Έντυπη Έκδοση

Τράπεζες σε νευρική κρίση

Η ΑΞΙΑ ΟΣΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ FTSE-20 ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΑ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΑ 6,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ θέσεις της κατάταξης των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν υποχωρήσει οι ελληνικοί όμιλοι.

Η κεφαλαιοποίησή τους έχει καταβαραθρωθεί, καθώς οι ξένοι ρευστοποιούν συνεχώς μετοχές τους. Μόλις στα 2,99 δισ. ευρώ διαμορφωνόταν την προηγούμενη εβδομάδα η αποτίμηση της Εθνικής, στα 945 εκατ. ευρώ υποχωρούσε της Alpha Bank και στα 702 εκατ. ευρώ περιοριζόταν αυτή της Eurobank.

Η συνολική αξία των τραπεζών που συμμετέχουν στον FTSE-20 δεν ξεπερνά πλέον τα 6,5 δισ. ευρώ. Πρωτοφανείς απώλειες, που φθάνουν σε διάστημα 52 εβδομάδων το 66,7% για τη μετοχή της ΕΤΕ, το 68,7% για την Alpha Bank, το 77,2% για την Eurobank, ενδεικτικές αφ' ενός της κρίσης που περνά το εγχώριο σύστημα αφ' ετέρου των ισχυρών ανησυχιών για την πραγματική κατάσταση των χαρτοφυλακίων και την έκταση της επιβάρυνσής τους από ενδεχόμενο κούρεμα της ελληνικής οικονομίας.

Αιτία είναι οι αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, οι φόβοι για κήρυξη πιστωτικού γεγονότος ή ακόμη και τα σενάρια για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, που διακινούνται καθημερινά στα ξένα ΜΜΕ. Δεν είναι τυχαίο, σημειώνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, πως οι περισσότεροι κύκλοι πωλήσεων-διόρθωσης ξεκινούν με αφορμή υποβαθμίσεις ξένων οίκων αξιολόγησης, αρνητικές εκθέσεις επενδυτικών σπιτιών. Συμβαδίζουν, δε, με την σχεδόν ταυτόχρονη εκτίναξη των spreads των ελληνικών ομολόγων και των ασφαλίστρων (CDS) για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην ελληνική αγορά. Η διάχυση της κρίσης αρχικά σε Πορτογαλία και Ιρλανδία και τώρα σε Ιταλία και Ισπανία έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Ο φόβος είναι ότι θα υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις στα χαρτοφυλάκια ομολόγων των μεγάλων τραπεζών της Γηραιάς Ηπείρου και θα απαιτηθούν τεράστια κεφάλαια για τη βελτίωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Ευρύτερη αμφισβήτηση

Πρόκειται για ευρύτερη αμφισβήτηση του κλάδου, που αναδείχθηκε τελευταία με αφορμή τη διαρροή μέρους έκθεσης του ΔΝΤ, το οποίο έκανε λόγο για κεφαλαιακές ανάγκες έως 200 δισ. ευρώ που ενδέχεται να παρουσιάσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Η διαρροή μέρους της έκθεσης, που θα παρουσιαστεί συνολικά στο τέλος του μήνα, έγινε λίγες μέρες αφότου η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε την επιβεβλημένη αναδιάρθρωση κεφαλαίων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Το θέμα ανέβηκε περισσότερο μετά την παρέμβαση του Jacob Kirkegaard (του Peterson Institute FOR International Economics) πως οι αγορές ουσιαστικά δεν πιστεύουν πως πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια. Να θυμηθούμε πως στον δεύτερο γύρο δοκιμασίας μόλις οκτώ από τις ενενήντα τράπεζες δεν πέτυχαν στα stress tests με συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες ύψους μόλις 2,5 δισ. ευρώ. Ποσό που απέχει... ιλιγγιωδώς από τα 200 δισ. ευρώ, που εκτιμά η αρμόδια υπηρεσία του ΔΝΤ.

Διάσταση εκτιμήσεων (μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων) που αποτυπώθηκε χρηματιστηριακά με έναν νέο γύρο πωλήσεων, διόρθωσης που πίεσε δείκτες και τραπεζικές μετοχές μέχρι τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της περασμένης Τρίτης. Ετσι μέχρι και τη συνεδρίαση της 6/9 οι απώλειες για τη μετοχή, λ.χ. της ΒΝΡ Paribas, διευρύνονταν σε 35,20% συνολικά από την αρχή του έτους με την αποτίμηση του ομίλου στα 37,258 δισ. ευρώ. Στον σχετικό πίνακα πρώτος παραμένει ο όμιλος HSBC Holdings με 78,998 δισ. ευρώ, παρότι σημειώνει απώλειες 21,8% από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με τους «Financial Times» η ουσία της τελευταίας αντιπαράθεσης ΔΝΤ - Ευρωπαίων αφορά τον τρόπο αποτίμησης των κρατικών ομολόγων στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Η αποτίμηση σε τιμές αγοράς (mark to market) είναι εξαιρετικά επώδυνη πρακτική, καθώς απαιτεί μεγάλες απομειώσεις χαρτοφυλακίου. Πρακτικά το ίδιο θέμα έθιξε προ ημερών η Αρχή Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, που έκανε λόγο για κουτσουρεμένες προβλέψεις των τραπεζών σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. Εκτίμησε δηλαδή πως δεν θα πρέπει οι τράπεζες να «κόψουν» το 21% της αξίας των ομολόγων που θα εντάξουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής αλλά περισσότερο, όσο και η σημερινή αξία των τίτλων στη δευτερογενή αγορά.

Το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου στις 23/9 στην ετήσια διάσκεψη του ΔΝΤ, κάτι που κρατά σε επιφυλακή πολλούς διαχειριστές χαρτοφυλακίων τραπεζών και ομολόγων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κρίση χρέους
Διαπραγματεύσεις με την πλάτη στον τοίχο
Χάνοντας το μέτρο με τα μέτρα!
Για φέτος και του χρόνου
Σε «καταστολή» τα ελληνικά ομόλογα
Μέγκενη πιέσεων επιβολής
Χτυπήματα σε μετοχές και ομόλογα εν μέσω τρομοσεναρίων
Χωρίς «λίπος» οι μισοί Ελληνες
Τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανταλλαγή ομολόγων
Ακτοπλοΐα
Ναυτιλιακό έμφραγμα με το Ρωσικό Νηογνώμονα
Τώρα τρέχουν για την πιστοποίηση
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Ανοίξτε τώρα όλα τα κλειστά επαγγέλματα
Κανένας περιορισμός για τη λειτουργία εταιρειών
Η «κίτρινη φυλή» στο... μονοπάτι του πολέμου
Νομικό κενό για άδειες και αυθαίρετα
Διεθνείς αγορές
Καθρέφτης του προβληματισμού ο DAX
Επενδύσεις
Με fast track η νέα γερμανική κατοχή
Επιδοτήσεις
Το ΕΣΠΑ σκοντάφτει στις τράπεζες
Η μαύρη λίστα με τις επιδοτήσεις - «φαντάσματα»
Επιχειρήσεις
Ο ζυθοποιός που εμφιάλωσε την... ομηρική παράδοση
Business μεταξύ... φίλων στη Σελόντα
Κτηματαγορά
Χαμένοι στο λαβύρινθο των ακινήτων
Ευνοϊκές ρυθμίσεις μόνο για τους έχοντες
ΟΠΑΠ
Η ηλεκτρική καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ
Τράπεζες
Τράπεζες σε νευρική κρίση