Έντυπη Έκδοση

Νέα πολυκαταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό

**Ωρίμασε η απόφαση της Elmec Sport να αξιοποιήσει εμπορικά το ακίνητο του ΜΙΝΙΟΝ το οποίο κατέχει από το 2000 μέσω της θυγατρικής της Ηπειρωτική ΑΕΚΕ.

Το πολυκατάστημα, εμβαδού 15.000 τ.μ. είναι από τα λίγα ακίνητα που έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενήσουν πολυκατάστημα γεγονός που ευνοεί τα σχέδια της Elmec Sport. Εχοντας ήδη δαπανήσει περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του ακινήτου και των συμπληρωματικών επιφανειών και τη μερική αναπαλαίωσή του, προτίθεται να ξοδέψει ακόμη 17 εκατ. ευρώ, ώστε το νέο πολυκατάστημα να λειτουργήσει το γ' τρίμηνο του 2011. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Elmec Sport, το νέο πολυκατάστημα θα έχει διείσδυση στην αγορά του αθηναϊκού κέντρου και υπολογίζει ότι θα αποφέρει 18 εκατ. ευρώ πωλήσεις τους τρεις τελευταίους μήνες του 2011, περί τα 40 εκατ. ευρώ την πρώτη χρονιά πλήρους λειτουργίας του, 48 εκατ. ευρώ το 2013 και 52,8 εκατ. ευρώ το 2014.

**Επεκτάσεις που ξεπερνούν τον αρχικό στόχο για 10 νέα σημεία εντός του 2009 προγραμματίζει και η Sprider, η οποία μετά το άνοιγμα 7 σημείων προγραμματίζει τα εγκαίνια 5 ακόμη καταστημάτων έως το τέλος του χρόνου.

**Την απόφαση να διεισδύσει στην αγορά των ΗΠΑ το 2010 έχει λάβει και η Folli Follie, που εξετάζει το συγκεκριμένο σενάριο ήδη από το 2007. Αν και ακόμη δεν έχουν καθοριστεί οι όροι διείσδυσης, η εταιρεία ποντάρει στο «μοντέλο» που είχε ακολουθήσει και για την πρώτη της μεγάλη διεθνή αγορά, την Ιαπωνία, αποφασίζοντας να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση, όπως οι χαμηλότερες τιμές ενοικίων και οι μειωμένες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες.

**Οσο καθυστερεί η ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου στο Γαλάτσι, ο όμιλος Χαραγκιώνη προχωρεί στην αναμόρφωση των 5.500 τ.μ. του ακινήτου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στην οδό Κολοκοτρώνη, όπου παλιά στεγαζόταν το Habitat.

Ο όμιλος Χαραγκιώνη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συνάψει συμφωνία με πολυεθνική αλυσίδα ένδυσης, η οποία νοίκιασε σχεδόν το μισό κτίριο. Στο χώρο που απομένει, φημολογείται ότι θα στεγαστεί άλλο εμπορικό σήμα επίσης από τον κλάδο της ένδυσης και συγκεκριμένα της ανδρικής.

Την ίδια στιγμή σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του νέου εμπορικού κέντρου Capitol στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου, μια επένδυση 37 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να λειτουργήσει την άνοιξη του 2010. Ηδη έχουν μισθώσει χώρους η Carrefour και η Village Roadshow.

**Επενδύσεις ύψους 50-55 εκατ. ευρώ προγραμματίζει για την προσεχή διετία και ο όμιλος Jumbo, ο οποίος εκτιμά ότι έως τα μέσα του 2011 θα έχει δημιουργήσει 6 νέα υπερκαταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία. Ταυτόχρονα ολοκληρώνει το Δεκέμβριο νέα αποθήκη περίπου 40.000 τ.μ. στα Οινόφυτα, η οποία ξεκίνησε μόλις τον Οκτώβριο του 2008, και θα ενισχύσει το αναπτυσσόμενο δίκτυο της εταιρείας. Η Jumbo, που σχεδιάζει να δημιουργεί τρία νέα καταστήματα ανά έτος, έχει επενδυτικό ορίζοντα επταετίας, καθώς εκτιμά ότι η Ελλάδα «αντέχει» 10 ακόμη καταστήματα, ενώ ο στόχος για τη Βουλγαρία είναι τα 8-12 σημεία. Επιδίωξη του ομίλου σε περίοδο ύφεσης είναι να συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από το 38% που διαθέτει σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και να «παίξει» δίχως ανταγωνισμό σε Βουλγαρία και αργότερα σε Ρουμανία.

