Έντυπη Έκδοση

ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η Μέρκελ κάνει... ταμείο

Βαρύ μπήκε το φθινόπωρο για τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι συννεφιές των πρώτων ημερών του Σεπτεμβρίου να φέρουν στο τέλος του μήνα καταιγίδες. Οσο κι αν η Μέρκελ προσπαθεί να εξαργυρώσει την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου υπέρ της συνταγματικότητας της συμμετοχής της Γερμανίας στα πακέτα σωτηρίας των χωρών της ευρωζώνης, κάτι που εμφανίζει στους ευρωπαίους εταίρους της ως προσωπική νίκη, τα πράγματα στο εσωτερικό μέτωπο δεν είναι ενθαρρυντικά.

Δύσκολες στιγμές για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Πολλοί εκτιμούν ότι, εάν δεν επιτευχθεί κυβερνητική πλειοψηφία κατά την ψηφοφορία, η κυβέρνηση οδεύει προς το τέλος της. Βεστερβέλε και Μέρκελ θα τεθούν εκτός μάχης. Δύσκολες στιγμές για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Πολλοί εκτιμούν ότι, εάν δεν επιτευχθεί κυβερνητική πλειοψηφία κατά την ψηφοφορία, η κυβέρνηση οδεύει προς το τέλος της. Βεστερβέλε και Μέρκελ θα τεθούν εκτός μάχης. Μετά την πρωτοφανή εκλογική ήττα που υπέστη στο κρατίδιο του Μέκλενμπουργκ-Πομερανίας, την ιδιαίτερη πατρίδα της, την ερχόμενη Κυριακή έρχεται αντιμέτωπη με μια προαναγγελθείσα ήττα στις δημοτικές εκλογές στο Βερολίνο. Εκεί αναμένεται άνετη επανεκλογή του σοσιαλδημοκράτη δημάρχου Κλάους Βοβεράιτ, ενώ οι εταίροι της Μέρκελ στην κυβέρνηση Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) αγωνιούν μήπως πέσουν κάτω από το εκλογικό όριο του 5% και μείνουν πάλι εκτός νυμφώνος, όπως έπαθαν την περασμένη Κυριακή στη γενέτειρα της καγκελαρίου.

Το μεγάλο ρίσκο ωστόσο θα έρθει στις 29 του μήνα, όταν θα υποβληθεί για ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ, την Ομοσπονδιακή Βουλή, η πρόταση για τη διεύρυνση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μια διαδικασία που δεν αποκλείεται, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, να της στοιχίσει ακόμα και το μέλλον της στην κυβέρνηση.

Η Αγκελα Μέρκελ, αφού δέχτηκε δριμύτατη κριτική από δυο πρώην καγκελάριους και μεγάλους ευρωπαϊστές, τον Χέλμουτ Σμιτ και τον μέντορά της Χέλμουτ Κολ για την (αντί)ευρωπαϊκή της στάση, τώρα αυτοπροβάλλεται ως προστάτιδα της Ευρώπης και του κοινού της νομίσματος λέγοντας «αν ναυαγήσει το ευρώ, θα ναυαγήσει και η Ευρώπη». Πρέπει, βέβαια, να πείσει γι' αυτό τους συμπατριώτες της, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και αρκετούς εκπροσώπους της παράταξής της, οι οποίοι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, αποδοκιμάζουν τα πεπραγμένα της τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρώπη.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν τα δύο τρίτα των Γερμανών αντίθετους με τη διεύρυνση του ταμείου. Εντονη δυσαρέσκεια καταγράφεται και στους κόλπους της Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Ολοένα περισσότεροι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος βρίσκουν ότι η Μέρκελ «κάνει του κεφαλιού της» και δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση. Βέβαια, ακόμα και αν δεν καμφθούν οι αντιστάσεις των «ανταρτών» την τελευταία στιγμή, όπως συνηθίζεται, η πρόταση αναμένεται να περάσει χάρη στις ψήφους των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), οι οποίοι υποστηρίζουν τη διεύρυνση του ταμείου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις του γερμανικού και του ευρωπαϊκού τύπου, το ενδεχόμενο να μην κατορθώσει η Μέρκελ να συσπειρώσει το κυβερνητικό στρατόπεδο και να στηριχθεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, θα ισοδυναμούσε με ήττα. Μια ήττα που αν προστεθεί σε μια σειρά από άλλες ήττες που γνώρισε ο κυβερνητικός συνασπισμός αυτή τη «μαύρη» εκλογική χρονιά, ίσως δεν της επιτρέψει να ολοκληρώσει τη θητεία της και την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. «Αν δεν επιτευχθεί κυβερνητική πλειοψηφία, τότε η κυβέρνηση οδεύει στο τέλος της», δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Welt», ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Αν επαληθευθεί αυτό το ακραίο, αλλά όχι απίθανο, σενάριο, ενδεχομένως η Γερμανία να αλλάξει πολιτική πορεία. Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», αν γίνονταν σήμερα εκλογές, Χριστιανοδημοκράτες και Ελεύθεροι Δημοκράτες δεν θα συγκέντρωναν μαζί πάνω από το 36% των ψήφων. Οσο είναι δηλαδή και το ποσοστό που δίνουν τα γκάλοπ στο SPD στην περίπτωση που κατεβεί με επικεφαλής τον πρώην υπουργό οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ.

