Έντυπη Έκδοση

Ζητείται χρήμα τώρα

ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΜΕΣΩ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ, ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΜΠΜΕ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ DISTRESS FUND, ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

ΣΕ ΤΡΕΙΣ άξονες κινείται το σχέδιο της κυβέρνησης να προσφέρει ρευστότητα και ανάσα σε επιχειρήσεις που έγιναν προβληματικές λόγω της κρίσης και του μπαράζ των ακάλυπτων επιταγών.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια για την παροχή εγγυήσεων που θα διευκολύνουν την ευκολότερη πρόσβαση των εταιρειών στο τραπεζικό σύστημα, σε συνδυασμό με μέτρα που θα επιτρέψουν να μπει ρευστό στην αγορά και να ανακοπεί το κύμα των ακάλυπτων επιταγών.

1Σύμφωνα με όσα έχει διακηρύξει προεκλογικά, το ΠΑΣΟΚ θέλει να προχωρήσει το γρηγορότερο δυνατόν στην εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, όχι μέσω έκδοσης ομολόγων αλλά με μετρητά. Η άμεση λήψη δανεισμού κρίνεται καλύτερη πολιτικά αλλά και με καθαρούς όρους αγοράς, καθώς σήμερα το επιτόκιο δανεισμού είναι χαμηλά.

Σήμερα σειρά επιχειρήσεων όπως οι φαρμακαποθήκες, τα φαρμακεία και οι μικρές και μεσαίες τεχνικές εταιρείες πνίγονται από το πρόβλημα άμεσης ρευστότητας γιατί δεν έχουν κεφάλαιο κίνησης. Την ίδια στιγμή οι προμηθευτές τους υπό το φόβο της κατάρρευσής τους έχουν αυστηροποιήσει τις πιστώσεις που τους χορηγούν και οι τράπεζες έχουν κλείσει τις κάνουλες για κεφάλαιο κίνησης.

2Με τιμολόγια τα δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ: Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε άμεση αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ. Με τις τροποποιήσεις που θα διενεργηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δανειοδοτούνται με την προσκόμιση τιμολογίων κεφαλαίου κίνησης (τιμολόγια, για παράδειγμα, αγοράς πρώτων υλών ή εμπορευμάτων κ.ά.).

Εξετάζει ακόμη τη δυνατότητα να παρέχεται εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου απευθείας προς τις επιχειρήσεις. Ενα από τα σενάρια προβλέπει το Δημόσιο να προσφέρει κάλυψη σε επιταγές που εκδίδουν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά και να λυθεί σταδιακά ο «γόρδιος δεσμός» των ακάλυπτων. Ουσιαστικά τράπεζες και Δημόσιο θα χορηγούν ένα «πιστοποιητικό» φερεγγυότητας, το οποίο θα καλύπτει μέρος της αξίας της εκδιδόμενης επιταγής. Το σενάριο δηλαδή προβλέπει το εξής: σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και κλάδους που θα επιλεγούν με ειδικά κριτήρια (ώστε να εξασφαλιστεί ότι η επιχείρηση είναι αξιόχρεη και τα οποία προβλήματα αντιμετωπίζει είναι συγκυριακά) το Δημόσιο θα εγγυάται μέρος της αξίας της επιταγής. Πρακτικά, όπως προβλέπει το σχέδιο, το στέλεχος της επιταγής θα συνοδεύεται από ένα παραστατικό εγγύησης από το κράτος μέρους της αξίας της επιταγής. Μάλιστα στο παραστατικό αυτό θα υπάρχει και ειδικός κλειδάριθμος, ώστε να είναι εύκολη η επιβεβαίωση της εγγύησης από τον λήπτη.

Οσοι έχουν τις επιταγές στα χέρια τους θα είναι σίγουροι ότι σε ένα εξάμηνο θα εξοφληθούν από τον εκδότη. Διαφορετικά, θα στραφούν εναντίον της τράπεζας και του Δημοσίου που χορήγησαν τις εγγυήσεις που συνοδεύουν την επιταγή.

3Bad bank για δάνεια προβληματικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Το τρίτο μέτρο άμεσης τόνωσης της ρευστότητας αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είναι η λειτουργία του Ταμείου Αναχρηματοδότησης. Το σχέδιο προβλέπει ότι οι τράπεζες συστήνουν ένα Ταμείο Κεφαλαίου. Σε αυτό εκχωρούν τις απαιτήσεις τους έναντι των προβληματικών επιχειρήσεων.

Μετά την εκχώρηση των απαιτήσεων οι τράπεζες θα υποχρεούνται να χορηγούν δάνεια για κεφάλαιο κίνησης. Το ταμείο θα μπορεί να μετοχοποιεί τα χρέη των επιχειρήσεων που κατέχει. Ετσι θα μειώνεται το χρέος τους και εν συνεχεία το Ταμείο σε συνεργασία με τον επιχειρηματία θα αναζητεί στρατηγικό επενδυτή.

Οπως έχουν αφήσει να εννοηθεί προεκλογικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων και η κ. Κατσέλη, νυν υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για τη χρηματοδότηση του Ταμείου εξετάζεται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί μέρος από τα ανενεργά 14 δισ. του πακέτου στήριξης των τραπεζών.

Δοκιμασμένη συνταγή το Ταμείο Αναχρηματοδότησης

Το Ταμείο Αναχρηματοδότησης θα λειτουργεί ως ένα ιδιότυπο κρατικό distress fund ή bad bank.

