Έντυπη Έκδοση

Δεν είναι διάττων ο «Αστέρας του Νότου»

Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΥΛΑ ΝΤΑ ΣΙΛΒΑ ΠΗΡΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ 2016, ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ τον πλανητάρχη Ομπάμα στα κρύα του λουτρού, ο... προλετάριος πρόεδρος της Βραζιλίας Ιγνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα κέρδισε στη Γενεύη τους Ολυμπιακούς του 2016 για την πόλη του Ρίο Ντε Ζανέιρο.

Ο αριστερός πρώην συνδικαλιστής, που όταν πήρε την εξουσία ήταν ο φόβος και τρόμος των αγορών, σε εφτά χρόνια, όταν -υπό το φως των πυροτεχνημάτων της Ολυμπιάδας- θα συμπληρώνει τη δεύτερη και τελευταία προεδρική του θητεία, φιλοδοξεί να έχει μετατρέψει τη χώρα του σε πέμπτη οικονομική δύναμη στον κόσμο.

Επιδόσεις-ρεκόρ

**Το ποιητικό προσωνύμιο «Αστέρι του Νότου» δεν εκφράζει μόνο το φυσικό μέγεθος και κάλλος της Βραζιλίας: είναι και η αποτίμηση των θαυμαστών επιδόσεών της στο οικονομικό πεδίο: 9η μεγαλύτερη οικονομία σήμερα (1,994 τρισ. δολάρια ΑΕΠ το 2008), η άλλοτε «τριτοκοσμική χώρα» κατορθώνει να αναπτύσσεται, παρά την κρίση που μαστίζει τον αναπτυγμένο Βορρά. Η διολίσθησή της στο τέλμα της οικονομικής ύφεσης, με 0,8% μείωση του ΑΕΠ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2009, ήταν απλώς στιγμιαία. Τέσσερις μήνες μετά είχε ανακάμψει, δημιουργώντας 250.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας. Τώρα προσδοκά ανάπτυξη 5% για το 2010!

**Εφέτος οι νέες θέσεις εργασίας -680.000 ήδη- θα φτάσουν το ένα εκατομμύριο, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο το ποσοστό των ανέργων, που έχει ήδη πέσει στο 8%. Παράλληλα, ο πληθωρισμός κατεβαίνει στο 5%.

**Η Βραζιλία απορροφά το 90% των ξένων επενδύσεων στη Λατινική Αμερική και οι εξαγωγές της (πετρέλαιο, σίδηρος, σόγια, κρέας) αυξάνουν ραγδαία: ανήλθαν σε 200 δισ. δολάρια πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές σε 176 δισ. δολάρια. Καλπάζει και το νόμισμα, το ρεάλ: η ισοτιμία ήταν 4 ρεάλ το δολάριο το 2000 και εφέτος είναι 1,6 ρεάλ το δολάριο. Το βραζιλιάνικο οικονομικό θαύμα καλύτερα απ' οτιδήποτε άλλο αντικατοπτρίζει η αναδιανομή του εισοδήματος, που ισοδυναμεί με ειρηνική επανάσταση:

**Από την εποχή που η αχανής χώρα έγινε ανεξάρτητη (έπαψε να είναι κτήση του βασιλείου της Πορτογαλίας, το 1822) η μεγάλη μάζα του πληθυσμού παράδερνε μέσα στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ολιγάριθμη η μεσαία τάξη και πανίσχυρη η ολιγαρχία του πλούτου, που απαρτιζόταν από ελάχιστα τζάκια με αμύθητης αξίας περιουσίες.

**Τα τελευταία χρόνια η κοινωνική πυραμίδα έχει ανατραπεί κυριολεκτικά: η μεσαία τάξη έχει γίνει πλειονότητα, γι' αυτό και η χώρα αντεπεξέρχεται στη διεθνή κρίση. Είναι πλέον πολλά τα οικονομικά εύρωστα νοικοκυριά.

**Στην πενταετία 2003-2008 συνολικά 19 εκατ. άτομα, το 10% των Βραζιλιάνων, βγήκαν από το τούνελ της φτώχειας. Πέρυσι, μόνο το μικρομεσαίο εισόδημα αυξήθηκε 213% και του ευπορότερου τμήματος της μεσαίας τάξης κατά 45%.

**Η μεσαία τάξη αντιπροσωπεύει τώρα το 46% του πληθυσμού, ενώ οι φτωχοί και πολύ φτωχοί το 39%. Η παιδική εργασία από το 20,4% του πληθυσμού το 1992 έχει περιοριστεί σήμερα στο 9,2%.

Στάδια και φαβέλες

Οι «Ολυμπιακοί της σάμπας», που θα γίνουν στο Ρίο, θεωρείται ότι θα δώσουν την ευκαιρία για επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα προικίσουν με σύγχρονες υποδομές την πολυθρύλητη πόλη, που εξακολουθεί να είναι βουτηγμένη σε μεγάλο βαθμό στην απερίγραπτη φτώχεια και την εγκληματικότητα.

