Έντυπη Έκδοση

Τοπίο στην ομίχλη τα κρατικά ταμεία

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ «ΞΑΦΝΙΚΑ» ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ 12% ΤΟΥ ΑΕΠ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ-ΤΕΡΑΣ ΣΤΑ 292 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ - ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ...

ΕΝΑ ΑΛΑΛΟΥΜ εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομίας που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα «κρυφά» στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα οποία δεν δημοσιοποιούσε η απερχόμενη κυβέρνηση, προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν οι νέοι «ένοικοι» του υπουργείου Οικονομικών.

Το βλέμμα του Γ. Παπαθανασίου προς τον διάδοχό του στον υπουργικό θώκο λέει πολλά για την κατάσταση στην οποία παρέδωσε τα δημόσια ταμεία. Το βλέμμα του Γ. Παπαθανασίου προς τον διάδοχό του στον υπουργικό θώκο λέει πολλά για την κατάσταση στην οποία παρέδωσε τα δημόσια ταμεία. Οι κ.κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Φίλιππος Σαχινίδης έχουν ελάχιστα χρονικά περιθώρια.

* Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται δυσαρεστημένη με τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των στοιχείων, εκτιμώντας ότι «κρύβουν» την εικόνα. Τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε την Παρασκευή από τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο, ο οποίος με διαφορά μίας ημέρας «ανέβασε» κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες το έλλειμμα. Από 10% την Πέμπτη (σε ταμειακή βάση) το αναθεώρησε στο 12% του ΑΕΠ την Παρασκευή. Με αυτό το δεδομένο το δημοσιονομικό έλλειμμα που μετρούν οι Βρυξέλλες υπολογίζεται από στελέχη της ΣτΕ στο 11%. Είχε προηγηθεί μαραθώνια συνάντηση του κεντρικού τραπεζίτη με τον υπουργό Οικονομικών.

Ο ευρών αμειφθήσεται

Πρόκειται για το ζήτημα που είχε σχεδόν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της νέας ηγεσίας του υπουργείου κατά την πρώτη εβδομάδα διακυβέρνησης, καθώς όσο... ψάχνουν, ανακαλύπτουν νέα στοιχεία που πολλές φορές έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους ή αλλοιώνουν την εικόνα. Τα στοιχεία εξαμήνου καταγράφουν ένα χρέος «τέρας» 292 δισ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 9 δισ. ευρώ, τα οποία είναι άγνωστο αν υπάρχουν ακόμη, ώστε να προσδιοριστούν οι ανάγκες δανεισμού έως το τέλος του έτους.

Επίσης «αβγατίζουν» οι ανάγκες κάλυψης άμεσων αναγκών όπως είναι οι συντάξεις (από 550 περίπου εκατ. ευρώ που υπολόγιζε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, νέες πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη και για 2 δισ. ευρώ), αλλά και το κόστος εξόφλησης επενδύσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν φέτος για να μην χαθούν κονδύλια (έργα ΚΠΣ αξίας 1 δισ. ευρώ).

Επιπλέον αυτών υπάρχουν μία σειρά από οφειλές φετινές ή προηγούμενων ετών, οι οποίες δεν έχει αποφασιστεί σε ποιο έτος θα «χρεωθούν». Η κυβέρνηση έχει μεν αποδεχθεί ότι το έλλειμμα θα είναι πολύ υψηλότερο του 6% αλλά «υπάρχουν και όρια στο ποσό μπορούμε να ξεφύγουμε». Ετσι, με επίκεντρο το Γενικό Λογιστήριο και σε συνεχείς συσκέψεις σε συνεργασία με την ΤτΕ επιχειρείται να βρεθεί άκρη για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Ο χρόνος πιέζει, γιατί σε λίγες ημέρες αρχίζει ο κοινοτικός έλεγχος:

* Το υπουργείο πρέπει να παρουσιάσει την πορεία της οικονομίας και τους στόχους για το 2010 σε κλιμάκιο της γενικής διεύθυνσης οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν που θα επισκεφθεί εντός των επόμενων ημερών την Αθήνα, ενδεχομένως και αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για καθιερωμένη εξάμηνη έλευση κοινοτικών στο υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος για να συλλέξουν τα στοιχεία των φθινοπωρινών εκτιμήσεων που θα δημοσιοποιηθούν στις 3 Νοεμβρίου και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αίτημα παράτασης της δημοσιονομικής επιτήρησης. Πρέπει να αιτιολογηθούν τα ελλείμματα και κυρίως να πεισθούν οι κοινοτικοί ότι το 2010 τα 3 δισ. ευρώ παροχών θα υπεραντισταθμιστούν από περικοπές δαπανών και αύξηση εσόδων.

