Έντυπη Έκδοση

Φάκελος Γιώργου προς Βρυξέλλες

ΠΡΙΝ ΚΑΝ βγουν τα αποτελέσματα της κάλπης, στελέχη της σημερινής κυβέρνησης είχαν ξεκινήσει διερευνητικές επαφές τόσο με την Κομισιόν όσο και με το προεδρείο του Γιούρογκρουπ και την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Ελλάδα ετοιμάζεται να ζητήσει εξέταση του αιτήματος για παράταση «κατά περίπτωση, ξεχωριστά για την κάθε χώρα» και όχι συνολικά. Το ίδιο ζητούν Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία. Το πρώτο τετ-α-τετ του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου με τον Χοακίν Αλμούνια θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, στα περιθώρια της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ. Μέχρι τότε όμως το οικονομικό επιτελείο, ύστερα από τις σχετικές εντολές του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, θα ετοιμάσει τον ελληνικό φάκελο με τον οποίο θα κινηθεί τόσο ενώπιον της Κομισιόν, όσο και των ευρωπαίων εταίρων.

Η πραγματική εικόνα

Σε πρώτο στάδιο το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει στην Κομισιόν έναν συνδυασμό στοιχείων από την Τράπεζα της Ελλάδος και από τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς που θα καταδεικνύουν τη σαφή διαφορά με τα στοιχεία που κατέθεσε η πρώην κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, στόχος αυτής της κίνησης είναι να εξασφαλιστεί η υποστήριξη της Κομισιόν στην προσπάθεια για μια «νέα αρχή» χωρίς να τη φέρουν σε δύσκολη θέση με το να ζητήσουν απογραφή από την πλευρά της Γιούροστατ. Αλλά από την άλλη, η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να περιμένει να δει τις προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα τον Νοέμβριο. Η κυβέρνηση δηλαδή θα κάνει την απογραφή από μόνη της με τη λογική να φορτώσει τη ραγδαία άνοδο ελλείμματος και χρέους του προϋπολογισμού του 2009 στη Νέα Δημοκρατία.

**Το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει σχέδιο για την περικοπή των δαπανών, που θεωρείται από την Κομισιόν η «αχίλλειος πτέρνα» για την εφαρμογή όλων των προϋπολογισμών από το 2005 και μετά, όταν δηλαδή επεβλήθη η πρώτη επιτήρηση. Βασικό ρόλο θα παίξουν η ανακατανομή των κονδυλίων στα υπουργεία που έχουν ανασυσταθεί και η κατάργηση υπηρεσιών, επιτροπών και φορέων που απορροφούσαν σημαντικούς πόρους.

**Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να σκοπεύει να κάνει οποιεσδήποτε ιδιαίτερες κινήσεις πριν από τις 24 Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η 6μηνη διορία της Κομισιόν για τη λήψη μέτρων από την Ελλάδα. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, θα αφήσει την Κομισιόν «να κατακεραυνώσει με επιστολή της την πολιτική των μέτρων που εξήγγειλε η προηγούμενη κυβέρνηση και να μην χρεωθεί τίποτα». Η Κομισιόν ετοιμάζει επιστολή στην οποία θα λέει ότι «παρά τις συστάσεις, η Ελλάδα κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση με τους κανόνες της επιτήρησης και τα μέτρα που πάρθηκαν θεωρούνται ανεπαρκή».

* Σύμφωνα με το σχέδιο η ενημέρωση για τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα κινείται σε άξονες, ώστε να μπορέσουμε να ζητήσουμε παράταση 1+2 έτη. Δηλαδή, ένας χρόνος που ήδη έχουμε πάρει, το 2010, συν δύο:

1 Η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και των ασθενεστέρων στρωμάτων με 2,8-3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για σαφή προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης. Μένει, όμως, να φανεί εάν αυτό θα «περάσει» στην Κομισιόν.

2 Η ραγδαία άνοδος της ανεργίας χρειάζεται χρόνο και μέτρα για να υποχωρήσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να παρουσιάσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που αφορά κυρίως την απασχόληση των νέων ηλικίας 18-24 με ελκυστικά κίνητρα για ελαστικό ωράριο και μειωμένες εισφορές, σε συνδυασμό με επιδότηση των εισφορών από το κράτος μέσω κοινοτικών κονδυλίων.

3 Αμεση κατάθεση των νομοσχεδίων για προστασία των δανειοληπτών (η στάση απέναντι στις εισπρακτικές εταιρίες παραμένει αδιευκρίνιστη), καθώς και κατάθεση νομοσχεδίου στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για αύξηση της παραγωγικότητας και της επιχειρηματικότητας.

