Έντυπη Έκδοση

Ανάκαμψη «φούσκα»

Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ Η ΥΦΕΣΗ ΙΣΩΣ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ

ΥΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ συνθήκες, πίσω από μια υγιή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας -που κεντρικοί τραπεζίτες και διεθνείς οργανισμοί διαβεβαιώνουν ότι ξεκίνησε- θα περίμενε κανείς να αντικρίσει την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων, την άνοδο του δολαρίου και την κάμψη του χρυσού και των πολύτιμων μετάλλων.

Γιατί, περισσότερη οικονομική δραστηριότητα θα ενίσχυε τη ζήτηση πρώτων υλών και εμπορευμάτων με πρώτο το πετρέλαιο και τη ζήτηση του διεθνώς κυρίαρχου νομίσματος βάσει του οποίου γίνονται οι εμπορευματικές συναλλαγές, του δολαρίου. Αντίθετα, καθώς θα απομακρυνόταν η ύφεση, οι επενδυτές θα εγκατέλειπαν τοποθετήσεις σε ασφαλή καταφύγια όπως είναι ο χρυσός.

*Σήμερα, εκτυλίσσεται μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Το πετρέλαιο παραμένει πέριξ των 70 δολαρίων, ενώ εξασθενεί το δολάριο (η ισοτιμία του με το ευρώ από 1,45 έφθασε σε 1,475 πριν υποχωρήσει σε 1,465 την Τετάρτη) και εκτινάσσεται σε νέα επίπεδα ρεκόρ ο χρυσός (1.045 δολάρια). Οι αναλυτές ισχυρίζονται πως η «στρεβλή» εξέλιξη σχετίζεται με τις εκτιμήσεις για επιτάχυνση του πληθωρισμού.

*Λέγεται, δηλαδή, πως η άνοδος των τιμών θα πιέσει το δολάριο και θα στρέψει όλο και περισσότερους επενδυτές στην ασφάλεια που προσφέρει ο χρυσός. Κερασάκι στην τούρτα ήταν η φημολογία περί μυστικών συναντήσεων μεταξύ του Συμβουλίου Συνεργασίας Χωρών του Κόλπου και Κίνας, Ιαπωνίας, Ρωσίας και Γαλλίας προκειμένου να αντικαταστήσουν έως το 2018 το δολάριο από καλάθι νομισμάτων για τις συναλλαγές στις αγορές πετρελαίου.

Απειλή ο αποπληθωρισμός

*Το πρόβλημα, ενδέχεται να μην είναι τόσο οι επίσημες ή υπόγειες διεργασίες βαθμιαίου περιορισμού του ρόλου του δολαρίου όσο η κατά καιρούς επίκλησή τους προκειμένου να διαμορφωθεί «κλίμα» στις αγορές. Εξελίξεις οι οποίες συμπίπτουν με τις επίσημες δηλώσεις (Μπερνάνκι, ΔΝΤ κ.λπ.) περί επερχόμενης οικονομικής ανάκαμψης, τις εκτιμήσεις του Αμερικανικού Οργανισμού Ενέργειας (ΕΙΑ) περί ανόδου της ζήτησης πετρελαίου και τις προβλέψεις της Merrill Lynch για επιστροφή της τιμής του αργού πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

*Η πρόσφατη ιστορία διδάσκει πως όταν όλες οι αγορές κινούνται ανοδικά στις πλάτες του δολαρίου, το πιθανότερο είναι κάποια φούσκα να κυοφορείται. Αλλωστε ούτε ανάκαμψη των δυτικών οικονομιών, ούτε του πληθωρισμού, ούτε των πληθωριστικών προσδοκιών διακρίνεται στον ορίζοντα. Αντίθετα, συμφωνώντας με τον καθηγητή Στίγκλιτς, ο αποπληθωρισμός αναδεικνύεται σε πραγματική απειλή.

Ο καθηγητής Τιμ Κόνγκτον (International Monetary Research) υποστηρίζει πως «τα δάνεια των αμερικανικών τραπεζών το τρίμηνο του καλοκαιριού μειώθηκαν 14% σε ετήσια βάση, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1930». Οπως υπογραμμίζουν και άλλοι αναλυτές, οι τραπεζικές πιστώσεις και η προσφορά χρήματος στις ΗΠΑ συστέλλεται, ενώ τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα περιορίζονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με ρυθμούς ανάλογους της Μεγάλης Υφεσης, αυξάνοντας τις ανησυχίες για υποτροπιασμό της ύφεσης το 2010.

