Έντυπη Έκδοση

Χάνοντας το μέτρο με τα μέτρα!

Το παγόβουνο έχει ορατό μόνο ένα, μικρό, μέρος του. Το ίδιο συμβαίνει με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, τις προηγούμενες ημέρες, που έγιναν υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας η οποία φέρεται να μην δέχεται πλέον αντιρρήσεις.

Από τον αρμόδιο υπουργό επαναλήφθηκε η δέσμευση της κυβέρνησης μόνο για ένα μέρος των υπογεγραμμένων (όχι των νέων) μέτρων. Αυτά που δεν ακούστηκαν περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επιπλέον μειώσεις στις βασικές συντάξεις του ΟΓΑ και άλλων ταμείων, αλλαγές στις επικουρικές και στο εφάπαξ, απολύσεις πριν από τη 12μηνη εφεδρεία, ένταξη στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου όλου του «πακέτου» των κρατικών... ασημικών έως το 2015, αξίας 50 δισ. ευρώ, από τώρα (η προθεσμία ένταξης εξέπνευσε τον Ιούλιο).

Την προηγούμενη Τετάρτη, όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απηύθυνε το διάγγελμα των επιταχυνόμενων αλλαγών, οι ειδήσεις ήταν πολύ λίγες για όσους είχαν διαβάσει το μνημόνιο. Τα θολά σημεία ήταν όμως πολλά και επώδυνα.

Το μνημόνιο του Ιουλίου που υπέγραψε ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών προέβλεπε μόνο ένα μέρος από αυτά που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Ο λόγος είναι ότι αυτά που υπογράφηκαν τότε «λειάνθηκαν» από την κυβέρνηση στη συνέχεια κατά τη συνήθη τακτική που ακολουθείται πριν από κάθε τρίμηνη αξιολόγηση.

Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. «Η τρόικα πλέον δεν συναλλάσσεται αλλά απαιτεί», αναφέρει στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Το αναθεωρημένο μνημόνιο (οδεύουμε προς την 5η αναθεώρηση), στις εκατοντάδες σελίδες των κειμένων που το συνοδεύουν, αποδεικνύει ότι αρκετά ακόμη είναι αυτά που δεν έχουν ειπωθεί από κυβερνητικά χείλη. Αλλά υπάρχουν στα γραπτά και, έτσι έρχονται:

*Υποχρεωτικές απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και πριν από τη 12μηνη εφεδρεία, αλλά και χωρίς κλαδικές εξαιρέσεις. Προβλέπεται ακόμη κατάργηση κενών θέσεων εργασίας.

*Μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ και των κατώτατων ορίων συνταξιοδότησης των άλλων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων με βάση τη μόνιμη κατοικία.

*Νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, όχι μόνο στα βαρέα επαγγέλματα αλλά και στις επικουρικές συντάξεις (συγχωνεύσεις και επανακαθορισμός παροχών) και στο εφάπαξ που περικόπτεται (σε όλα τα ταμεία όπου τα καταβαλλόμενα κατά τη συνταξιοδότηση εφάπαξ δεν αντιστοιχούν στις εισφορές).

*Αναθεώρηση των βασικών παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος, για να περιοριστεί η αύξηση των δαπανών του δημόσιου τομέα για συντάξεις κατά την περίοδο 2009-2060 κάτω του 2,5% του ΑΕΠ.

*Αυστηρό μισθολόγιο με αμοιβές «ανάλογες με αυτές του ιδιωτικού τομέα». Το μνημόνιο ορίζει ότι «από τα μέσα Αυγούστου και σταδιακά σε διάστημα 3 ετών οι μισθοί θα ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες του ιδιωτικού τομέα».

*Ανατιμήσεις σε τιμολόγια ΔΕΚΟ διόδια, τέλη, δικαιώματα και άλλες πηγές εσόδων.

*Κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων.

*Ενταξη στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου όλου του «πακέτου» έως το 2015 από τώρα (ο υπουργός αναφέρθηκε μόνο στις κινήσεις του 2011). Ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων αξίας «τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Οικονομική κρίση
Σχετικά θέματα: Κρίση χρέους
Διαπραγματεύσεις με την πλάτη στον τοίχο
Για φέτος και του χρόνου
Σε «καταστολή» τα ελληνικά ομόλογα
Μέγκενη πιέσεων επιβολής
Χτυπήματα σε μετοχές και ομόλογα εν μέσω τρομοσεναρίων
Χωρίς «λίπος» οι μισοί Ελληνες
Τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανταλλαγή ομολόγων
Για το ίδιο θέμα
Διαπραγματεύσεις με την πλάτη στον τοίχο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κρίση χρέους
Διαπραγματεύσεις με την πλάτη στον τοίχο
Χάνοντας το μέτρο με τα μέτρα!
Για φέτος και του χρόνου
Σε «καταστολή» τα ελληνικά ομόλογα
Μέγκενη πιέσεων επιβολής
Χτυπήματα σε μετοχές και ομόλογα εν μέσω τρομοσεναρίων
Χωρίς «λίπος» οι μισοί Ελληνες
Τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανταλλαγή ομολόγων
Ακτοπλοΐα
Ναυτιλιακό έμφραγμα με το Ρωσικό Νηογνώμονα
Τώρα τρέχουν για την πιστοποίηση
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Ανοίξτε τώρα όλα τα κλειστά επαγγέλματα
Κανένας περιορισμός για τη λειτουργία εταιρειών
Η «κίτρινη φυλή» στο... μονοπάτι του πολέμου
Νομικό κενό για άδειες και αυθαίρετα
Διεθνείς αγορές
Καθρέφτης του προβληματισμού ο DAX
Επενδύσεις
Με fast track η νέα γερμανική κατοχή
Επιδοτήσεις
Το ΕΣΠΑ σκοντάφτει στις τράπεζες
Η μαύρη λίστα με τις επιδοτήσεις - «φαντάσματα»
Επιχειρήσεις
Ο ζυθοποιός που εμφιάλωσε την... ομηρική παράδοση
Business μεταξύ... φίλων στη Σελόντα
Κτηματαγορά
Χαμένοι στο λαβύρινθο των ακινήτων
Ευνοϊκές ρυθμίσεις μόνο για τους έχοντες
ΟΠΑΠ
Η ηλεκτρική καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ
Τράπεζες
Τράπεζες σε νευρική κρίση