Βασική στρατηγική του θα είναι να προωθούνται προγράμματα εξυγίανσης. Η επιλογή των επιχειρήσεων θα γίνεται από τριμερή επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι τράπεζες, η ΓΣΕΕ ή και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς και το υπουργείο Οικονομίας. Κριτήρια επιλογής θα είναι συνδυαστικά η απασχόληση και το τεχνολογικό και παραγωγικό δυναμικό της επιχείρησης.

Ενδεχόμενη λειτουργία του Ταμείου θα σημάνει μείωση των επισφαλειών για τις τράπεζες, επισημαίνουν στελέχη της αγοράς σημειώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση ουσιαστικά υιοθετεί για τη στήριξη της οικονομίας προγράμματα αγοράς προβληματικών δανείων που έχουν ήδη τρέξει σε Αμερική και Ευρώπη (Γαλλία). Ευνοημένες ως εκ τούτου, πέραν των προβληματικών επιχειρήσεων που λαμβάνουν μια δεύτερη ευκαιρία, θα είναι και οι τράπεζες. Οι τελευταίες θα εκχωρούν τις απαιτήσεις για δάνεια και εγγυήσεις στο Ταμείο και θα λαμβάνουν εγγυήσεις Δημοσίου για χορηγήσεις κεφαλαίου κίνησης.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση κλείσει, οι τράπεζες «γράφουν» ζημιά για τα παλαιά δάνεια, για τα οποία έχουν σχηματίσει όμως προβλέψεις, και στρέφονται εναντίον του Δημοσίου για την κατάπτωση της εγγύησης. Πρόκειται για μια διαφορετικής μορφής επανάληψη της δομής που είχε ο οργανισμός επενδύσεων για επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: Οικονομική πολιτική
Τοπίο στην ομίχλη τα κρατικά ταμεία
Με προίκα ακινήτων οι κρατικές τράπεζες
Ρεκόρ «οικονομικής αστοχίας»
Για το ίδιο θέμα
Με προίκα ακινήτων οι κρατικές τράπεζες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Οικονομική πολιτική
Ζητείται χρήμα τώρα
Τοπίο στην ομίχλη τα κρατικά ταμεία
Με προίκα ακινήτων οι κρατικές τράπεζες
Ρεκόρ «οικονομικής αστοχίας»
Διαπραγματεύσεις με Κομισιόν
Φάκελος Γιώργου προς Βρυξέλλες
Δίνει πίστωση χρόνου με ανταλλάγματα
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Πώς η γραφειοκρατία έπνιξε τις επιδοτήσεις
Δανεισμός Δημοσίου
Του κρατικού δανεισμού ουκ έσται τέλος
Διεθνή
Η ασιατική τίγρις εισβάλλει στο ΔΝΤ
Αγρίεψε ο χωροφύλακας
Σύννεφα στον φορολογικό παράδεισο
Η Ανατολική Γερμανία επιστρέφει στα ράφια
Οι αντάρτες απειλούν τις κινεζικές «ακρίδες»
Δεν είναι διάττων ο «Αστέρας του Νότου»
Λιανικό εμπόριο
Ξεπαγώνουν επενδύσεις στο λιανεμπόριο
Νέα πολυκαταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό
Πρόσωπα
Εδώ και 50 χρόνια μαθαίνει τους Ευρωπαίους να τρώνε ψάρι
Corfu Beer για «ψαγμένους» καταναλωτές
Τράπεζες
6,5% οι «μπαταχτσήδες» δανειολήπτες
Ολα σε ένα, υποθηκευμένα
Ασφαλέστερα για τις τράπεζες
Κάνουν μόδα την εξόφληση κρατών
Ασφαλιστικά Ταμεία
Τελικά ήταν 2 δισ. ευρώ
Φορολογία
Αρωμα ΠΑΣΟΚ στη νέα φορολογική κλίμακα
ΕΤΑΚ το 2009, ΦΜΑΠ το 2010
Στο κυνήγι των πολυμήχανων φοροφυγάδων
Ανάκαμψη ελληνικής οικονομίας
Υπομονή μέχρι το 2010
Οι περικοπές έγιναν νωρίς, αλλά η ανάκαμψη αργεί
Αποταμίευση
Ο γονιός είναι... αλλιώς
Τα υπέρ και τα κατά
Πειραιάς
Το λιμάνι της αγωνίας
Επιχειρήσεις
Ζυμώνονται deals Ελλάδας - Τουρκίας
Χρηματιστήριο
Ελληνοτουρκική προσέγγιση και στα ταμπλό
Χρηματιστήριο Αθηνών
Οι προφήτες της βίαιης ανόδου
Το Χ.Α. ανταμείβει τα μεγάλα ψαλίδια
Στο χορό οι μετοχές του δημόσιου τομέα
Πώς ξένοι ανεβάζουν τον δείκτη
Ανάκαμψη παγκόσμιας οικονομίας
Ανάκαμψη «φούσκα»
Πετρέλαιο & δολάριο
Το δολάριο στην πρέσα
Διεθνείς Αγορές
Η ανεργία πιέζει για ισχυρή διόρθωση
Επενδύσεις
Οι επενδυτές γυρνούν την πλάτη στα ομόλογα
Δημοσιονομικά προβλήματα
Αγώνας δρόμου για το νέο οικονομικό επιτελείο
Άλλες ειδήσεις
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Λιγότερες οι μετοχές