Έντυπη Έκδοση

Ανοίξτε τώρα όλα τα κλειστά επαγγέλματα

Η ΤΡΟΙΚΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΝΕΟ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ «ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ» ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ - ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΟΙ ΘΙΓΟΜΕΝΟΙ

ΚΑΘΟΛΙΚΟ άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων εδώ και τώρα με τροποποίηση του νόμου και νέες εφαρμοστικές διατάξεις ζητά η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι φέρεται έντονα ενοχλημένη με τη δυστοκία των υπουργείων να στείλουν εγκαίρως (έως τις 2 Ιουλίου που εξέπνευσε η προθεσμία) όλες τις αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα και εφαρμοστικές αποφάσεις για να ανοίξουν τα... πάντα.

Η τρόικα φοβάται νέο πισωγύρισμα της κυβέρνησης λόγω των αντιδράσεων και ζητά τελικές αποφάσεις. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει με επιστολή του από όλα τα υπουργεία έως τις 15 Σεπτεμβρίου να επανακαθορίσουν τη λίστα με τις εξαιρέσεις του νόμου.

«Επιτακτικό δημόσιο συμφέρον»

Οπου διατηρούνται «απαγορεύσεις», πρέπει να αιτιολογείται αναλυτικά γιατί γίνονται και να υπάρχουν μόνο για λόγους «επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος». Ωστόσο, η τελική απόφαση θα παρθεί ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Εκφράζονται φόβοι ότι έτσι μπορεί να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, δεδομένης της περιορισμένης δυνατότητας σε έμψυχο δυναμικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ετσι, στελέχη των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν να γίνει κατά γράμμα αυτό που λέει το μνημόνιο: να ανοίξουν όλα τώρα. Με συντονισμένες πιέσεις τρόικας αλλά και της αρμόδιας διεύθυνσης της Κομισιόν τα αρμόδια υπουργεία θα ελεγχθούν για το κατά πόσο ο νόμος του προηγούμενου Μαρτίου και οι 15 εφαρμοστικές του διατάξεις (μόνο για τα 5 ονοματιζόμενα επαγγέλματα δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και ορκωτοί λογιστές) είναι αρκετές.

Ηδη έχουν στοχοποιηθεί συγκεκριμένοι φραγμοί και ζητείται διά νόμου τροποποίηση. Η διαπραγμάτευση θα λήξει τις ερχόμενες ημέρες και αν οδηγήσει σε αλλαγή της κυβερνητικής στάσης, η ρύθμιση πρέπει να περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση με όλο το νέο πακέτο μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους στον κλάδο των υπηρεσίων, στα 5 «ονοματιζόμενα» επαγγέλματα και σε πάνω από 400 στα οποία, χωρίς να αναφέρονται ένα προς ένα, ορίζεται ότι καταργείται η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας, καθώς και μία σειρά από περιορισμούς: γεωγραφικοί, αριθμητικοί, ελαχίστων αποστάσεων, λήψης διοικητικής άδειας, υποχρεωτικών κατώτατων ή ανώτατων τιμών, συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο, ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή, προσφοράς παράλληλης υπηρεσίας, απαγόρευση της διάθεσης είδους αγαθών από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων κ.λπ.

Η οργή της τρόικας χαρακτηρίζεται ως αιτιολογημένη από πολλούς εκπρόσωπους των «μη κατονομαζόμενων» φορέων, οι οποίοι παραμένουν περισσότερο από 2 μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου σε... μαύρο σκοτάδι. Η κυβέρνηση όφειλε να έχει τελειώσει το 2010 με τη μεταρρύθμιση όχι μόνο βάσει μνημονίου, αλλά και κοινοτικής νομοθεσίας (οδηγία Μπολγκενστάιν για την αγορά υπηρεσιών).

«Δεν ξέρουμε τι θα ισχύει στο επάγγελμά μας για να προετοιμαστούμε», αναφέρουν στελέχη της αγοράς που από την προηγούμενη άνοιξη ζητούσαν από την κυβέρνηση καθαρή εικόνα των κλάδων που θα απελευθερωθούν ή θα προστατευθούν. Θολό είναι το τοπίο και για τους υποψήφιους επιχειρηματίες, ενώ η κυβέρνηση φοβάται τις αντιδράσεις που θα προκληθούν αν αναγκαστεί να οδηγηθεί σε άνοιγμα εκ νέου όλου του θέματος που αφορά όχι μόνο τα ταξί, των οποίων οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, αλλά και σε πολλούς κλάδους που μπορούν με τη στάση τους να μπλοκάρουν τη συνέχεια της δημόσιας δοίκησης και την εφαρμογή του κυβερνητικού έργου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κομισιόν
ΔΝΤ
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Σχετικά θέματα: Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Κανένας περιορισμός για τη λειτουργία εταιρειών
Η «κίτρινη φυλή» στο... μονοπάτι του πολέμου
Νομικό κενό για άδειες και αυθαίρετα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κρίση χρέους
Διαπραγματεύσεις με την πλάτη στον τοίχο
Χάνοντας το μέτρο με τα μέτρα!
Για φέτος και του χρόνου
Σε «καταστολή» τα ελληνικά ομόλογα
Μέγκενη πιέσεων επιβολής
Χτυπήματα σε μετοχές και ομόλογα εν μέσω τρομοσεναρίων
Χωρίς «λίπος» οι μισοί Ελληνες
Τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανταλλαγή ομολόγων
Ακτοπλοΐα
Ναυτιλιακό έμφραγμα με το Ρωσικό Νηογνώμονα
Τώρα τρέχουν για την πιστοποίηση
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Ανοίξτε τώρα όλα τα κλειστά επαγγέλματα
Κανένας περιορισμός για τη λειτουργία εταιρειών
Η «κίτρινη φυλή» στο... μονοπάτι του πολέμου
Νομικό κενό για άδειες και αυθαίρετα
Διεθνείς αγορές
Καθρέφτης του προβληματισμού ο DAX
Επενδύσεις
Με fast track η νέα γερμανική κατοχή
Επιδοτήσεις
Το ΕΣΠΑ σκοντάφτει στις τράπεζες
Η μαύρη λίστα με τις επιδοτήσεις - «φαντάσματα»
Επιχειρήσεις
Ο ζυθοποιός που εμφιάλωσε την... ομηρική παράδοση
Business μεταξύ... φίλων στη Σελόντα
Κτηματαγορά
Χαμένοι στο λαβύρινθο των ακινήτων
Ευνοϊκές ρυθμίσεις μόνο για τους έχοντες
ΟΠΑΠ
Η ηλεκτρική καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ
Τράπεζες
Τράπεζες σε νευρική κρίση