Στις παραγκουπόλεις της περιφέρειας, τις διαβόητες «φαβέλες», το 2008 σημειώθηκαν 2.069 ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως.

Ο προϋπολογισμός της Ολυμπιάδας αυτής είναι 14 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 2,8 είναι το κόστος τέλεσης των Αγώνων και τα υπόλοιπα η συμμετοχή του Δημοσίου στα έργα υποδομής: αναβάθμιση συγκοινωνιών (μετρό έχουν, αλλά «μικρό»), ολυμπιακό χωριό από 34 κτιριακά συγκροτήματα δυναμικότητας 17.700 κλινών, βελτίωση του αποχετευτικού δικτύου.

Προεξοφλείται πάντως ότι το τελικό κόστος θα είναι αρκετά υψηλότερο, αν και πολλές από τις αναγκαίες εγκαταστάσεις θα είναι ήδη έτοιμες, γιατί το Ρίο θα φιλοξενήσει και το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου το 2014. Το εισιτήριο για τους σπουδαιότερους αγώνες της Ολυμπιάδας υπολογίζεται να είναι 15 με 30 δολάρια, ώστε να τους παρακολουθήσουν περισσότεροι «καριόκας» (κάτοικοι του Ρίο) και άλλοι... μη προνομιούχοι Βραζιλιάνοι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Βραζιλία
Σχετικά θέματα: Διεθνή
Η ασιατική τίγρις εισβάλλει στο ΔΝΤ
Αγρίεψε ο χωροφύλακας
Σύννεφα στον φορολογικό παράδεισο
Η Ανατολική Γερμανία επιστρέφει στα ράφια
Οι αντάρτες απειλούν τις κινεζικές «ακρίδες»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Οικονομική πολιτική
Ζητείται χρήμα τώρα
Τοπίο στην ομίχλη τα κρατικά ταμεία
Με προίκα ακινήτων οι κρατικές τράπεζες
Ρεκόρ «οικονομικής αστοχίας»
Διαπραγματεύσεις με Κομισιόν
Φάκελος Γιώργου προς Βρυξέλλες
Δίνει πίστωση χρόνου με ανταλλάγματα
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Πώς η γραφειοκρατία έπνιξε τις επιδοτήσεις
Δανεισμός Δημοσίου
Του κρατικού δανεισμού ουκ έσται τέλος
Διεθνή
Η ασιατική τίγρις εισβάλλει στο ΔΝΤ
Αγρίεψε ο χωροφύλακας
Σύννεφα στον φορολογικό παράδεισο
Η Ανατολική Γερμανία επιστρέφει στα ράφια
Οι αντάρτες απειλούν τις κινεζικές «ακρίδες»
Δεν είναι διάττων ο «Αστέρας του Νότου»
Λιανικό εμπόριο
Ξεπαγώνουν επενδύσεις στο λιανεμπόριο
Νέα πολυκαταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό
Πρόσωπα
Εδώ και 50 χρόνια μαθαίνει τους Ευρωπαίους να τρώνε ψάρι
Corfu Beer για «ψαγμένους» καταναλωτές
Τράπεζες
6,5% οι «μπαταχτσήδες» δανειολήπτες
Ολα σε ένα, υποθηκευμένα
Ασφαλέστερα για τις τράπεζες
Κάνουν μόδα την εξόφληση κρατών
Ασφαλιστικά Ταμεία
Τελικά ήταν 2 δισ. ευρώ
Φορολογία
Αρωμα ΠΑΣΟΚ στη νέα φορολογική κλίμακα
ΕΤΑΚ το 2009, ΦΜΑΠ το 2010
Στο κυνήγι των πολυμήχανων φοροφυγάδων
Ανάκαμψη ελληνικής οικονομίας
Υπομονή μέχρι το 2010
Οι περικοπές έγιναν νωρίς, αλλά η ανάκαμψη αργεί
Αποταμίευση
Ο γονιός είναι... αλλιώς
Τα υπέρ και τα κατά
Πειραιάς
Το λιμάνι της αγωνίας
Επιχειρήσεις
Ζυμώνονται deals Ελλάδας - Τουρκίας
Χρηματιστήριο
Ελληνοτουρκική προσέγγιση και στα ταμπλό
Χρηματιστήριο Αθηνών
Οι προφήτες της βίαιης ανόδου
Το Χ.Α. ανταμείβει τα μεγάλα ψαλίδια
Στο χορό οι μετοχές του δημόσιου τομέα
Πώς ξένοι ανεβάζουν τον δείκτη
Ανάκαμψη παγκόσμιας οικονομίας
Ανάκαμψη «φούσκα»
Πετρέλαιο & δολάριο
Το δολάριο στην πρέσα
Διεθνείς Αγορές
Η ανεργία πιέζει για ισχυρή διόρθωση
Επενδύσεις
Οι επενδυτές γυρνούν την πλάτη στα ομόλογα
Δημοσιονομικά προβλήματα
Αγώνας δρόμου για το νέο οικονομικό επιτελείο
Άλλες ειδήσεις
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Λιγότερες οι μετοχές