Έντυπη Έκδοση

Μέγκενη πιέσεων επιβολής

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΜΦΘΟΥΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ

«ΤΡΑΒΑΝΕ το χαλί κάτω από τα πόδια» της χώρας οι δανειστές μας, επιδιώκοντας προφανώς να προκαλέσουν «σοκ» στην ελληνική κοινωνία, έτσι ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις εκδηλωθούν στην εφαρμογή των σκληρών μέτρων που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Στα γκισέ των τραπεζών εμφανίστηκαν και πάλι τρομαγμένοι πολίτες, ζητώντας να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Στα γκισέ των τραπεζών εμφανίστηκαν και πάλι τρομαγμένοι πολίτες, ζητώντας να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημιουργεί νέα προβλήματα στη ρευστότητα των τραπεζών, ζητώντας πρόσθετες εγγυήσεις για τις δανειακές διευκολύνσεις που έχει προσφέρει. Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ ζήτησε από όλες σχεδόν τις ελληνικές τράπεζες να της προσκομίσουν πρόσθετες εγγυήσεις, οι οποίες στην παρούσα φάση είναι προφανές ότι δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Η απαίτηση αυτή αποδυναμώνει τις τράπεζες, οι οποίες δεν θα είναι σε θέση να στηρίξουν χρηματοδοτικά το Δημόσιο αγοράζοντας έντοκα γραμμάτια. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών έχει αποσύρει σχεδόν το 80% των καταθέσεων που διατηρούσε στις τράπεζες.

Ταυτόχρονα στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων (Ε.Ε. και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) όπου κρίνεται η καταβολή της 6ης δόσης του δανείου, φαίνεται ότι επιθυμούν να πιέσουν την Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει σε επώδυνα διαρθρωτικά μέτρα (απολύσεις στον ευρύτερο και στενό δημόσιο τομέα, καταργήσεις οργανισμών, νέες περικοπές κοινωνικών δαπανών). Στο πλαίσιο αυτό η αποδέσμευση των χρημάτων αυτών λειτουργεί ως μοχλός πίεσης στην κυβέρνηση. Ηδη η κωλυσιεργία που προκλήθηκε με την αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα στις αρχές του μήνα και ό,τι έχει επακολουθήσει είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ετσι η κυβέρνηση οδεύει προς τις 25 Σεπτεμβρίου, οπότε θα πρέπει να γίνει η καταβολή μισθών και συντάξεων, με με σχεδόν άδεια ταμεία.

Το έκρυθμο κλίμα που έχει δημιουργηθεί ενισχύθηκε από τα γνωστά σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ετσι για μία ακόμη φορά από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στα γκισέ των τραπεζών εμφανίστηκαν και πάλι τρομαγμένοι καταθέτες, ζητώντας να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Με αποτέλεσμα οι όποιες εισροές καταθέσεων που είχαν παρουσιαστεί τον Αύγουστο να κινδυνεύουν να εξανεμιστούν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος αναγκάστηκε την Παρασκευή να διαβεβαίωσει ότι δεν κινδυνεύει η καταβολή της 6ης δόσης, χωρίς όμως να κατορθώσει να διασκεδάσει την περιρρέουσα ανησυχία.

Εκ του ασφαλούς

Στην ουσία οι δανειστές στην παρούσα φάση πιέζουν την Ελλάδα να τηρήσει τις υποσχέσεις της εκ του ασφαλούς. Και τούτο γιατί το μεγαλύτερο μέρος της έκτης δόσης (8 δισ. ευρώ) θα καλύψει τρέχουσες ανάγκες του Δημοσίου. Με άλλα λόγια, ακόμη και αν καθυστερήσει η καταβολή της η Ελλάδα δεν είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο στάσης πληρωμών και ντε φάκτο χρεοκοπίας, καθώς στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου η χώρα δεν αντιμετωπίζει λήξεις ομολόγων.

