Έντυπη Έκδοση

ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ

Business μεταξύ... φίλων στη Σελόντα

Η εταιρεία Σελόντα, εισηγμένη στο Χ.Α., που διοικείται από τους αδελφούς Βασίλη και Γιάννη Στεφανή, ανακοίνωσε την πώληση μέρους των μετοχών της θυγατρικής της, Interfish (επίσης εισηγμένη στο Χ.Α.), σε τρίτο επενδυτή, ενώ εκκρεμεί απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για απορρόφησή της.

Η ξαφνική ενέργεια προκάλεσε απορίες στην αγορά. Λένε ορισμένοι ότι με την πώληση αυτή μεταφέρεται ένα περιουσιακό στοιχείο, που ανήκει στους μετόχους της, προς τρίτους και μάλιστα σε χαμηλή τιμή, δίχως οι μέτοχοι να ερωτηθούν (άσε που νομίζουν ότι θα συγχωνευθεί).

Και συνεχίζουν, λέγοντας ότι η ενέργεια δεν συνάδει με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και ίσως να τίθεται και θέμα χρηστής διαχείρισης, αφού το πακέτο των μετοχών δεν βγήκε σε δημοπρασία, διεκδικώντας καλύτερη τιμή. Η τιμή πώλησης, που αποδέχτηκε η Σελόντα να πουλήσει τις μετοχές της θυγατρικής της (πουλήθηκε ποσοστό 6,447%, με αποτέλεσμα η συμμετοχή της να υποχωρήσει στο 36,341%), είναι 0,13 ευρώ ανά μετοχή.

Δύο μήνες νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2011, η Linnaeus Capital (εκ των βασικών μετόχων της Σελόντα, με ποσοστό 25%) αγόρασε μετοχές της Interfish έναντι 0,67 ευρώ ανά μετοχή (πωλήτρια τότε ήταν η εταιρεία Jazan Development Company, που ήθελε να αποεπενδύσει). Θυμίζουμε ότι η Linnaeus ελέγχεται από τον γεωργιανό επιχειρηματία Κάχα Μπεντουκίντζε, ο οποίος έχει αποκτήσει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και άλλων εταιρειών του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, όπως στη Δίας Ιχθ. και τη Νηρεύς Ιχθ.

Η τιμή της μετοχής της Interfish στο χρηματιστήριο τις δύο παραπάνω -κοντινές- χρονικές περιόδους ήταν στα ίδια περίπου επίπεδα, 0,14 ευρώ και 0,13 ευρώ αντίστοιχα. Την ίδια περίοδο δεν άλλαξαν προς το χειρότερο τα οικονομικά μεγέθη της Interfish ούτε οι προοπτικές της. Το αντίθετο μάλιστα...

Ποιος είναι όμως ο τυχερός, που αγόρασε τις μετοχές της Interfish σε χαμηλότερη τιμή κατά 80,59% από την τιμή που αγόρασε η Linnaeus Capital; Αγοραστής (μέσω των νομικών προσώπων Rimini Investments INC και Brucekan Finance LTD) είναι ο επιχειρηματίας από την Ισπανία, Gustavo Lazarrabal, ιδιοκτήτης του ισπανικού ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών Tinamenor Group και πρώην πρόεδρος του ισπανικού συνδέσμου ιχθυοκαλλιεργητών. Ο Gustavo Lazarrabal έχει, όπως φαίνεται, το προνόμιο να διατηρεί στενές επαγγελματικές σχέσεις με τον κ. Γιάννη Στεφανή της Σελόντα, αφού οι δύο άνδρες συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο διεθνών κλαδικών οργανώσεων. Επίσης, συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα εκκόλαψης στελεχών, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι ρόλο μέντορα (οι μέντορες του προγράμματος είναι τέσσερις, εκ των οποίων ο ένας είναι ο Γιάννης Στεφανής και ο άλλος ο Gustavo Lazarrabal). Παλαιότερα η Σελόντα -μέσω μιας θυγατρικής της- είχε συμμετοχή σε μία εταιρεία συμφερόντων του ισπανού επιχειρηματία.

Η «Οικονομία» ήρθε σε επικοινωνία με την εταιρεία και ζήτησε τη θέση της διοίκησης, η οποία δεν απάντησε. Ετσι, παραμένει μέχρι τώρα αναπάντητο το ερώτημα (μεταξύ άλλων), εάν η διοίκηση θα πουλούσε μετοχές της θυγατρικής της Interfish και σε άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές στην ίδια προνομιακή τιμή που πούλησε στον κ. Gustavo. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενημερώσει τους μετόχους της για τις παραπάνω ενέργειες και τι τελικώς θα κάνει με τη θυγατρική της. Θα την πουλήσει σε γνωστούς με χαμηλή αποτίμηση ή θα την απορροφήσει;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Σχετικά θέματα: Επιχειρήσεις
Ο ζυθοποιός που εμφιάλωσε την... ομηρική παράδοση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κρίση χρέους
Διαπραγματεύσεις με την πλάτη στον τοίχο
Χάνοντας το μέτρο με τα μέτρα!
Για φέτος και του χρόνου
Σε «καταστολή» τα ελληνικά ομόλογα
Μέγκενη πιέσεων επιβολής
Χτυπήματα σε μετοχές και ομόλογα εν μέσω τρομοσεναρίων
Χωρίς «λίπος» οι μισοί Ελληνες
Τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανταλλαγή ομολόγων
Ακτοπλοΐα
Ναυτιλιακό έμφραγμα με το Ρωσικό Νηογνώμονα
Τώρα τρέχουν για την πιστοποίηση
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Ανοίξτε τώρα όλα τα κλειστά επαγγέλματα
Κανένας περιορισμός για τη λειτουργία εταιρειών
Η «κίτρινη φυλή» στο... μονοπάτι του πολέμου
Νομικό κενό για άδειες και αυθαίρετα
Διεθνείς αγορές
Καθρέφτης του προβληματισμού ο DAX
Επενδύσεις
Με fast track η νέα γερμανική κατοχή
Επιδοτήσεις
Το ΕΣΠΑ σκοντάφτει στις τράπεζες
Η μαύρη λίστα με τις επιδοτήσεις - «φαντάσματα»
Επιχειρήσεις
Ο ζυθοποιός που εμφιάλωσε την... ομηρική παράδοση
Business μεταξύ... φίλων στη Σελόντα
Κτηματαγορά
Χαμένοι στο λαβύρινθο των ακινήτων
Ευνοϊκές ρυθμίσεις μόνο για τους έχοντες
ΟΠΑΠ
Η ηλεκτρική καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ
Τράπεζες
Τράπεζες σε νευρική κρίση