Έντυπη Έκδοση

Μεξικό ο Εβρος

Στα 274 εκατ. ευρώ (!) φθάνει το συνολικό κόστος για την επιτήρηση των συνόρων

Περί τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ κοστολογείται η κατασκευή του φράχτη μήκους 10,8 χιλιομέτρων στην περιοχή του Εβρου, όπως αναφέρεται στη διαγωνιστική προκήρυξη που καλεί τους ενδιαφερομένους στην υποβολή προσφορών μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Το συνολικό οικονομικό πρόγραμμα για την επιτήρηση των συνόρων και τη συγκρότηση χώρων πρώτης υποδοχής μεταναστών σε 14 περιοχές ανέρχεται στα 274 εκατομμύρια ευρώ. Τα 55 εκατ. πρέπει να προέλθουν από εθνικούς πόρους, που όμως δεν είναι διαθέσιμοι.

Πάντως, για την απορρόφηση των 200 εκατομμυρίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, προωθείται η σύσταση ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης των κονδυλίων, με τα οποία θα χρηματοδοτούνται και οι επιστροφές των μεταναστών.

Εχουν ήδη συσταθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπηρεσίες με δεκάδες υπαλλήλους (ενστόλους και μη) ενώ έγιναν και προσλήψεις. Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιτήρησης Συνόρων με επικεφαλής υποναύαρχο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013.

Για την υπηρεσία πρώτης υποδοχής μεταναστών και την υπηρεσία ασύλου έχουν προσληφθεί διευθυντές και προσωπικό.

Στην περιοχή του Εβρου, σε έκταση 20 στρεμμάτων γίνονται σχέδια για κατασκευή συντονιστικού κέντρου του FRONTEX αλλά και για χώρο πρώτης υποδοχής.

Η εγκατάσταση συστήματος αυτοματοποιημένης επιτήρησης των συνόρων με χρήση θερμικών καμερών και ραντάρ επί ιστών σε σταθερά σημεία, με παράλληλη αξιοποίηση ειδικού λογισμικού ανίχνευσης στην περιοχή της Ορεστιάδας, υλοποιείται σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο.

Εχει δρομολογηθεί επίσης η προμήθεια δύο ελικοπτέρων, πέντε αυτοκινούμενων επιχειρησιακών κέντρων (VAN), τεσσάρων αυτοκινούμενων μονάδων Xray, 210 οχημάτων τύπου τζιπ, 44 ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων περιπολίας και ισάριθμων ειδικών οχημάτων μεταφοράς τους. Οι προμήθειες θαλάσσιων μέσων περιλαμβάνουν 6 σκάφη παράκτιας περιπολίας, μήκους 20 μέτρων, ένα σκάφος ανοιχτής θαλάσσης, μήκους 50 μ., και δύο ταχύπλοα περιπολικά.

Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι σε περίοδο τεράστιας οικονομικής κρίσης η χώρα είναι υποχρεωμένη να υλοποιεί ένα πρόγραμμα μαμούθ, για τον έλεγχο της ματανάστευσης, το οποίο θυμίζει υπουργείο Αμυνας (σε σχέση με τα μέσα και τις υποδομές) και δημιουργεί στον Εβρο συνθήκες αμερικανομεξικανικής μεθορίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στο «σκαμνί» χωρίς στοιχεία ξανά ο Σεϊσίδης
Εκπαίδευση
Κουδούνι κινδύνου στα σχολεία
«5.500 κενά στην πρωτοβάθμια»
«Η Αννα έχει διάθεση τρομολαγνείας»
Κινητοποιήσεις μαθητών
Υπό κατάληψη 300 απ' τις 480 σχολές
Ξαναζούμε μέρες του 1946
ΚΕΘΕΑ
Κόβουν λεφτά απ' την απεξάρτηση
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (υφυπουργός Υγείας) «Καταφέραμε το ακατόρθωτο»
Υμηττός
Ενα βουνό γεμάτο κοιμητήρια!
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Πώς θα τακτοποιήσετε το αυθαίρετό σας
Οι δεσμεύσεις του υπουργείου στο ΣτΕ
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Μεξικό ο Εβρος
Υπουργείο Υγείας
Μειώνονται οι παροχές, αυξάνεται η ταλαιπωρία
Ανοιχτό μέτωπο και με τους φαρμακοποιούς