Έντυπη Έκδοση

Του κρατικού δανεισμού ουκ έσται τέλος

ΠΑΡΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΤΟΥ SPREAD ΚΑΙ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΔΙΟΓΚΩΝΟΝΤΑΙ

ΠΟΣΟ μεταξύ 10 δισ. και 18 δισ. ευρώ εκτιμούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου ότι θα χρειαστεί να δανεισθεί η χώρα μέχρι το τέλος της χρονιάς για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο «Δεν είναι σαφές αυτή την στιγμή πόσα επιπλέον χρήματα θα χρειαστούν. Αν ήταν να αναφέρω κάποιο ποσό, κι αυτό είναι παρακινδυνευμένο, θα έλεγα τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, αλλά ίσως να ανέβει περισσότερο φτάνοντας τα 18 δισ. ευρώ υπό κάποιες δυσμενείς παραδοχές», τονίζει στην «Οικονομία» άνθρωπος που είναι κοντά στην κυβέρνηση.

Τα μέτωπα

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι υποχρεώσεις του υπουργείου Παιδείας ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ είναι άγνωστο πόσα λεφτά θα απαιτηθούν τελικά για την αποπληρωμή όλων εκείνων στους οποίους χρωστά το κράτος (φαρμακαποθήκες, κατασκευαστικές, επιστροφή ΦΠΑ, επιδοτήσεις), Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν. Αλλοι μιλάνε για 10 με 15 δισ. ευρώ κι άλλοι για ακόμη περισσότερα.

«Το κράτος εμφανίζεται να χρωστά σε εταιρείες και προμηθευτές λεφτά από το 2004 και υπάρχουν ρήτρες που θα κληθεί να πληρώσει, οπότε γίνεται ακόμη πιο δύσκολο να υπολογίσει κανείς τον επιπλέον δανεισμό», συμπληρώνει. Αν οι εκτιμήσεις αποδειχθούν σωστές, ο συνολικός δανεισμός της Ελλάδος μπορεί να ξεπεράσει τα 65 δισ. ευρώ και ίσως τα 70 δισ., με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να ξεπεράσει τα 300 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009.

Το Δημόσιο είχε δανεισθεί γύρω στα 52 δισ. ευρώ μέχρι πρόσφατα, έχοντας κάποιες λήξεις εντόκων γραμματίων τον Οκτώβριο. Το Δημόσιο προχωρά σε δημοπρασία εντόκων ύψους 1,6 δισ. ευρώ και πλέον, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, ανεβάζοντας το συνολικό δανεισμό στα 54 δισ. ευρώ περίπου.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα βραχυπρόθεσμου δανεισμού του Δημοσίου μέσω ECPs (Euro Commercial Papers) ανερχόταν σε 4 δισ. ευρώ περίπου πρόσφατα και αν υπάρχει υπόλοιπο στο τέλος του 2009 πρέπει να προστεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι λήξεις κρατικών χρεογράφων ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ την φετινή χρονιά, ενώ ο δανεισμός για την αποπληρωμή των τόκων του δημοσίου χρέους υπολογίζεται σε 12 δισ. ευρώ.

Ομόλογα

Την ίδια στιγμή το spread, δηλαδή η διαφορά που χωρίζει την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου από το αντίστοιχο της Γερμανίας, υποχώρησε μέχρι τις 127-128 μονάδες βάσης (1,27%-1,28%) την Δευτέρα, επομένη των εκλογών, για να σταθεροποιηθεί στις 131 μονάδες, από 134-136 μονάδες την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

Η μικρή συμπίεση του spread απεικονίζει την ανακούφιση των αγορών για την εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ετσι, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου για όποιον το διακρατούσε μέχρι τη λήξη του διαμορφωνόταν στο 4,41% αργά την προηγούμενη Πέμπτη από 3,11% του αντίστοιχου της Γερμανίας.

Στελέχη της αγοράς ομολόγων αναφέρουν ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν θα έχει πρόβλημα να βρει τα χρήματα γιατί υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα αυτή την περίοδο. Θεωρείται όμως σίγουρο ότι θα κληθεί να πληρώσει υψηλότερο επιτόκιο.

