Έντυπη Έκδοση

Το ΕΣΠΑ σκοντάφτει στις τράπεζες

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΓΓΥΟΔΟΤΗΣΕΩΝ, ΜΕΣΩ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΕΝΩ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΠΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ οι φόβοι για καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ λόγω της δυστοκίας των τραπεζών να συνεισφέρουν στα νέου τύπου προγράμματα των κρατικών δανείων προς επιχειρήσεις και να χρηματοδοτήσουν τα δημόσια έργα.

Η κυβέρνηση αναζητά διέξοδο με σχέδιο κρατικών εγγυοδοτήσεων προς τις τράπεζες, ώστε να δανείσουν κάνοντας χρήση κοινοτικών πόρων, ενώ εξετάζεται και η χρησιμοποίηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για παροχή ρευστότητας.

Η έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες προστίθεται στο ήδη δυσμενές τοπίο που διαμορφώνεται στο πεδίο της διανομής των κοινοτικών κονδυλίων, τα οποία αποτελούν πλέον το μόνο τρόπο άσκησης κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση αναζητά διεξόδους και για να τονώσει την αγορά, και για να λειάνει τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλεί το νέο πακέτο διαθρωτικών παρεμβάσεων και μέτρων που διαμορφώνεται κατ' εντολήν των επιτηρητών.

Δράσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει παράλληλη ανάπτυξη δράσεων από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών:

*Το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει την εγγυοδότηση των τραπεζών, ώστε να μπορέσουν να δανείσουν με τη σειρά τους ιδιωτικές εταιρείες. Το πρόγραμμα προτείνεται να αναπτυχθεί παράλληλα με τις εγγυήσεις που τρέχει το ΕΤΕΑΝ (πρώην ΤΕΜΠΤΕ). Επίσης, στο τραπέζι παραμένει εδώ και μήνες η πρόταση για Δημόσια Επενδυτική Τράπεζα, η οποία θα δημιουργηθεί με μικρά κεφάλαια από το Δημόσιο και θα επιδιώξει να συγκεντρώσει πολλαπλάσια ιδιωτικά κεφάλαια, χωρίς όμως ακόμη να έχουν δοθεί λεπτομέρειες.

*Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες σε επέκταση του πακέτου εγγυήσεων που δίδει κατά 200 εκατ. ευρώ. Είναι ένα προσωρινό πλαίσιο στήριξης για τη διευκόλυνση της πρόσβασης επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση. Προβλέπει την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου, προκειμένου οι εταιρείες να μπορούν να λαμβάνουν από τις τράπεζες κεφάλαια κίνησης και οι μεγάλες επιχειρήσεις πιστώσεις για επενδύσεις.

Επίσης, αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι σχεδιάζεται η αξιοποίηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ως τράπεζας επενδύσεων στο πρότυπο της ΕΤΒΑ. Συγκεκριμένα, το σχέδιο αφορά το τμήμα δανείων του Ταμείου, που έχει μια καταθετική βάση περί τα 4,5 δισ. ευρώ. Διαχειριζόταν έως σήμερα εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια των ΟΤΑ και των δημοσίων υπαλλήλων.

Προς το παρόν όμως, το τοπίο στο χώρο των κοινοτικών προγραμμάτων είναι θολό όχι μόνο εξαιτίας των περιορισμένων δυνατοτήτων και της προηγούμενης απροθυμίας των ελληνικών τραπεζών να διαχύσουν τα οφέλη από το πακέτο κρατικής στήριξης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και του κακού κλίματος στο εξωτερικό.