4 Εκκίνηση για εφαρμογή του μοντέλου της πράσινης ανάπτυξης.

Σε δεύτερο στάδιο η κυβέρνηση αναμένεται να ενημερώσει την Κομισιόν για συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν:

* Την έκτακτη εισφορά, για την οποία η κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί να παραμείνει. Ολα όμως θα εξαρτηθούν από τις δικαστικές αποφάσεις σε δεκαπέντε μέρες που θα εκδοθούν μετά τις προσφυγές φορολογουμένων που εκλήθησαν να πληρώσουν. Εάν κριθούν παράνομες, η κυβέρνηση φέρεται πως θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου.

* Την έκτακτη χορήγηση επιδόματος 500 ευρώ σε όσους δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.500 ευρώ ετησίως. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίδομα μάλλον θα δοθεί του χρόνου και αφού ξεκαθαρίσει η δημοσιονομική κατάσταση της οικονομίας.

**Την περιβόητη αλλαγή της φορολογικής κλίμακας. Η απόφαση αφού προηγηθεί το ξεκαθάρισμα στα δημοσιονομικά μεγέθη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΑΣΟΚ
Κρατικός προϋπολογισμός
Σχετικά θέματα: Διαπραγματεύσεις με Κομισιόν
Δίνει πίστωση χρόνου με ανταλλάγματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Οικονομική πολιτική
Ζητείται χρήμα τώρα
Τοπίο στην ομίχλη τα κρατικά ταμεία
Με προίκα ακινήτων οι κρατικές τράπεζες
Ρεκόρ «οικονομικής αστοχίας»
Διαπραγματεύσεις με Κομισιόν
Φάκελος Γιώργου προς Βρυξέλλες
Δίνει πίστωση χρόνου με ανταλλάγματα
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Πώς η γραφειοκρατία έπνιξε τις επιδοτήσεις
Δανεισμός Δημοσίου
Του κρατικού δανεισμού ουκ έσται τέλος
Διεθνή
Η ασιατική τίγρις εισβάλλει στο ΔΝΤ
Αγρίεψε ο χωροφύλακας
Σύννεφα στον φορολογικό παράδεισο
Η Ανατολική Γερμανία επιστρέφει στα ράφια
Οι αντάρτες απειλούν τις κινεζικές «ακρίδες»
Δεν είναι διάττων ο «Αστέρας του Νότου»
Λιανικό εμπόριο
Ξεπαγώνουν επενδύσεις στο λιανεμπόριο
Νέα πολυκαταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό
Πρόσωπα
Εδώ και 50 χρόνια μαθαίνει τους Ευρωπαίους να τρώνε ψάρι
Corfu Beer για «ψαγμένους» καταναλωτές
Τράπεζες
6,5% οι «μπαταχτσήδες» δανειολήπτες
Ολα σε ένα, υποθηκευμένα
Ασφαλέστερα για τις τράπεζες
Κάνουν μόδα την εξόφληση κρατών
Ασφαλιστικά Ταμεία
Τελικά ήταν 2 δισ. ευρώ
Φορολογία
Αρωμα ΠΑΣΟΚ στη νέα φορολογική κλίμακα
ΕΤΑΚ το 2009, ΦΜΑΠ το 2010
Στο κυνήγι των πολυμήχανων φοροφυγάδων
Ανάκαμψη ελληνικής οικονομίας
Υπομονή μέχρι το 2010
Οι περικοπές έγιναν νωρίς, αλλά η ανάκαμψη αργεί
Αποταμίευση
Ο γονιός είναι... αλλιώς
Τα υπέρ και τα κατά
Πειραιάς
Το λιμάνι της αγωνίας
Επιχειρήσεις
Ζυμώνονται deals Ελλάδας - Τουρκίας
Χρηματιστήριο
Ελληνοτουρκική προσέγγιση και στα ταμπλό
Χρηματιστήριο Αθηνών
Οι προφήτες της βίαιης ανόδου
Το Χ.Α. ανταμείβει τα μεγάλα ψαλίδια
Στο χορό οι μετοχές του δημόσιου τομέα
Πώς ξένοι ανεβάζουν τον δείκτη
Ανάκαμψη παγκόσμιας οικονομίας
Ανάκαμψη «φούσκα»
Πετρέλαιο & δολάριο
Το δολάριο στην πρέσα
Διεθνείς Αγορές
Η ανεργία πιέζει για ισχυρή διόρθωση
Επενδύσεις
Οι επενδυτές γυρνούν την πλάτη στα ομόλογα
Δημοσιονομικά προβλήματα
Αγώνας δρόμου για το νέο οικονομικό επιτελείο
Άλλες ειδήσεις
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Λιγότερες οι μετοχές