* Και η Eurostat ζητά με επιστολή της διευκρινίσεις. Πρέπει να δοθούν άμεσα και εγγράφως πειστικές εξηγήσεις για τα στοιχεία που έστειλε η ΕΣΥΕ στις 30 Σεπτεμβρίου και κάνουν λόγο για έλλειμμα 5,7% το 2008 και 6% το 2009. Το θέμα επιβλέπει ο υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος θα προσπαθήσει να αποτρέψει εξελίξεις που θα θέσουν σε κίνδυνο το σχέδιο της κυβέρνησης για παροχές της τάξης των 3 δισ. ευρώ το 2010. Το πόρισμα θα ανακοινωθεί στις 23 Οκτωβρίου και αν δεν αλλάξουν τα στοιχεία που έδωσε η Ελλάδα, θα καταγράφει υψηλότερη μεν ανάπτυξη το 2007 (4,5%) αλλά χαμηλότερη (στο 2%) το 2008 και ύφεση 1,5% φέτος.

* Στις 19 Οκτωβρίου ο κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να αντιμετωπίσει στο Λουξεμβούργο τις ερωτήσεις των 14 ομολόγων του κατά τη διάρκεια του συμβουλίου Eurogroup, δίδοντας εξηγήσεις για το σχέδιό του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κρατικός προϋπολογισμός
Υπουργείο Οικονομικών
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: Οικονομική πολιτική
Ζητείται χρήμα τώρα
Με προίκα ακινήτων οι κρατικές τράπεζες
Ρεκόρ «οικονομικής αστοχίας»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Οικονομική πολιτική
Ζητείται χρήμα τώρα
Τοπίο στην ομίχλη τα κρατικά ταμεία
Με προίκα ακινήτων οι κρατικές τράπεζες
Ρεκόρ «οικονομικής αστοχίας»
Διαπραγματεύσεις με Κομισιόν
Φάκελος Γιώργου προς Βρυξέλλες
Δίνει πίστωση χρόνου με ανταλλάγματα
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Πώς η γραφειοκρατία έπνιξε τις επιδοτήσεις
Δανεισμός Δημοσίου
Του κρατικού δανεισμού ουκ έσται τέλος
Διεθνή
Η ασιατική τίγρις εισβάλλει στο ΔΝΤ
Αγρίεψε ο χωροφύλακας
Σύννεφα στον φορολογικό παράδεισο
Η Ανατολική Γερμανία επιστρέφει στα ράφια
Οι αντάρτες απειλούν τις κινεζικές «ακρίδες»
Δεν είναι διάττων ο «Αστέρας του Νότου»
Λιανικό εμπόριο
Ξεπαγώνουν επενδύσεις στο λιανεμπόριο
Νέα πολυκαταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό
Πρόσωπα
Εδώ και 50 χρόνια μαθαίνει τους Ευρωπαίους να τρώνε ψάρι
Corfu Beer για «ψαγμένους» καταναλωτές
Τράπεζες
6,5% οι «μπαταχτσήδες» δανειολήπτες
Ολα σε ένα, υποθηκευμένα
Ασφαλέστερα για τις τράπεζες
Κάνουν μόδα την εξόφληση κρατών
Ασφαλιστικά Ταμεία
Τελικά ήταν 2 δισ. ευρώ
Φορολογία
Αρωμα ΠΑΣΟΚ στη νέα φορολογική κλίμακα
ΕΤΑΚ το 2009, ΦΜΑΠ το 2010
Στο κυνήγι των πολυμήχανων φοροφυγάδων
Ανάκαμψη ελληνικής οικονομίας
Υπομονή μέχρι το 2010
Οι περικοπές έγιναν νωρίς, αλλά η ανάκαμψη αργεί
Αποταμίευση
Ο γονιός είναι... αλλιώς
Τα υπέρ και τα κατά
Πειραιάς
Το λιμάνι της αγωνίας
Επιχειρήσεις
Ζυμώνονται deals Ελλάδας - Τουρκίας
Χρηματιστήριο
Ελληνοτουρκική προσέγγιση και στα ταμπλό
Χρηματιστήριο Αθηνών
Οι προφήτες της βίαιης ανόδου
Το Χ.Α. ανταμείβει τα μεγάλα ψαλίδια
Στο χορό οι μετοχές του δημόσιου τομέα
Πώς ξένοι ανεβάζουν τον δείκτη
Ανάκαμψη παγκόσμιας οικονομίας
Ανάκαμψη «φούσκα»
Πετρέλαιο & δολάριο
Το δολάριο στην πρέσα
Διεθνείς Αγορές
Η ανεργία πιέζει για ισχυρή διόρθωση
Επενδύσεις
Οι επενδυτές γυρνούν την πλάτη στα ομόλογα
Δημοσιονομικά προβλήματα
Αγώνας δρόμου για το νέο οικονομικό επιτελείο
Άλλες ειδήσεις
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Λιγότερες οι μετοχές