Έντυπη Έκδοση

Η «Ζιζέλ» στη Θεσσαλονίκη

Η ιστορία της «Ζιζέλ», της νεαρής χωριατοπούλας που χάνει τα λογικά της από έρωτα και που ακόμα και μετά το θάνατό της επιστρέφει σαν οπτασία για να προστατεύσει εκείνον που αγαπά, φαίνεται πως δεν θα χάσει ποτέ τη γοητεία της.

Βασισμένη πάνω σ' έναν μεσαιωνικό γερμανικό μύθο, πέρασε στην ποίηση του Χάινριχ Χάινε, εμπνέοντας στη συνέχεια τον νεαρό τότε Θεόφιλο Γκοτιέ να γράψει το λιμπρέτο του κλασικού, ομώνυμου μπαλέτου.

Αριστούργημα του ρομαντισμού, παιγμένο για πρώτη φορά στην Οπερα του Παρισιού το 1841 υπό τις μελωδίες του Αντολφ Αντάμ, η «Ζιζέλ» θα παρουσιάζεται από την ερχόμενη Τετάρτη ώς και το Σάββατο 17 Οκτωβρίου από το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Με έδρα του το Τσέλσι, το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας θεωρείται από τα καλύτερα περιοδεύοντα σχήματα κλασικού χορού, κι από την ίδρυσή του στη δεκαετία του '50 μέχρι σήμερα διατηρεί ισχυρή την αρχική επιδίωξή του: να κάνει γνωστές διάσημες χορογραφίες σε πιο ευρύ, γεωγραφικά, κοινό, παρουσιάζοντας παράλληλα κλασικά έργα με νέο τρόπο. Η φετινή διασκευή της «Ζιζέλ» φέρει την υπογραφή της Μ. Σκίπινγκ, η οποία έχει στο ενεργητικό της άλλες πέντε διασκευές του συγκεκριμένου έργου. Και η πρότασή της ανακαλεί στιλιστικά στοιχεία της πρωτότυπης παράστασης, όπως για παράδειγμα τις σκηνές παντομίμας, χωρίς εν τούτοις να αποτελεί ακριβή ανασύστασή της.

Οι παραστάσεις της «Ζιζέλ» στηρίζονται στη χορογραφία του Μάριους Πετιπά, που διασκεύασε την αρχική των Ζαν Κοραλί και Ζιλ Περό.

Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα διευθύνει ο Γκάβιν Σάθερλαντ ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση υπογράφει ο Γουέιν Ιγκλινγκ και τα σκηνικά ο Ντέιβιντ Γουόκερ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Παντελής Βούλγαρης
«Καμιά παράταξη δεν ζήτησε συγνώμη»
1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου
Χρώμα στους δρόμους
Ντοκιμαντέρ
Ζωντανός, στο σχοινί
22ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Πενήντα χρόνια με κομμένη την ανάσα
Μουσική
Ενας σολίστ από τη Σουηδία
Kind of Miles
«Η τζαζ θα βρει νέους δρόμους»
Κινηματογράφος
Η Αγρία Οικογένεια
Μπαλέτο
Η «Ζιζέλ» στη Θεσσαλονίκη
Το Bollywood στην "Κ.Ε."
Οι Ινδοί ξανάρχονται
Μιούζικαλ
Τραγουδώντας στη βροχή...
Συνέντευξη: Γιώργος Μιχαλακόπουλος
Εκείνος κι εκείνη
Εικαστικά
Τάλεντ σόου για εικαστικούς
Η τέχνη της προκήρυξης
Εκθεση φωτογραφίας
«Μη σκέφτεσαι: μόνο τράβα!»
Υπουργείο Πολιτισμού
Στην παγίδα των stage
Ζωγραφική
Οι ιέρειες του σουρεαλισμού
Φωτογραφία
Φωτογραφίζοντας τη φαντασία
Βιβλίο
Νέα πρόσωπα, νέες σελίδες
Το «ποντίκι» που βρυχάται
«Το Βυζάντιο είναι πολύ παρεξηγημένο»