουπρενορφίνη, η εποπτεία των προγραμμάτων θα γίνεται αποκλειστικά από τον ΟΚΑΝΑ, ενώ την ευθύνη της καθαριότητας φύλαξης θα την έχουν τα αντίστοιχα νοσοκομεία. Η στελέχωση του προσωπικού θα είναι μεικτή, οι ψυχίατροι-υπεύθυνοι των μονάδων ανήκουν επί το πλείστον στον ΟΚΑΝΑ, ενώ 72 άτομα, συγκεκριμένα 9 ψυχίατροι, 13 ψυχολόγοι, 13 κοινωνικοί λειτουργοί, 30 νοσηλευτές, 7 διοικητικοί υπάλληλοι, θα προέρχονται από τα νοσοκομεία.

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού μιλούν για «μετέωρο βήμα», πολιτικές φιλοδοξίες του υπουργού και πειραματισμούς, έλλειψη τοξικολογικών ελέγχων και εκπαιδευμένου προσωπικού.

Ο Γ. Κακλαμάνης, πρόεδρος του συλλόγου ΟΚΑΝΑ, δηλώνει: «Από ένα μοντέλο, που είχε υιοθετήσει ο υπουργός μέχρι πριν ένα μήνα (17 νέες μονάδες και 111 νέες προσλήψεις για τη στελέχωση, σύνολο 20 εκατομμύρια ευρώ), οδηγηθήκαμε σε μοντέλο το οποίο δεν απαιτεί ούτε επιπρόσθετα κονδύλια ούτε προσλήψεις. Δημιουργούνται τεράστια ερωτήματα για το τι πράγματι επιδιώκεται, αλλά και θαυμασμός για τον μάγο Χουντίνι, που συνέλαβε το σχέδιο εξαφανίζοντας τη λίστα, ανοίγοντας νέες δομές, κλείνοντας υπάρχουσες μονάδες χωρίς ένα ευρώ, χωρίς διαβεβαίωση για τις παροχές υπηρεσιών. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ενώ ο σχεδιασμός βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης, το υπουργείο Οικονομικών κόβει τον προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ. Αυξάνεται ο θαυμασμός για τον διυπουργικό συντονισμό που διαπιστώνει κανείς από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών».

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ και συντονιστής των υπηρεσιών του Οργανισμού Βορείου Ελλάδος Κ. Γαζγαλίδης διαβεβαιώνει πως τίποτε από τα προαναφερθέντα δεν ισχύει: «Οι νέες μονάδες της Θεσσαλονίκης είναι άρτια εξοπλισμένες, διαθέτουν όλες μηχανήματα ουροληψίας και όλα λειτουργούν όπως πρέπει. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε προσλήψεις και ομολογώ ότι βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσουμε μονάδες στον "Αγ. Δημήτριο", στο "424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο", στο "Θεαγένειο" και στο "Γ. Γεννηματάς". Οπως υπολογίζουμε μέσα στον Οκτώβριο θα απορροφηθεί και η λίστα των 1.000 περίπου ατόμων που βρίσκονται σε αναμονή και θα υπάρχει και μια μικρή μελλοντική δυναμική. Ενα όνειρο ζωής εκπληρώνεται.

»Σκοπός μας ήταν να καταφέρουμε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη ικανό να καλύψει την υπάρχουσα ανάγκη. Στόχος μας είναι η διατήρηση της υψηλής ποιότητας των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ. Μόνο τότε θα μπορούμε να πούμε ότι κερδίσαμε και το στοίχημα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ναρκωτικά εξαρτησιογόνες ουσίες και απεξάρτηση
Σχετικά θέματα: ΚΕΘΕΑ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (υφυπουργός Υγείας) «Καταφέραμε το ακατόρθωτο»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στο «σκαμνί» χωρίς στοιχεία ξανά ο Σεϊσίδης
Εκπαίδευση
Κουδούνι κινδύνου στα σχολεία
«5.500 κενά στην πρωτοβάθμια»
«Η Αννα έχει διάθεση τρομολαγνείας»
Κινητοποιήσεις μαθητών
Υπό κατάληψη 300 απ' τις 480 σχολές
Ξαναζούμε μέρες του 1946
ΚΕΘΕΑ
Κόβουν λεφτά απ' την απεξάρτηση
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (υφυπουργός Υγείας) «Καταφέραμε το ακατόρθωτο»
Υμηττός
Ενα βουνό γεμάτο κοιμητήρια!
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Πώς θα τακτοποιήσετε το αυθαίρετό σας
Οι δεσμεύσεις του υπουργείου στο ΣτΕ
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Μεξικό ο Εβρος
Υπουργείο Υγείας
Μειώνονται οι παροχές, αυξάνεται η ταλαιπωρία
Ανοιχτό μέτωπο και με τους φαρμακοποιούς