Έντυπη Έκδοση

Ο γονιός είναι... αλλιώς

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ, ΠΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ... αποταμίευσης απευθύνουν οι τράπεζες στους πελάτες. Η προσγείωση του ευρωπαϊκού επιτοκίου στο 1% έχει ουσιαστικά μηδενίσει τα επιτόκια στο απλό ταμιευτήριο, ενώ έχει περιορίσει τις αποδόσεις των προθεσμιακών λογαριασμών κάτω από το 2%.

Πλέον οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους πελάτες να ενισχύσουν τα υπόλοιπα των καταθέσεών τους, διαθέτουν νέα προϊόντα στην αγορά.

Στόχο του σύγχρονου μάρκετινγκ αποτελούν οι γονείς. Με διάφορα κίνητρα -από δώρα και ασφαλιστικές καλύψεις μέχρι επιβραβεύσεις με υψηλότερο επιτόκιο ή ακόμη και μετρητά- οι τράπεζες θέλουν να τους μετατρέψουν σε πιστούς και πρόθυμους αποταμιευτές.

Εκτός από τους παραδοσιακούς καταθετικούς λογαριασμούς για παιδιά, οι τραπεζίτες λανσάρουν προϊόντα σε συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Κάθε αποταμιευτικό προϊόν -ειδικά αν είναι ασφαλιστικό- έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες τις οποίες πρέπει να γνωρίζει ο γονιός, ειδικά αν πρόκειται να αναλάβει μακροχρόνια δέσμευση.

Το βασικό ερώτημα για τον αποταμιευτή είναι το εξής: «Από το ασφαλιστικό πρόγραμμα και τον τραπεζικό λογαριασμό τι να διαλέξει»; Οι προτάσεις των τραπεζών στους γονείς εμπεριέχουν πλεονεκτήματα αλλά και παγίδες.

1 Τα ασφαλιστικά προϊόντα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια, την οποία ο γονιός πρέπει να αποφασίσει πριν υπογράψει το συμβόλαιο. Εκτός από τη διάρκεια, ο γονιός εγκρίνει και το ύψος των χρημάτων που θα καταθέτει κάθε μήνα, εξάμηνο ή χρόνο.

Προσοχή: στο ασφαλιστικό συμβόλαιο, η τράπεζα εισπράττει προμήθειες. Ετσι, αν ο γονιός αποφασίσει να το «σπάσει» πριν από τη λήξη του, μπορεί να χάσει χρήματα ακόμη και από το κεφάλαιό του.

Στο σχετικό διάγραμμα, φαίνεται η εξέλιξη ενός ασφαλιστικού προγράμματος για παιδιά (το παράδειγμα είναι ρεαλιστικό, καθώς αποτελεί προσφορά μιας εκ των μεγαλύτερων τραπεζών). Οπως φαίνεται, αν κάποιος σταματήσει στο 4ο ή στο 5ο έτος, θα χάσει μέρος του κεφαλαίου (συγκεκριμένα στο 5ο έτος, θα έχει πληρώσει 4.800 ευρώ ενώ θα πάρει πίσω μόλις 4.030 ευρώ). Τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ακόμη και στα προγράμματα για παιδιά, τα χρήματα είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή.

2 Τα ασφαλιστικά προγράμματα εξασφαλίζουν έκπτωση φόρου. Ποσό που θα καταβάλλει ο γονιός στο πρόγραμμα ύψους μέχρι 1.200 ευρώ ετησίως, αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα. Ετσι κάθε χρόνο ο δικαιούχος μπορεί να εξασφαλίζει έκπτωση φόρου από 360 έως 480 ευρώ ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων του. Εκπτωση φόρου για καταθέσεις σε τραπεζικό λογαριασμό δεν προβλέπεται.

3 Τα ασφαλιστικά προγράμματα προσφέρουν κάποιες καλύψεις, οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες στους τραπεζικούς λογαριασμούς (αν και το τελευταίο διάστημα και στα τραπεζικά προϊόντα έχουν αρχίσει να προστίθενται καλύψεις με επιπλέον χρέωση). Οι ασφαλιστικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται οι τράπεζες, αναλαμβάνουν να πληρώνουν το ποσό της μηνιαίας αποταμίευσης σε περίπτωση ατυχήματος του γονιού.

4 Τα ασφαλιστικά προγράμματα προβλέπουν μηνιαία, εξαμηνιαία ή ετήσια αποταμίευση. Το προτιμότερο, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, είναι να επιλέξετε την ετήσια αποταμίευση καθώς έτσι περιορίζεται η προμήθεια που εισπράττει η τράπεζα.