Βουλιάζουν

Παρά τα μεγάλα προγράμματα στήριξης των οικονομιών, οι εξαγωγές (-23% στην Κίνα και -36% στην Ιαπωνία τον Αύγουστο) και η βιομηχανική παραγωγή βουλιάζουν (-23% στην Ιαπωνία, -18% στην Ιταλία, -17% στην Ιταλία, -13% σε Γαλλία και Ρωσία, -11% στις ΗΠΑ). Από την άλλη πλευρά, τα κρατικά χρέη παντού αυξάνουν, ενώ το πλεονάζον παραγωγικό δυναμικό διογκώνεται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Οικονομική πολιτική
Ζητείται χρήμα τώρα
Τοπίο στην ομίχλη τα κρατικά ταμεία
Με προίκα ακινήτων οι κρατικές τράπεζες
Ρεκόρ «οικονομικής αστοχίας»
Διαπραγματεύσεις με Κομισιόν
Φάκελος Γιώργου προς Βρυξέλλες
Δίνει πίστωση χρόνου με ανταλλάγματα
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Πώς η γραφειοκρατία έπνιξε τις επιδοτήσεις
Δανεισμός Δημοσίου
Του κρατικού δανεισμού ουκ έσται τέλος
Διεθνή
Η ασιατική τίγρις εισβάλλει στο ΔΝΤ
Αγρίεψε ο χωροφύλακας
Σύννεφα στον φορολογικό παράδεισο
Η Ανατολική Γερμανία επιστρέφει στα ράφια
Οι αντάρτες απειλούν τις κινεζικές «ακρίδες»
Δεν είναι διάττων ο «Αστέρας του Νότου»
Λιανικό εμπόριο
Ξεπαγώνουν επενδύσεις στο λιανεμπόριο
Νέα πολυκαταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό
Πρόσωπα
Εδώ και 50 χρόνια μαθαίνει τους Ευρωπαίους να τρώνε ψάρι
Corfu Beer για «ψαγμένους» καταναλωτές
Τράπεζες
6,5% οι «μπαταχτσήδες» δανειολήπτες
Ολα σε ένα, υποθηκευμένα
Ασφαλέστερα για τις τράπεζες
Κάνουν μόδα την εξόφληση κρατών
Ασφαλιστικά Ταμεία
Τελικά ήταν 2 δισ. ευρώ
Φορολογία
Αρωμα ΠΑΣΟΚ στη νέα φορολογική κλίμακα
ΕΤΑΚ το 2009, ΦΜΑΠ το 2010
Στο κυνήγι των πολυμήχανων φοροφυγάδων
Ανάκαμψη ελληνικής οικονομίας
Υπομονή μέχρι το 2010
Οι περικοπές έγιναν νωρίς, αλλά η ανάκαμψη αργεί
Αποταμίευση
Ο γονιός είναι... αλλιώς
Τα υπέρ και τα κατά
Πειραιάς
Το λιμάνι της αγωνίας
Επιχειρήσεις
Ζυμώνονται deals Ελλάδας - Τουρκίας
Χρηματιστήριο
Ελληνοτουρκική προσέγγιση και στα ταμπλό
Χρηματιστήριο Αθηνών
Οι προφήτες της βίαιης ανόδου
Το Χ.Α. ανταμείβει τα μεγάλα ψαλίδια
Στο χορό οι μετοχές του δημόσιου τομέα
Πώς ξένοι ανεβάζουν τον δείκτη
Ανάκαμψη παγκόσμιας οικονομίας
Ανάκαμψη «φούσκα»
Πετρέλαιο & δολάριο
Το δολάριο στην πρέσα
Διεθνείς Αγορές
Η ανεργία πιέζει για ισχυρή διόρθωση
Επενδύσεις
Οι επενδυτές γυρνούν την πλάτη στα ομόλογα
Δημοσιονομικά προβλήματα
Αγώνας δρόμου για το νέο οικονομικό επιτελείο
Άλλες ειδήσεις
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Λιγότερες οι μετοχές