Έντυπη Έκδοση

Χτυπήματα σε μετοχές και ομόλογα εν μέσω τρομοσεναρίων

ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ μείγμα διαμορφώνεται στις αγορές, μετά το νέο γύρο ασφυκτικών πιέσεων του Βερολίνου προς την Αθήνα.

Η αναζωπύρωση των σεναρίων περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, οι απειλές για την έκτη δόση και το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είχαν προλειάνει το έδαφος, όταν δημοσιεύματα ξένων (ηλεκτρονικών κυρίως) ΜΜΕ έκαναν λόγο για στήριξη των γερμανικών τραπεζών σε ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας. Το δημοσίευμα του Bloomberg πως η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο έκτακτης στήριξης των γερμανικών τραπεζών, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και χρεοκοπήσει, ήρθε να ρίξει... λάδι στη φωτιά παρά τις διαψεύσεις που ακολούθησαν.

Η παραίτηση

Σε μία συγκυρία, κατά την οποία το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων παρατείνεται χρονικά, επανέρχονται οι πιέσεις στην αγορά τίτλων και τα ασφάλιστρα κινδύνου υπό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, ξεπερνώντας το όριο συναγερμού, έρχεται η αιφνίδια παραίτηση του γερμανού Juergen Stark (μέλους του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), για να πιεστεί σε νέα χαμηλά το ευρώ, εν μέσω άτακτης υποχώρησης των τραπεζικών μετοχών του DAX στη Φραγκφούρτη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης θα περιελάμβανε μέτρα στήριξης προς τράπεζες και ασφαλιστικές, που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πιθανό «κούρεμα» 50% στα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν. Αυτό, στην περίπτωση που δεν δοθεί η επόμενη δόση του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τρία μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία. Η ύπαρξη ενός Plan Β, αναφέρει το δημοσίευμα, υπογραμμίζει τις γερμανικές ανησυχίες ότι η αποτυχία της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος απειλεί τις ευρωπαϊκές προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Από την άλλη, η παραίτηση του γερμανού κεντρικού τραπεζίτη αποδίδεται σε διαφωνίες του όσον αφορά στις εξαγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Η αποχώρηση του κορυφαίου εκπροσώπου του Βερολίνου στο ανώτατο συμβούλιο της ΕΚΤ αποτελεί πλήγμα για τον θεσμό, που αγωνίζεται να αποδείξει την αξιοπιστία του, εν μέσω του αμφιλεγόμενου σχεδίου επανέναρξης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρεται ότι το μέλος του δ.σ. αποχωρεί «για προσωπικούς λόγους». Οι αγορές όμως δεν φάνηκαν να πείθονται, ενόσω παρέμεναν εξαιρετικά δύσπιστες για το εάν τελικά η Ελλάδα θα καταφέρει να υλοποιήσει το πρόγραμμα των δανειστών.

Αμεση η αποτύπωση στα ταμπλό των χρηματιστηρίων, με μαζικές πωλήσεις και κάθετη διόρθωση από την Φραγκφούρτη, το Παρίσι, μέχρι και την αγορά συναλλάγματος, όπου το ευρώ έχανε και το ψυχολογικό όριο των 1,37 δολαρίων. Ανάλογες τάσεις στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX να υποχωρεί 4,04% στα χαμηλά των 5.189 μονάδων και με εντονότερες πιέσεις στη μετοχή της Deutsche Bank (-6,73%), της Commerzbank (-8,25%), της Allianz (-6,53%), της Thyssen Krupp (-6,57%), της Heidelberg Cement (-6,36%). Κατά 3,60% διόρθωσε ο CAC-40 στις 2.974, στις 5.214 μονάδες ο FTSE-100.

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 3% -χαμηλότερα και των 11.000- και ο S&Ρ-500 κατά 2,4% προς τις 1.150 μονάδες. Αναλυτές απέδιδαν τη δυσπιστία των επενδυτών στο φιλόδοξο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας, που ανακοίνωσε (στις 8/9) ο αμερικανός πρόεδρος, ύψους 447 δισ. δολαρίων. Με γενναίες μειώσεις στη φορολογία και δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομών, ο αμερικανός πρόεδρος στοχεύει στην ώθηση της οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι Δημοκρατικοί, όμως, δεν ελέγχουν το Κογκρέσο και όλοι θυμούνται τη σκληρή διαμάχη στις αρχές του καλοκαιριού, που έφερε τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Ιστορικό ρεκόρ

Ολα αυτά, με τα στοιχήματα για τις πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας να φτάνουν σε επίπεδα-ρεκόρ. Ενδεικτική η εκτίναξη στα ιστορικά υψηλά των 3.727 μονάδων βάσης για τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDs). Σύμφωνα με το 5ετές συμβόλαιο, το ποσοστό ενός τέτοιου ενδεχόμενου εκτινασσόταν στο 94%, από 91% μία εβδομάδα νωρίτερα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικά ομόλογα
Οικονομική κρίση
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Κρίση χρέους
Διαπραγματεύσεις με την πλάτη στον τοίχο
Χάνοντας το μέτρο με τα μέτρα!
Για φέτος και του χρόνου
Σε «καταστολή» τα ελληνικά ομόλογα
Μέγκενη πιέσεων επιβολής
Χωρίς «λίπος» οι μισοί Ελληνες
Τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανταλλαγή ομολόγων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κρίση χρέους
Διαπραγματεύσεις με την πλάτη στον τοίχο
Χάνοντας το μέτρο με τα μέτρα!
Για φέτος και του χρόνου
Σε «καταστολή» τα ελληνικά ομόλογα
Μέγκενη πιέσεων επιβολής
Χτυπήματα σε μετοχές και ομόλογα εν μέσω τρομοσεναρίων
Χωρίς «λίπος» οι μισοί Ελληνες
Τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανταλλαγή ομολόγων
Ακτοπλοΐα
Ναυτιλιακό έμφραγμα με το Ρωσικό Νηογνώμονα
Τώρα τρέχουν για την πιστοποίηση
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Ανοίξτε τώρα όλα τα κλειστά επαγγέλματα
Κανένας περιορισμός για τη λειτουργία εταιρειών
Η «κίτρινη φυλή» στο... μονοπάτι του πολέμου
Νομικό κενό για άδειες και αυθαίρετα
Διεθνείς αγορές
Καθρέφτης του προβληματισμού ο DAX
Επενδύσεις
Με fast track η νέα γερμανική κατοχή
Επιδοτήσεις
Το ΕΣΠΑ σκοντάφτει στις τράπεζες
Η μαύρη λίστα με τις επιδοτήσεις - «φαντάσματα»
Επιχειρήσεις
Ο ζυθοποιός που εμφιάλωσε την... ομηρική παράδοση
Business μεταξύ... φίλων στη Σελόντα
Κτηματαγορά
Χαμένοι στο λαβύρινθο των ακινήτων
Ευνοϊκές ρυθμίσεις μόνο για τους έχοντες
ΟΠΑΠ
Η ηλεκτρική καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ
Τράπεζες
Τράπεζες σε νευρική κρίση