Έντυπη Έκδοση

ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΖΩΝΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Ενα βουνό γεμάτο κοιμητήρια!

Το «γιουρούσι» για τη δημιουργία αυθαίρετου νεκροταφείου μέσα στην Α' ζώνη απόλυτης προστασίας του Υμηττού, που επιχείρησε ο δήμαρχος Γλυφάδας παραμονές του Δεκαπενταύγουστου με τις ευλογίες του τοπικού μητροπολίτη, ήταν η τελευταία αλλά όχι η μόνη απόπειρα να καταληφθεί το βουνό για την ταφή νεκρών.

Στην έκταση των περίπου 110.000 στρεμμάτων και παρά τη ρητή απαγόρευση που περιλαμβάνει το πρώτο διάταγμα προστασίας, το οποίο ισχύει από το 1978, λειτουργούν διάσπαρτα δέκα νεκροταφεία. Τα περισσότερα έχουν κατοχυρωθεί ύστερα από καταλήψεις που είχαν κάνει πριν από χρόνια οι επίσημες δημοτικές αρχές!

Ακολούθησαν τη δοκιμασμένη «συνταγή» και κατάφεραν με αστραπιαίες κινήσεις να εγκαταστήσουν κάποιους τάφους που αποτέλεσαν τη μαγιά για τα νεκροταφεία. Σε όλες τις περιπτώσεις επικαλέστηκαν έλλειψη χώρου και έκαναν λόγο για άταφους νεκρούς που παραμένουν πολλές ημέρες στα ψυγεία.

«Είναι πάγιο αίτημα του δήμου» επισήμανε στην «Κ.Ε.» ο δήμαρχος Γλυφάδας. Ο Κ. Κόκορης επικαλείται μάλιστα απόφαση του Οργανισμού Αθήνας από το 1995 που εγκρίνει τη δημιουργία νεκροταφείου, ενώ υποστηρίζει ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια είχαν εκπονηθεί οι απαιτούμενες μελέτες. Ωστόσο, δύο διαφορετικές μελέτες του ίδιου Οργανισμού, η μία του 2008 και η άλλη του 2010, περιλαμβάνουν την επίμαχη έκταση στην Α' ζώνη του Υμηττού, όπου απαγορεύονται τέτοιες χρήσεις. Η καταληφθείσα έκταση εντάσσεται στο περίφημο κτήμα Καραπάνου και δημιουργήθηκε από μπάζωμα ρέματος. Στη Γλυφάδα λειτουργεί από δεκαετίες νεκροταφείο σε έκταση περίπου 5 στρεμμάτων, δεν επαρκεί για τις ανάγκες του δήμου.

«Τα ίδια έχουν κάνει και άλλοι δήμοι, γιατί όχι και εμείς» υποστηρίζει ο δήμαρχος Γλυφάδας, ο οποίος, σε συνεργασία με τον μητροπολίτη, επιχειρεί με τρισάγια να δημιουργήσει τετελεσμένο. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου προτείνει ως προσωρινή λύση τη διάθεση κάποιων τάφων στο νεκροταφείο Αργυρούπολης και έχει ήδη ζητήσει από τον Οργανισμό Αθήνας να εκπονήσει μελέτη για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι μια προοπτική που «σκοντάφτει» στις αντιρρήσεις των διαφορετικών μητροπόλεων, οι οποίοι φοβούνται μπλέξιμο στα... τρισάγια.

Την αξιοποίηση του παλαιού στρατοπέδου Τερψιθέας προτείνει ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, βουλευτής Ν.Δ. και υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας. Ο χώρος είχε παραχωρηθεί κατά χρήση στο δήμο το 2008, αλλά έμεινε αναξιοποίητος.

