Έντυπη Έκδοση

Χρώμα στους δρόμους

Κάτι αλλάζει στην καρδιά της Αθήνας από την ερχόμενη Παρασκευή και για τις επόμενες πέντε μέρες. Οι πλατείες του ιστορικού κέντρου και οι πεζόδρομοι γύρω από την Ακρόπολη γεμίζουν ζωντάνια, χρώμα, ρυθμό με το Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Δρόμου που φέρνει πληθώρα πρωτότυπων παραστάσεων.

Περίπου 45 ελληνικές ομάδες, 12 από το εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Πολωνία, Ισπανία, Αυστρία, Βραζιλία, Βουλγαρία, κ.ά.) και πάνω από 200 καλλιτέχνες θα πραγματοποιήσουν πάνω από 160 παραστάσεις. Πιο εντυπωσιακό όμως αναμένεται το θέαμα: μια σύγχρονη εκδοχή του «Αμλετ» χωρίς σκηνικά και φώτα, στην οποία θα συμμετέχει ο κόσμος, ξυλοπόδαροι θα χορέψουν ένα ιδιόμορφο «Βαλς», μια «Κάρμεν» θα παρουσιαστεί ως όπερα δρόμου με λυρικούς καλλιτέχνες.

Τα έργα δεν προσφέρουν, όμως, μόνο διασκέδαση, αλλά και πολιτικό σχόλιο: μια παρωδία για τα ΜΑΤ θα παιχτεί με τους ηθοποιούς κρεμασμένους στην πρόσοψη ενός κτιρίου, ενώ η ομάδα από τη Σλοβενία ανεβάζει με ελάχιστα μέσα, μερικά σακίδια, την υπαινικτική παράσταση «Χρυσός κώλος», με πολιτικοκοινωνικές αιχμές!

Το φεστιβάλ που οργανώνει η ομάδα Helix με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου θεάτρου και Χορού χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό και πολυμορφία: δράσεις με χορό, χάπενινγκ, εργαστήρια, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, μουσικές μπάντες και εικαστικές παρεμβάσεις εμπλουτίζουν το πρόγραμμα. Στόχος του είναι να μεταμορφώσει τον δημόσιο χώρο και να τον αναδείξει σε χώρο έκφρασης και επικοινωνίας. Το στοιχείο της έκπληξης που θα κεντρίσει την προσοχή είναι σημαντικό, όπως και το περιεχόμενο που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του βιαστικού περαστικού, δίνοντας ένα διαφορετικό τόνο στη ροή της καθημερινότητας.

Την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ (16/10) θα γίνει η τελετή έναρξης (8 μ.μ.) στον εξωτερικό χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου και το θέατρο δρόμου Helix θα παρουσιάσει το θέαμα «Αιών», που βασίζεται στον Ησίοδο. Τις υπόλοιπες ημέρες, από το πρωί ώς το βράδυ, θα εμφανίζονται τα γκρουπ και οι μεμονωμένοι καλλιτέχνες, ενώ παράλληλα τα μεσημέρια θα πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους συνεχή σεμινάρια και συζητήσεις.

Την τελευταία ημέρα (20/10) θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα μια μεγάλη, φαντασμαγορική παρέλαση όλων των ομάδων, από την πλατεία Μακρυγιάννη προς το Θησείο. Και η γιορτή ολοκληρώνεται στην πλατεία Ασωμάτων όπου θα γίνει και η απονομή τεσσάρων βραβείων, που συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο.

«Στόχος είναι η καθιέρωση ενός θεσμού, που πολύ σύντομα θα μπορεί να αναδειχτεί σε μια κορυφαία διοργάνωση πολιτισμού, αλλά και επένδυση, πολιτιστική, τουριστική και οικονομική» τονίζει ο υπεύθυνος της ομάδας Helix, Νίκος Χατζηπαππάς, που ελπίζει ότι το Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ θέατρου Δρόμου θα είναι η αρχή για μια μικρή, ειρηνική «θεατρική εξέγερση». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Παντελής Βούλγαρης
«Καμιά παράταξη δεν ζήτησε συγνώμη»
1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου
Χρώμα στους δρόμους
Ντοκιμαντέρ
Ζωντανός, στο σχοινί
22ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Πενήντα χρόνια με κομμένη την ανάσα
Μουσική
Ενας σολίστ από τη Σουηδία
Kind of Miles
«Η τζαζ θα βρει νέους δρόμους»
Κινηματογράφος
Η Αγρία Οικογένεια
Μπαλέτο
Η «Ζιζέλ» στη Θεσσαλονίκη
Το Bollywood στην "Κ.Ε."
Οι Ινδοί ξανάρχονται
Μιούζικαλ
Τραγουδώντας στη βροχή...
Συνέντευξη: Γιώργος Μιχαλακόπουλος
Εκείνος κι εκείνη
Εικαστικά
Τάλεντ σόου για εικαστικούς
Η τέχνη της προκήρυξης
Εκθεση φωτογραφίας
«Μη σκέφτεσαι: μόνο τράβα!»
Υπουργείο Πολιτισμού
Στην παγίδα των stage
Ζωγραφική
Οι ιέρειες του σουρεαλισμού
Φωτογραφία
Φωτογραφίζοντας τη φαντασία
Βιβλίο
Νέα πρόσωπα, νέες σελίδες
Το «ποντίκι» που βρυχάται
«Το Βυζάντιο είναι πολύ παρεξηγημένο»