Η πρώην επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ παραδέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Αθήνα, ότι η ΕΤΕπ έχει παγώσει κάθε δάνειό της προς την Ελλάδα, λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγηση της χώρας. Αιτιολόγησε το πρόβλημα στον κανονισμό της ΕΤΕπ και είπε ότι διενεργείται συντονισμένη προσπάθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το Ευρωκοινοβούλιο για να βρεθεί λύση στο ζήτημα, λόγω των τεράστιων χρηματοδοτικών αναγκών που θα έχει η χώρα στο μέλλον για να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Προς το παρόν η κυβέρνηση, αδύναμη ακόμη να βρει λύση στο γρίφο, επιστρέφει στις παλαιές δοκιμασμένες συνταγές. Σε προγράμματα επιδοτήσεων που θα διατεθούν στην αγορά το επόμενο διάστημα, αφού μεσολαβήσει διάλογος με εκπροσώπους της αγοράς ώστε να φανούν οι κλάδοι-στόχοι των δράσεων. Υπάρχουν περίπου 500 εκατ. ευρώ που «βρέθηκαν» από το ξεκαθάρισμα των «στάσιμων» επενδύσεων που διενεργεί η ειδική γραμματεία ΕΣΠΑ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν η χρηματοδότηση θα γίνει - όπως και στο προκάτοχό του πρόγραμμα που προκήρυξε η Ν.Δ. το 2009- μέσω των τραπεζών, ως κίνητρο παροχής ρευστότητας στις εγκεκριμένες επενδύσεις, ή μέσω άλλου φορά (ΕΦΕΠΑΕ ή ΕΟΜΜΕΧ). Επικρατέστερη πάντως εκδοχή φαίνεται σε αυτή τη φάση η πρώτη.

Το πρόγραμμα θα στοχεύει σε κατηγορίες επιχειρήσεων που έχουν αναπτυξιακές δυνατότητες. Μεταξύ αυτών εξαγωγικές εταιρείες, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και οι ναυπηγοεπισκευαστικές δράσεις. Ωστόσο, έπεται συνέχεια, ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει.

Στόχος είναι, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, να μην βγουν άμεσα και άλλες προκηρύξεις. «Πρέπει να τελειώσουμε με τις εκκρεμότητες του παρελθόντος» αναφέρει αρμόδιο στέλεχος αλλά και να «δούμε τι ανάγκες έχει η αγορά». Παράλληλα, όσο τρέχει η «εκκαθάριση» του ΕΣΠΑ και προκύπτουν νέα αδιάθετα κονδύλια, στόχος είναι να διατίθενται ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς και την κατάσταση των επιχειρήσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κοινοτικά κονδύλια & επιδοτήσεις
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Σχετικά θέματα: Επιδοτήσεις
Η μαύρη λίστα με τις επιδοτήσεις - «φαντάσματα»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κρίση χρέους
Διαπραγματεύσεις με την πλάτη στον τοίχο
Χάνοντας το μέτρο με τα μέτρα!
Για φέτος και του χρόνου
Σε «καταστολή» τα ελληνικά ομόλογα
Μέγκενη πιέσεων επιβολής
Χτυπήματα σε μετοχές και ομόλογα εν μέσω τρομοσεναρίων
Χωρίς «λίπος» οι μισοί Ελληνες
Τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανταλλαγή ομολόγων
Ακτοπλοΐα
Ναυτιλιακό έμφραγμα με το Ρωσικό Νηογνώμονα
Τώρα τρέχουν για την πιστοποίηση
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Ανοίξτε τώρα όλα τα κλειστά επαγγέλματα
Κανένας περιορισμός για τη λειτουργία εταιρειών
Η «κίτρινη φυλή» στο... μονοπάτι του πολέμου
Νομικό κενό για άδειες και αυθαίρετα
Διεθνείς αγορές
Καθρέφτης του προβληματισμού ο DAX
Επενδύσεις
Με fast track η νέα γερμανική κατοχή
Επιδοτήσεις
Το ΕΣΠΑ σκοντάφτει στις τράπεζες
Η μαύρη λίστα με τις επιδοτήσεις - «φαντάσματα»
Επιχειρήσεις
Ο ζυθοποιός που εμφιάλωσε την... ομηρική παράδοση
Business μεταξύ... φίλων στη Σελόντα
Κτηματαγορά
Χαμένοι στο λαβύρινθο των ακινήτων
Ευνοϊκές ρυθμίσεις μόνο για τους έχοντες
ΟΠΑΠ
Η ηλεκτρική καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ
Τράπεζες
Τράπεζες σε νευρική κρίση