Έντυπη Έκδοση

Οι δεσμεύσεις του υπουργείου στο ΣτΕ

Με τα μάτια στραμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), για χάρη του οποίου έκανε τετραπλό «λίφτινγκ» στις αρχικές ρυθμίσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά στην εφαρμογή των ρυθμίσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Τα «λεφτά» είναι πάρα πολλά, αφού μόνο από τα παράβολα υπολογίζει να εισπράξει ώς το τέλος Νοεμβρίου 600 εκατ. ευρώ και να καλύψει μεγάλο μέρος των απαιτήσεων της τρόικας. Από τα πρόστιμα θα διατεθούν, τουλάχιστον με βάση τις δημόσιες δεσμεύσεις, για έργα ανάπλασης και εξασφάλισης του περιβαλλοντικού ισοζύγιου ποσά που θα κυμαίνονται από 3 έως και 10 δισ. ευρώ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε διαδοχικές συναντήσεις με αρμοδίους στο ΣτΕ, διαβεβαιώνοντας πως θα είναι η τελευταία φορά που γίνεται τακτοποίηση αυθαιρέτων. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρξει σχετική αναφορά στο νέο Σύνταγμα. Δύο είναι τα βασικά της «όπλα»:

*Η ανατροπή των δεδομένων στις μεταβιβάσεις των ακινήτων, αφού από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που υπολογίζεται να γίνει το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να υποβάλλεται δήλωση από τον ιδιοκτήτη και τον μηχανικό ότι δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις.

*Η κατάργηση της διάταξης που δίνει σήμερα το περιθώριο στους τοπικούς άρχοντες να εγκρίνουν τη σύνδεση των αυθαιρέτων με τα δίκτυα φωτισμού και ύδρευσης σε οικογένειες που έχουν άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Υποσχέθηκε βεβαίως ολοκλήρωση των πολεοδομικών σχεδιασμών σε διαμορφωμένους οικισμούς αυθαιρέτων μέσα σε 10 χρόνια, αλλά με τα έως τώρα δεδομένα μάλλον θα μείνουν στις καλές προθέσεις. Στις νέες ρυθμίσεις εντάσσονται και όσοι είχαν υποβάλει δηλώσεις με παλαιότερους νόμους (1337/1983, 3212/2003 κ.λπ.), αλλά δεν είχαν εξοφλήσει τις οφειλές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Σχετικά θέματα: Υπουργείο Περιβάλλοντος
Πώς θα τακτοποιήσετε το αυθαίρετό σας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στο «σκαμνί» χωρίς στοιχεία ξανά ο Σεϊσίδης
Εκπαίδευση
Κουδούνι κινδύνου στα σχολεία
«5.500 κενά στην πρωτοβάθμια»
«Η Αννα έχει διάθεση τρομολαγνείας»
Κινητοποιήσεις μαθητών
Υπό κατάληψη 300 απ' τις 480 σχολές
Ξαναζούμε μέρες του 1946
ΚΕΘΕΑ
Κόβουν λεφτά απ' την απεξάρτηση
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (υφυπουργός Υγείας) «Καταφέραμε το ακατόρθωτο»
Υμηττός
Ενα βουνό γεμάτο κοιμητήρια!
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Πώς θα τακτοποιήσετε το αυθαίρετό σας
Οι δεσμεύσεις του υπουργείου στο ΣτΕ
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Μεξικό ο Εβρος
Υπουργείο Υγείας
Μειώνονται οι παροχές, αυξάνεται η ταλαιπωρία
Ανοιχτό μέτωπο και με τους φαρμακοποιούς