5 Στην παρούσα φάση, οι τραπεζικοί λογαριασμοί για νέους εξασφαλίζουν αποδόσεις της τάξεως του 2-2,5%. Ακόμη και αυτές, διατίθενται για υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών άνω των 5.000 ευρώ. Στα ασφαλιστικά συμβόλαια, οι εγγυημένες αποδόσεις φτάνουν στο 3%, ενώ μπορεί να υπερβούν αυτό το ποσοστό με τις όποιες υπεραξίες προκύψουν από τη διαχείριση που θα κάνει η ασφαλιστική εταιρεία.

Επιβραβεύσεις

Στην αγορά θα βρείτε καταθέσεις οι οποίες επιβραβεύουν τους αποταμιευτές με μετρητά.

Σε μεγάλη τράπεζα υπάρχει πρόγραμμα που επιστρέφει σε αυτόν που καταθέτει κάθε μήνα, ένα ποσό έως και 200 ευρώ τον χρόνο. Βέβαια, αυτές οι καταθέσεις συνήθως έχουν χαμηλότερο επιτόκιο από τους παραδοσιακούς καταθετικούς λογαριασμούς, έως και μία ποσοστιαία μονάδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Αποταμίευση και καταθέσεις
Σχετικά θέματα: Αποταμίευση
Τα υπέρ και τα κατά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Οικονομική πολιτική
Ζητείται χρήμα τώρα
Τοπίο στην ομίχλη τα κρατικά ταμεία
Με προίκα ακινήτων οι κρατικές τράπεζες
Ρεκόρ «οικονομικής αστοχίας»
Διαπραγματεύσεις με Κομισιόν
Φάκελος Γιώργου προς Βρυξέλλες
Δίνει πίστωση χρόνου με ανταλλάγματα
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Πώς η γραφειοκρατία έπνιξε τις επιδοτήσεις
Δανεισμός Δημοσίου
Του κρατικού δανεισμού ουκ έσται τέλος
Διεθνή
Η ασιατική τίγρις εισβάλλει στο ΔΝΤ
Αγρίεψε ο χωροφύλακας
Σύννεφα στον φορολογικό παράδεισο
Η Ανατολική Γερμανία επιστρέφει στα ράφια
Οι αντάρτες απειλούν τις κινεζικές «ακρίδες»
Δεν είναι διάττων ο «Αστέρας του Νότου»
Λιανικό εμπόριο
Ξεπαγώνουν επενδύσεις στο λιανεμπόριο
Νέα πολυκαταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό
Πρόσωπα
Εδώ και 50 χρόνια μαθαίνει τους Ευρωπαίους να τρώνε ψάρι
Corfu Beer για «ψαγμένους» καταναλωτές
Τράπεζες
6,5% οι «μπαταχτσήδες» δανειολήπτες
Ολα σε ένα, υποθηκευμένα
Ασφαλέστερα για τις τράπεζες
Κάνουν μόδα την εξόφληση κρατών
Ασφαλιστικά Ταμεία
Τελικά ήταν 2 δισ. ευρώ
Φορολογία
Αρωμα ΠΑΣΟΚ στη νέα φορολογική κλίμακα
ΕΤΑΚ το 2009, ΦΜΑΠ το 2010
Στο κυνήγι των πολυμήχανων φοροφυγάδων
Ανάκαμψη ελληνικής οικονομίας
Υπομονή μέχρι το 2010
Οι περικοπές έγιναν νωρίς, αλλά η ανάκαμψη αργεί
Αποταμίευση
Ο γονιός είναι... αλλιώς
Τα υπέρ και τα κατά
Πειραιάς
Το λιμάνι της αγωνίας
Επιχειρήσεις
Ζυμώνονται deals Ελλάδας - Τουρκίας
Χρηματιστήριο
Ελληνοτουρκική προσέγγιση και στα ταμπλό
Χρηματιστήριο Αθηνών
Οι προφήτες της βίαιης ανόδου
Το Χ.Α. ανταμείβει τα μεγάλα ψαλίδια
Στο χορό οι μετοχές του δημόσιου τομέα
Πώς ξένοι ανεβάζουν τον δείκτη
Ανάκαμψη παγκόσμιας οικονομίας
Ανάκαμψη «φούσκα»
Πετρέλαιο & δολάριο
Το δολάριο στην πρέσα
Διεθνείς Αγορές
Η ανεργία πιέζει για ισχυρή διόρθωση
Επενδύσεις
Οι επενδυτές γυρνούν την πλάτη στα ομόλογα
Δημοσιονομικά προβλήματα
Αγώνας δρόμου για το νέο οικονομικό επιτελείο
Άλλες ειδήσεις
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Λιγότερες οι μετοχές