Έντυπη Έκδοση

«Μη σκέφτεσαι: μόνο τράβα!»

Πρεσβεύουν τον απόλυτο αυθορμητισμό στη φωτογραφία. Εχθρός τους είναι η πόζα και στόχος τους ο εκδημοκρατισμός του μέσου. Στην ψηφιακή παντοκρατορία της εποχής μας, εκείνοι απαντούν με φιλμ και μάλιστα ληγμένα, ενώ οι ιδιότυπες «πρεσβείες» τους εξαπλώνονται ραγδαία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι οι λομογράφοι και στις τάξεις τους έχουν στρατευτεί από φοιτητές έως αστέρες της τέχνης. Η «ελληνική πρεσβεία» τους υπόσχεται ότι το ερχόμενο Σάββατο θα αποκαλύψει πρώτη φορά επίσημα σε γκαλερί όλες τις ανατρεπτικές της δυνατότητες, σε μια φωτογραφική έκθεση με θέμα το νερό (Gallery Μ55 -Μαυρομιχάλη 55, Αθήνα).

Παραβιάστε τους κανόνες

Η λομογραφία συνδέει τη Λόρι Αντερσον, τον Ντέιβιντ Μπερν, τον Αράκι και άλλες διασημότητες με τους εκατοντάδες άσημους ανατροπείς της φωτογραφικής τάξης ανά τον κόσμο.

Σύνθημά τους «Μη σκέφτεσαι, απλώς τράβα!». Ούτε λόγος για ρυθμίσεις διαφράγματος - ταχύτητας και φλας. Μην ανησυχείς για τους κανόνες. Στόχος ακριβώς είναι η παραβίασή τους.

Απροσδόκητες λήψεις από αναπάντεχες γωνίες, αποθέωση του τυχαίου και της ταχύτητας, συνδυασμός χαμηλής τεχνολογίας μηχανών και ληγμένων φιλμ έχουν ως αποτέλεσμα εικόνες ευφάνταστα «ελαττωματικές».

Κι όμως: αυτή η φωτογραφική έκφραση, που προσπαθεί να αγγίξει την αθωότητα του παιδικού βλέμματος, έχει αφετηρία μια παραγγελία των μυστικών υπηρεσιών της ΕΣΣΔ! Για την εξυπηρέτηση πρακτόρων της KGB δημιουργήθηκε το 1970 η πρώτη μηχανή Λόμο. Δέκα χρόνια αργότερα έφτασε στα χέρια δύο αυστριακών φοιτητών που επισκέφτηκαν το τότε Λένιγκραντ.

Επιστρέφοντας στην πατρίδα τους, δημιούργησαν την πρώτη λομογραφική κοινότητα και απέκτησαν τα δικαιώματα παραγωγής από το εργοστάσιο το οποίο ετοιμαζόταν να κλείσει.

Τα νέα μοντέλα πλήθυναν μαζί με τους οπαδούς: Μηχανές ελαφρές, που δεν «γεμίζουν το μάτι», χαμηλότατο κόστος (ξεκινούν από 30 ευρώ) με ποπ αισθητική και ανάλαφρο ντιζάιν (μία από αυτές μάλιστα εκτίθεται στο ΜΟΜΑ). Κάθε μοντέλο και διαφορετικό αισθητικό αποτέλεσμα: εντυπωσιακά εφέ, φλου αποτελέσματα, διαδοχικές εικόνες αντικειμένων εν κινήσει και πολλές άλλες δυνατότητες που ερεθίζουν τους ανά τον κόσμο λομογράφους. Σκοπός; «Να κρατήσουμε ζωντανή και σε πλήρη εξέλιξη την αναλογική φωτογραφία», όπως λένε στο επίσημο site τους www.lomography.com.

«Η λομογραφία δεν είναι απλώς μια τεχνική αλλά ένας τρόπος σκέψης και ζωής. Αφορά τη στιγμή. Το ατύχημα και η έκπληξη είναι σημαντικά για μας», μας εξηγεί ο Φλοριάν Μόρις, επικεφαλής μάρκετιγκ της Lomographische AG που εδρεύει στην Αυστρία.

«Η λομογραφία είναι μέρος της ζωής σου και όχι μια παρέμβαση σε αυτήν», επισημαίνει η νέα φωτογραφική τάση.

Η ελληνική πρεσβεία των λομογράφων υπέγραψε το συμβόλαιό της με τη μητρική της Αυστρίας το 2007. Αριθμεί 450 μέλη που διοργανώνουν διαγωνισμούς, σεμινάρια, μαθήματα φωτογραφίας για παιδιά καθώς και μικρές εκθέσεις σε καφέ.

Η έκθεση «Lomography goes WATER» είναι η πρώτη που θα γίνει σε γκαλερί και φιλοδοξεί να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της λομογραφίας, δεδομένου ότι θα περιλαμβάνει εικόνες τραβηγμένες με όλων των ειδών τις μηχανές Lomo.

Η υπεύθυνη, Διονυσία Σκιαδοπούλου, μας είπε ότι πρόκειται για την αρχή μιας τριλογίας, που θα συνεχίσει με τα θέματα «Γη» και «Αέρας». Θα λάβουν μέρος 45 έλληνες λομογράφοι, οι περισσότεροι ερασιτέχνες φωτογράφοι, αλλά και γνωστοί επαγγελματίες, όπως ο φωτογράφος μόδας Παναγιώτης Κάτσος, καλλιτέχνες όπως οι Παύλος Κοζαλίδης, Δάφνη Ρόκκου, Βασίλης Καρκατσέλης, αλλά και γνωστοί επαγγελματίες από άλλους χώρους, όπως ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης.*

* Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Οκτωβρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Φωτογραφία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Παντελής Βούλγαρης
«Καμιά παράταξη δεν ζήτησε συγνώμη»
1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου
Χρώμα στους δρόμους
Ντοκιμαντέρ
Ζωντανός, στο σχοινί
22ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Πενήντα χρόνια με κομμένη την ανάσα
Μουσική
Ενας σολίστ από τη Σουηδία
Kind of Miles
«Η τζαζ θα βρει νέους δρόμους»
Κινηματογράφος
Η Αγρία Οικογένεια
Μπαλέτο
Η «Ζιζέλ» στη Θεσσαλονίκη
Το Bollywood στην "Κ.Ε."
Οι Ινδοί ξανάρχονται
Μιούζικαλ
Τραγουδώντας στη βροχή...
Συνέντευξη: Γιώργος Μιχαλακόπουλος
Εκείνος κι εκείνη
Εικαστικά
Τάλεντ σόου για εικαστικούς
Η τέχνη της προκήρυξης
Εκθεση φωτογραφίας
«Μη σκέφτεσαι: μόνο τράβα!»
Υπουργείο Πολιτισμού
Στην παγίδα των stage
Ζωγραφική
Οι ιέρειες του σουρεαλισμού
Φωτογραφία
Φωτογραφίζοντας τη φαντασία
Βιβλίο
Νέα πρόσωπα, νέες σελίδες
Το «ποντίκι» που βρυχάται
«Το Βυζάντιο είναι πολύ παρεξηγημένο»