Έντυπη Έκδοση

Ο παλιός είναι αλλιώς

Οι AbOvo με την εκπομπή «Το Ιδρυμα» δεν έχουν, δυστυχώς, καμία σχέση με την «Ελληνοφρένεια» την οποία αντικατέστησαν στον ΣΚΑΪ 100,3

Συγχωρήστε με που καταφεύγω στη βρετανική φιλολογία, αλλά η περίπτωση των AbOvo ταιριάζει άψογα στην παροιμία του νησιού για το γέμισμα των παπουτσιών.

Για το πώς δηλαδή ένας νεοφερμένος είναι μάλλον δύσκολο να αντικαταστήσει εν ριπή οφθαλμού έναν παλαιότερο σε οποιαδήποτε δουλειά. Πόσω μάλλον δε όταν αυτός ο παλαιότερος είναι ζωντανός θρύλος του ραδιοφώνου. Ναι, μάλιστα, καλά το καταλάβατε, τα υποδήματα που πρέπει να γεμίσει η ομάδα των AbOvo στον ΣΚΑΪ 100,3 είναι εκείνα της «Ελληνοφρένειας» και όπως δείχνουν τα πρώτα ακούσματα έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει.

Δυο λόγια ενημερωτικά πριν συνεχίσω. Οταν μιλάμε για τους AbOvo, μιλάμε για μια θεατρική ομάδα που έχει αφήσει καλές εντυπώσεις στο σανίδι. Η τελευταία τους παράσταση με τίτλο «Το Ιδρυμα» ανέβηκε στο «Bios» το χειμώνα και το δελτίο τύπου την περιέγραφε κάπως έτσι: «Το Ιδρυμα σας καλωσορίζει σε μια βραδιά ψυχαγωγικού, αλλά και εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Στόχος είναι η αναβάθμισή σας από Ελληνες σε Ευρωπαίους. Παρακαλώ, οποιεσδήποτε προκαταλήψεις έχετε σχετικά με το τι είναι θέατρο, να τις αφήσετε έξω, γιατί απόψε... παίζετε κι εσείς!» Ο τίτλος «Το Ιδρυμα» επελέγη και για την εκπομπή του συνόλου στον ΣΚΑΪ 100,3, κάθε μέρα στη μιάμιση το μεσημέρι. Εκεί οι AbOvo σατιρίζουν την ελληνική καθημερινότητα, μέσα από σκετσάκια, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και σποτάκια.

Ή τουλάχιστον προσπαθούν να την σατιρίσουν, μια και το αποτέλεσμα θυμίζει περισσότερο διδασκαλικό κήρυγμα παρά δημιουργικό ξεσάλωμα. Προσοχή, δεν είναι θέμα ιδεολογικής τοποθέτησης. Και ο Μάνος Βουλαρίνος που προηγείται των AbOvo στη συχνότητα του ΣΚΑΪ, κανένα καημό δεν έχει με τους Ελληνες και τους Ελληνάρες. Ποια είναι όμως η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στις δύο εκπομπές; Νομίζω πως έχει να κάνει με το εξής: Ο Βουλαρίνος την πέφτει σε όλους και δεν γουστάρει κανέναν. Οι AbOvo, από την άλλη, ενώ καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες να είναι εχθρικοί προς το ανάδελφον της φυλής, δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό του ηθικισμού, δεν καταφέρνουν να διαχωρίσουν τον χαβαλέ από τον διδακτισμό.

Κι εκεί την πατάνε! Γιατί η σάτιρα είναι στην ουσία της αντίθεση, ενώ αυτοί διατυπώνουν θέση. Θέλετε παράδειγμα; Ορίστε παράδειγμα! Προ ημερών συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη κάτι πιτσιρικάδες που κολλούσαν αφίσες υβριστικές για τον πρωθυπουργό. Στην εκπομπή τους λοιπόν οι AbOvo έβγαλαν σκετσάκι και καλά με τους αστυνομικούς που συνέλαβαν τους πιτσιρικάδες: Τον κύριο Μπάτσο, τον κύριο Τροχαίο και τον κύριο Ζητά, να είναι εντελώς χύμα και λιάρδα με ατάκες του στιλ «Εφαγα και μια μπουγάτσα με παστίτσιο και πατάτες». Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν ακροατές που ξεκαρδίζονται με τέτοια πράγματα, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είναι το πλέον επιθυμητό target group. Και σαν να μην έφτανε η ατελείωτη μπουρδολογία, κάποια στιγμή έπεφτε η ερώτηση-κλειδί: «Τους υπόλοιπους που κολλούν αφίσες, γιατί δεν τους συλλάβατε;» Σαν να λέμε δηλαδή «Γιατί δεν κάνετε σωστά τη δουλειά σας;», σαν να λέμε «Αν κάναμε όλοι σωστά τη δουλειά μας, η χώρα δεν θα έφτανε σε αυτή την κατάσταση που έχει φτάσει». Αξιόλογο ως προβληματική του Μπάμπη Παπαδημητρίου δεν λέω, μόνο που το χιούμορ δεν έχει ως αποστολή να σώσει τον κόσμο. Να κερδίσει το χαμόγελο αγωνίζεται και σε αυτό τον τομέα οι AbOvo δεν βγάζουν ακόμη λαγό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Media
Άλλα θέματα στην κατηγορία Media της έντυπης έκδοσης
Βιβλίο
Ο κόσμος γράφει για την 11/9
Ραδιόφωνο
Ο παλιός είναι αλλιώς