Έντυπη Έκδοση

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανταλλαγή ομολόγων

Η περίοδος υποβολής δηλώσεων ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, που θα μπορούσε να κρίνει αν η χώρα θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών, έληξε το απόγευμα της Παρασκευής, με τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία να μιλάνε για ενθαρρυντικές ενδείξεις συμμετοχής.

Τραπεζίτες, αναλυτές και άλλοι εντός κι εκτός Ελλάδας συμφωνούν ότι η Ε.Ε. και κυρίως το ΔΝΤ θα μπορούσαν -αν το ήθελαν- να χρησιμοποιήσουν την πιθανή μη επίτευξη του στόχου για ποσοστό συμμετοχής 90%, κατ' ελάχιστον, στο πρόγραμμα (PSI) ως πρόσχημα για να μην εγκρίνουν το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης προς τη χώρα.

«Είναι αμφίβολο κατά πόσο το ΔΝΤ θα εγκρίνει το δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, αν η συμμετοχή των ιδιωτών στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους δεν πλησιάσει το 90%, από τη στιγμή που η χώρα έχει αποτύχει να ικανοποιήσει τους όρους του πρώτου πακέτου των 110 δισ. ευρώ», τόνισε στέλεχος μεγάλου ευρωπαϊκού επενδυτικού οίκου. Το πρόγραμμα αφορά την ανακύκλωση ομολόγων ονομαστικής αξίας 135 δισ. ευρώ, που λήγουν μέχρι το 2020, εκ των οποίων 54 δισ. ευρώ περίπου μέχρι τα μέσα του 2014, οπότε το δεύτερο πακέτο στήριξης προβλέπει την πλήρη χρηματοδότηση των αναγκών της Ελλάδας. Γι' αυτό, η ανακύκλωση των ομολόγων ύψους 54 δισ. ευρώ, που λήγουν μέχρι τα μέσα του 2014, συνιστά κρίσιμη παράμετρο του προγράμματος.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ανέμενε αργά την Παρασκευή το απόγευμα από τα αντίστοιχα άλλων χωρών την αναλυτική λίστα με όσους ιδιωτικούς φορείς (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ταμεία κ.λπ.) δήλωσαν συμμετοχή και τα ομόλογα που προσφέρουν. Αν όλα πάνε καλά, οι συναλλαγές θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν μέσα στον Οκτώβριο.

Η εντύπωση που υπήρχε στην αγορά ήθελε το ποσοστό συμμετοχής στο πρόγραμμα να κυμαίνεται μεταξύ 70% και 80%, ενώ ξένα ΜΜΕ μιλούσαν για 75% περίπου από την περασμένη Πέμπτη. «Δεν μπορεί να γίνει καμία εκτίμηση, εκτός κι αν θέλουμε να αναπαράγουμε τις φήμες που ανεβάζουν το ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 75%», τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς, που θα έπρεπε να γνωρίζει -λόγω θέσης- το απόγευμα της Παρασκευής.

Μιλώντας στο Reuters το απόγευμα της Παρασκευής, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου, δήλωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα για τη συμμετοχή στο PSI είναι θετικά, επιβεβαιώνοντας ότι δεν θα ανακοινωθούν ποσοστά συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής το Σαββατοκύριακο ή την επόμενη εβδομάδα. Παρόμοια «μηνύματα» έστελναν άτομα στο Λονδίνο τα οποία βρίσκονται κοντά στους συμβούλους της ελληνικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα ανταλλαγής. Αν πάντως το ποσοστό ανέλθει στο 75%, θα μπορούσε να ανέβει περισσότερο, πλησιάζοντας πιθανόν το 80%, με μεγαλύτερη συμμετοχή φορέων από την Ελλάδα, π.χ. τραπεζών, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.), που αρχικά είχε ειπωθεί ότι δεν θα συμμετάσχουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατέχει ομόλογα 4 δισ. ευρώ περίπου και η Τ-Bank, την οποία θα απορροφήσει, κάπου 200 εκατ. ευρώ. Αν όμως το Τ.Τ. συμμετάσχει στη διαδικασία, όπως αναμένεται τελικά να κάνει, θα υποστεί απώλειες ύψους 600 εκατ. ευρώ περίπου από την απομείωση των ανωτέρω ομολόγων, μειώνοντας δραστικά τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Το Τ.Τ. υπολογίζεται ότι έχει ίδια κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου μαζί με τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, ύψους 250 εκατ. ευρώ περίπου.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να δώσει χέρι βοήθειας, γνωστοποιώντας ότι δεν θα δέχεται τα παλαιά ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή φθηνής ρευστότητας, δήλωσε τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν συνιστά πιστωτικό συμβάν που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τα πιστωτικά παράγωγα (CDS) στο χρέος της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης. Αναφερόμενος στο θέμα του 90%, ο αναπληρωτής υπεύθυνος για τα οικονομικά της Ν.Δ. και πρώην στέλεχος της Fidelity, Νότης Μηταράκης, τόνισε ότι το ποσοστό συμμετοχής ήταν ευθύς εξαρχής υψηλό και ελλόχευε ο κίνδυνος απογοήτευσης των αγορών...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικά ομόλογα
Σχετικά θέματα: Κρίση χρέους
Διαπραγματεύσεις με την πλάτη στον τοίχο
Χάνοντας το μέτρο με τα μέτρα!
Για φέτος και του χρόνου
Σε «καταστολή» τα ελληνικά ομόλογα
Μέγκενη πιέσεων επιβολής
Χτυπήματα σε μετοχές και ομόλογα εν μέσω τρομοσεναρίων
Χωρίς «λίπος» οι μισοί Ελληνες
Τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα
Για το ίδιο θέμα
Διαπραγματεύσεις με την πλάτη στον τοίχο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κρίση χρέους
Διαπραγματεύσεις με την πλάτη στον τοίχο
Χάνοντας το μέτρο με τα μέτρα!
Για φέτος και του χρόνου
Σε «καταστολή» τα ελληνικά ομόλογα
Μέγκενη πιέσεων επιβολής
Χτυπήματα σε μετοχές και ομόλογα εν μέσω τρομοσεναρίων
Χωρίς «λίπος» οι μισοί Ελληνες
Τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανταλλαγή ομολόγων
Ακτοπλοΐα
Ναυτιλιακό έμφραγμα με το Ρωσικό Νηογνώμονα
Τώρα τρέχουν για την πιστοποίηση
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Ανοίξτε τώρα όλα τα κλειστά επαγγέλματα
Κανένας περιορισμός για τη λειτουργία εταιρειών
Η «κίτρινη φυλή» στο... μονοπάτι του πολέμου
Νομικό κενό για άδειες και αυθαίρετα
Διεθνείς αγορές
Καθρέφτης του προβληματισμού ο DAX
Επενδύσεις
Με fast track η νέα γερμανική κατοχή
Επιδοτήσεις
Το ΕΣΠΑ σκοντάφτει στις τράπεζες
Η μαύρη λίστα με τις επιδοτήσεις - «φαντάσματα»
Επιχειρήσεις
Ο ζυθοποιός που εμφιάλωσε την... ομηρική παράδοση
Business μεταξύ... φίλων στη Σελόντα
Κτηματαγορά
Χαμένοι στο λαβύρινθο των ακινήτων
Ευνοϊκές ρυθμίσεις μόνο για τους έχοντες
ΟΠΑΠ
Η ηλεκτρική καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ
Τράπεζες
Τράπεζες σε νευρική κρίση