**Στη μεγάλης επιφάνειας λιανική στρέφεται και η Lapin, η εταιρεία παιδικών ενδυμάτων, η οποία λειτουργεί ήδη δύο πολυκαταστήματα με την επωνυμία Magicland στην Κηφισιά (επί της εθνικής οδού) και στα Μελίσσια. Εκεί εκτός από ρούχα της ομώνυμης εταιρείας, φιλοξενούνται είδη βρεφανάπτυξης και shop in a shop επώνυμων συναφών εταιρειών. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία 10 πολυκαταστημάτων στην ελληνική αγορά, αλλά και η εξαγωγή του concept στο εξωτερικό και σε αγορές που η Lapin διαθέτει παρουσία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εμπόριο
Επιχειρήσεις
Σχετικά θέματα: Λιανικό εμπόριο
Ξεπαγώνουν επενδύσεις στο λιανεμπόριο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Οικονομική πολιτική
Ζητείται χρήμα τώρα
Τοπίο στην ομίχλη τα κρατικά ταμεία
Με προίκα ακινήτων οι κρατικές τράπεζες
Ρεκόρ «οικονομικής αστοχίας»
Διαπραγματεύσεις με Κομισιόν
Φάκελος Γιώργου προς Βρυξέλλες
Δίνει πίστωση χρόνου με ανταλλάγματα
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Πώς η γραφειοκρατία έπνιξε τις επιδοτήσεις
Δανεισμός Δημοσίου
Του κρατικού δανεισμού ουκ έσται τέλος
Διεθνή
Η ασιατική τίγρις εισβάλλει στο ΔΝΤ
Αγρίεψε ο χωροφύλακας
Σύννεφα στον φορολογικό παράδεισο
Η Ανατολική Γερμανία επιστρέφει στα ράφια
Οι αντάρτες απειλούν τις κινεζικές «ακρίδες»
Δεν είναι διάττων ο «Αστέρας του Νότου»
Λιανικό εμπόριο
Ξεπαγώνουν επενδύσεις στο λιανεμπόριο
Νέα πολυκαταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό
Πρόσωπα
Εδώ και 50 χρόνια μαθαίνει τους Ευρωπαίους να τρώνε ψάρι
Corfu Beer για «ψαγμένους» καταναλωτές
Τράπεζες
6,5% οι «μπαταχτσήδες» δανειολήπτες
Ολα σε ένα, υποθηκευμένα
Ασφαλέστερα για τις τράπεζες
Κάνουν μόδα την εξόφληση κρατών
Ασφαλιστικά Ταμεία
Τελικά ήταν 2 δισ. ευρώ
Φορολογία
Αρωμα ΠΑΣΟΚ στη νέα φορολογική κλίμακα
ΕΤΑΚ το 2009, ΦΜΑΠ το 2010
Στο κυνήγι των πολυμήχανων φοροφυγάδων
Ανάκαμψη ελληνικής οικονομίας
Υπομονή μέχρι το 2010
Οι περικοπές έγιναν νωρίς, αλλά η ανάκαμψη αργεί
Αποταμίευση
Ο γονιός είναι... αλλιώς
Τα υπέρ και τα κατά
Πειραιάς
Το λιμάνι της αγωνίας
Επιχειρήσεις
Ζυμώνονται deals Ελλάδας - Τουρκίας
Χρηματιστήριο
Ελληνοτουρκική προσέγγιση και στα ταμπλό
Χρηματιστήριο Αθηνών
Οι προφήτες της βίαιης ανόδου
Το Χ.Α. ανταμείβει τα μεγάλα ψαλίδια
Στο χορό οι μετοχές του δημόσιου τομέα
Πώς ξένοι ανεβάζουν τον δείκτη
Ανάκαμψη παγκόσμιας οικονομίας
Ανάκαμψη «φούσκα»
Πετρέλαιο & δολάριο
Το δολάριο στην πρέσα
Διεθνείς Αγορές
Η ανεργία πιέζει για ισχυρή διόρθωση
Επενδύσεις
Οι επενδυτές γυρνούν την πλάτη στα ομόλογα
Δημοσιονομικά προβλήματα
Αγώνας δρόμου για το νέο οικονομικό επιτελείο
Άλλες ειδήσεις
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Λιγότερες οι μετοχές