«Η εμπειρία από άλλες περιοχές του Υμηττού δείχνει ότι συνήθως προηγούνται οι κοινωφελείς χρήσεις και ακολουθούν οι καταπατητές», μας είπε η Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέας επιθεωρητών περιβάλλοντος του υπουργείου ΠΕΚΑ. Το ανησυχητικό είναι ότι στην περιοχή δύο οικοδομικοί συνεταιρισμοί διεκδικούν από δεκαετίες εκτάσεις μέσα στις ζώνες Α' και Β' προστασίας του βουνού:

*Στη θέση Πυρνάρι οι υπάλληλοι του πάλαι ποτέ υπουργείου Στρατιωτικών έχουν αγοράσει έκταση 420 στρεμμάτων, που διαμορφώθηκε σε 1.250 οικόπεδα. Από αυτά τα 850 έχουν ενταχθεί στο σχέδιο από χρόνια, για τα υπόλοιπα οι διαδικασίες προσκρούουν στο Σύνταγμα.

*Τμήμα 350 στρεμμάτων του κτήματος Καραπάνου, στην τοποθεσία Τερψιθέα, διαθέτει ο συνεταιρισμός κρεοπωλών. Ενα μέρος έχει ενταχθεί στο σχέδιο το 1993, το υπόλοιπο έχει προβλήματα με το ιδιοκτησιακό αλλά και το δασαρχείο.

Η «Κ.Ε.» έκανε μια καταγραφή των νεκροταφείων που λειτουργούν στην προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού:

1. Στην Αγία Παρασκευή έχουν καταληφθεί 20 στρέμματα, δίπλα στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου».

2. Στο Χολαργό το νεκροταφείο βρίσκεται μέσα στην Α' ζώνη προστασίας.

3. Στου Παπάγου έχουν καταληφθεί 15 στρέμματα σε ζώνη απόλυτης προστασίας.

4. Στου Ζωγράφου η έκταση των 10 στρεμμάτων βρίσκεται στη Β' ζώνη.

5. Στη Β' ζώνη λειτουργεί και το κοιμητήριο Καισαριανής, με επιφάνεια περίπου 30 στρεμμάτων.

6. Στο Βύρωνα είναι στη Β' ζώνη και διαθέτει περίπου 65 στρέμματα.

7. Σε παλιό λατομείο και σε έκταση 22 στρεμμάτων λειτουργεί το νεκροταφείο Αργυρούπολης, πολύ κοντά στα όρια του Δήμου Γλυφάδας.

8. Στη Βούλα το νεκροταφείο βρίσκεται στην Α' ζώνη και καλύπτει περίπου 30 στρέμματα.

9. Στα Γλυκά Νερά το νεκροταφείο βρίσκεται στη Β' ζώνη και καταλαμβάνει 22 στρέμματα.

10. Το ίδιο ισχύει και για το νεκροταφείο Παιανίας, που βρίσκεται πάνω σε παλιό λατομείο.

Το σχέδιο διατάγματος που είχε εκπονηθεί επί Ν.Δ. το 2009 προέβλεπε ειδική ζώνη για τα νεκροταφεία. Το νεότερο διάταγμα, που θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, τη διατηρεί και απλώς απαγορεύει την επέκτασή της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στο «σκαμνί» χωρίς στοιχεία ξανά ο Σεϊσίδης
Εκπαίδευση
Κουδούνι κινδύνου στα σχολεία
«5.500 κενά στην πρωτοβάθμια»
«Η Αννα έχει διάθεση τρομολαγνείας»
Κινητοποιήσεις μαθητών
Υπό κατάληψη 300 απ' τις 480 σχολές
Ξαναζούμε μέρες του 1946
ΚΕΘΕΑ
Κόβουν λεφτά απ' την απεξάρτηση
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (υφυπουργός Υγείας) «Καταφέραμε το ακατόρθωτο»
Υμηττός
Ενα βουνό γεμάτο κοιμητήρια!
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Πώς θα τακτοποιήσετε το αυθαίρετό σας
Οι δεσμεύσεις του υπουργείου στο ΣτΕ
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Μεξικό ο Εβρος
Υπουργείο Υγείας
Μειώνονται οι παροχές, αυξάνεται η ταλαιπωρία
Ανοιχτό μέτωπο και με τους φαρμακοποιούς