Ο παράγοντας ΕΚΤ

Κρίσιμη για την εξέλιξη του δανεισμού της χώρας και για τα επιτόκια που θα κληθεί να πληρώσει είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), υποστηρίζει τραπεζικό στέλεχος. «Αν ο κ. Τρισέ δώσει σήμα ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μαζεύει την πλεονάζουσα ρευστότητα του συστήματος, οι αγορές θα σπεύσουν να το προεξοφλήσουν, δυσκολεύοντας το έργο χωρών που δανείζονται όπως η Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Οι ελληνικές και οι άλλες τράπεζες της ευρωζώνης μπορούν να χρηματοδοτούν τις αγορές κρατικών ομολόγων, δανειζόμενες με επιτόκιο 1% για διάστημα μέχρι 12 μήνες από την ΕΚΤ, με ενέχυρο τα ίδια ομόλογα. Οι τράπεζες είχαν κάθε λόγο να είναι ισχυροί αγοραστές τέτοιων ομολόγων, αφού κέρδιζαν από την επιτοκιακή διαφορά μεταξύ του ομολόγου και του επιτοκίου αναχρηματοδότησης. Αγόραζαν δηλαδή ομόλογα που εξασφάλιζαν απόδοση 4-5% με δανεικά, για τα οποία πληρώνουν τόκο 1% στην ΕΚΤ.

Είναι όμως αμφίβολο κατά πόσο οι τράπεζες θα συνεχίσουν να είναι αγοραστές στον ίδιο βαθμό αν η ΕΚΤ αρχίσει να απορροφά ρευστότητα και τα επιτόκια αναχρηματοδότησης ανέβουν, περιορίζοντας το κέρδος. Οι εκτιμήσεις θέλουν τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους να έχουν αγοράσει το 35% περίπου των ομολογιακών εκδόσεων του ελληνικού Δημοσίου φέτος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Οικονομική πολιτική
Ζητείται χρήμα τώρα
Τοπίο στην ομίχλη τα κρατικά ταμεία
Με προίκα ακινήτων οι κρατικές τράπεζες
Ρεκόρ «οικονομικής αστοχίας»
Διαπραγματεύσεις με Κομισιόν
Φάκελος Γιώργου προς Βρυξέλλες
Δίνει πίστωση χρόνου με ανταλλάγματα
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Πώς η γραφειοκρατία έπνιξε τις επιδοτήσεις
Δανεισμός Δημοσίου
Του κρατικού δανεισμού ουκ έσται τέλος
Διεθνή
Η ασιατική τίγρις εισβάλλει στο ΔΝΤ
Αγρίεψε ο χωροφύλακας
Σύννεφα στον φορολογικό παράδεισο
Η Ανατολική Γερμανία επιστρέφει στα ράφια
Οι αντάρτες απειλούν τις κινεζικές «ακρίδες»
Δεν είναι διάττων ο «Αστέρας του Νότου»
Λιανικό εμπόριο
Ξεπαγώνουν επενδύσεις στο λιανεμπόριο
Νέα πολυκαταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό
Πρόσωπα
Εδώ και 50 χρόνια μαθαίνει τους Ευρωπαίους να τρώνε ψάρι
Corfu Beer για «ψαγμένους» καταναλωτές
Τράπεζες
6,5% οι «μπαταχτσήδες» δανειολήπτες
Ολα σε ένα, υποθηκευμένα
Ασφαλέστερα για τις τράπεζες
Κάνουν μόδα την εξόφληση κρατών
Ασφαλιστικά Ταμεία
Τελικά ήταν 2 δισ. ευρώ
Φορολογία
Αρωμα ΠΑΣΟΚ στη νέα φορολογική κλίμακα
ΕΤΑΚ το 2009, ΦΜΑΠ το 2010
Στο κυνήγι των πολυμήχανων φοροφυγάδων
Ανάκαμψη ελληνικής οικονομίας
Υπομονή μέχρι το 2010
Οι περικοπές έγιναν νωρίς, αλλά η ανάκαμψη αργεί
Αποταμίευση
Ο γονιός είναι... αλλιώς
Τα υπέρ και τα κατά
Πειραιάς
Το λιμάνι της αγωνίας
Επιχειρήσεις
Ζυμώνονται deals Ελλάδας - Τουρκίας
Χρηματιστήριο
Ελληνοτουρκική προσέγγιση και στα ταμπλό
Χρηματιστήριο Αθηνών
Οι προφήτες της βίαιης ανόδου
Το Χ.Α. ανταμείβει τα μεγάλα ψαλίδια
Στο χορό οι μετοχές του δημόσιου τομέα
Πώς ξένοι ανεβάζουν τον δείκτη
Ανάκαμψη παγκόσμιας οικονομίας
Ανάκαμψη «φούσκα»
Πετρέλαιο & δολάριο
Το δολάριο στην πρέσα
Διεθνείς Αγορές
Η ανεργία πιέζει για ισχυρή διόρθωση
Επενδύσεις
Οι επενδυτές γυρνούν την πλάτη στα ομόλογα
Δημοσιονομικά προβλήματα
Αγώνας δρόμου για το νέο οικονομικό επιτελείο
Άλλες ειδήσεις
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Λιγότερες οι μετοχές