Με δεδομένη τη χαμηλή δημοτικότητα της Μέρκελ και των συμμάχων της, οι περισσότεροι θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι στις επόμενες εκλογές τον σημερινό «κιτρινόμαυρο» συνασπισμό (Ελεύθεροι Δημοκράτες - Χριστιανοδημοκράτες) θα διαδεχθεί ο «πρασινοκόκκινος» (Πράσινοι - Σοσιαλδημοκράτες). Πάντως, το να γίνει η αλλαγή φρουράς πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο είναι κάτι που δεν εντάσσεται πια στο πλαίσιο της πολιτικής φαντασίας, αλλά των πιθανοτήτων.

* Μέρκελ - Παπανδρέου, βίοι παράλληλοι; Κι όμως! Αυτά που τους ενώνουν ίσως είναι πιο σημαντικά από όσα τους χωρίζουν. Το γερμανικό μαστίγιο κάνει τη δημοτικότητα του ΓΑΠ να κατρακυλά. Το ίδιο πρόβλημα έχει και η Μέρκελ, αυτή όμως επειδή «σώζει» την Ελλάδα και άλλες «απείθαρχες» χώρες. Εδώ, η δαμόκλειος σπάθη των πρόωρων εκλογών κρέμεται πάνω από την κυβέρνηση εξαιτίας των ανελέητων ευρωπαϊκών επιταγών «σωτηρίας». Εκεί, η όψιμη προσπάθεια της καγκελαρίου να προβληθεί ως σωτήρας της Ευρώπης και της ευρωζώνης δεν αποκλείεται, σύμφωνα με ορισμένες εκτμήσεις, να την οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρες εκλογές! Ο νόμος των συγκοινωνούντων δοχείων...

Αλλά κι αυτοί οι δύο πολιτικοί αρχηγοί πώς γίνεται, από τη μια μεριά, να είναι τόσο «ομοιοπαθείς» και, από την άλλη, να μην μπορούν να συνεννοηθούν; Κρίμα...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Γερμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Le Monde diplomatique
Ουγκάντα: Η γη, το κράτος και τα βασίλεια
Μαύρες μνήμες της Γένοβας
Αφιέρωμα
Οι αλλαγές μετά την 11η Σεπτεμβρίου
Το χρονολόγιο
Μουσουλμανοφοβία
Θεωρίες συνωμοσίας και αναζήτηση της αλήθειας
Αυτοί που βγήκαν κερδισμένοι
Οι γνωστοί-άγνωστοι της τραγωδίας
Η ασφάλεια εκτόπισε τη δημοκρατία
Τα έξι πρόσωπα που έκαναν τη διαφορά
Ο χρόνος σταμάτησε στο Γκουαντάναμο
Εξομολογήσεις 11 διεθνών προσωπικοτήτων
Τι άλλαξε από τη μέρα που άλλαξε τον κόσμο
Γερμανία
Η Μέρκελ κάνει... ταμείο
Ιταλία
Βουλιάζουν μαζί με τον Μπερλουσκόνι
Λιβύη
Και η Ιντερπόλ στο κυνήγι του Καντάφι
Νέα Ζηλανδία
Στο εδώλιο για τη φούσκα
Σομαλία
Μπρος λιμός και πίσω εμφύλιος