Εντός του Σεπτεμβρίου πρέπει να αναχρηματοδοτήσει λήξεις εντόκων γραμματίων μόνο 4 δισ. ευρώ. Παρά τις «τρικλοποδιές» που βάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτά θα μπορέσουν να καλυφθούν, έστω και με δυσκολία από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Συνεπώς ο κίνδυνος είναι να μετατεθεί χρονικά η εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου, προκαλώντας κοινωνική δυσαρέσκεια και αναστάτωση στην περίπτωση των μισθών και συντάξεων, ωστόσο αυτό νομικά δεν συνιστά πτώχευση του κράτους. Αν διαμορφωθούν τέτοιου είδους συνθήκες «εκτάκτου ανάγκης» η κυβέρνηση μπορεί να δικαιολογήσει στην κοινή γνώμη τα σκληρά μέτρα που αξιώνουν οι δανειστές μας μετά την αποτυχία επίτευξης των στόχων του μνημονίου.

Η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στις υπερφιλόδοξες υποσχέσεις που παρείχε αφειδώς στην τρόικα υπογράφοντας πριν από ενάμιση χρόνο το μνημόνιο αναζητά πλέον πολιτική διέξοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται προβληματισμένος από τη στάση της Ευρώπης, η οποία, όπως λένε χαρακτηριστικά άτομα του περιβάλλοντός του, αρνείται να παραδεχθεί ότι το σχέδιο που επέβαλε στην Ελλάδα έχει αποτύχει. Αλλωστε, δεν πρέπει να είναι τυχαίο το ότι ο πρωθυπουργός στρέφει τις ελπίδες του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στις 20 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του ΔΝΤ. Ο κίνδυνος μίας νέας ύφεσης, ο οποίος είναι προ των πυλών της παγκόσμιας οικονομίας, ευνοεί διαπραγματευτικά την ελληνική πλευρά, καθώς πολλές από τις αστοχίες μπορούν να αποδοθούν σε αυτή την ανατροπή του διεθνούς σκηνικού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικά ομόλογα
Οικονομική κρίση
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Κρίση χρέους
Διαπραγματεύσεις με την πλάτη στον τοίχο
Χάνοντας το μέτρο με τα μέτρα!
Για φέτος και του χρόνου
Σε «καταστολή» τα ελληνικά ομόλογα
Χτυπήματα σε μετοχές και ομόλογα εν μέσω τρομοσεναρίων
Χωρίς «λίπος» οι μισοί Ελληνες
Τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανταλλαγή ομολόγων
Για το ίδιο θέμα
Διαπραγματεύσεις με την πλάτη στον τοίχο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κρίση χρέους
Διαπραγματεύσεις με την πλάτη στον τοίχο
Χάνοντας το μέτρο με τα μέτρα!
Για φέτος και του χρόνου
Σε «καταστολή» τα ελληνικά ομόλογα
Μέγκενη πιέσεων επιβολής
Χτυπήματα σε μετοχές και ομόλογα εν μέσω τρομοσεναρίων
Χωρίς «λίπος» οι μισοί Ελληνες
Τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανταλλαγή ομολόγων
Ακτοπλοΐα
Ναυτιλιακό έμφραγμα με το Ρωσικό Νηογνώμονα
Τώρα τρέχουν για την πιστοποίηση
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Ανοίξτε τώρα όλα τα κλειστά επαγγέλματα
Κανένας περιορισμός για τη λειτουργία εταιρειών
Η «κίτρινη φυλή» στο... μονοπάτι του πολέμου
Νομικό κενό για άδειες και αυθαίρετα
Διεθνείς αγορές
Καθρέφτης του προβληματισμού ο DAX
Επενδύσεις
Με fast track η νέα γερμανική κατοχή
Επιδοτήσεις
Το ΕΣΠΑ σκοντάφτει στις τράπεζες
Η μαύρη λίστα με τις επιδοτήσεις - «φαντάσματα»
Επιχειρήσεις
Ο ζυθοποιός που εμφιάλωσε την... ομηρική παράδοση
Business μεταξύ... φίλων στη Σελόντα
Κτηματαγορά
Χαμένοι στο λαβύρινθο των ακινήτων
Ευνοϊκές ρυθμίσεις μόνο για τους έχοντες
ΟΠΑΠ
Η ηλεκτρική καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ
Τράπεζες
Τράπεζες σε νευρική κρίση