Έντυπη Έκδοση

Η ανεργία πιέζει για ισχυρή διόρθωση

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΧΑΣΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΡΟΥΜΠΙΝΙ-ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ σκοντάφτουν στο σενάριο της εύθραυστης ανάκαμψης με υψηλή ανεργία. Εάν επιβεβαιωθεί, τότε οι επιπτώσεις στις τιμές των μετοχών προμηνύουν αστάθεια. Ηδη οι επενδυτές δείχνουν να φοβούνται ότι τα κέρδη του τελευταίου εξαμήνου στα χρηματιστήρια, άνω του 55%, είναι υπερβολικά στη δεδομένη συγκυρία.

Η ανεργία επηρεάζει τις μετοχές με διάφορους τρόπους. Ο πιο προφανής είναι ότι, εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης και της οικονομικής δραστηριότητας, μειώνει τα έσοδα που προσβλέπουν οι εταιρείες. Επίσης, πιέζει ακόμη περισσότερο τους μισθούς όσων εργάζονται, απειλώντας να φρενάρει την πολυπόθητη ανάκαμψη.

Μολονότι η «ψαλίδα» μεταξύ των νέων παραγγελιών και των αποθεμάτων φαίνεται να κλείνει, ο 51χρονος πρόεδρος της Pacific Investment Management Co (PIMCO), Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, προειδοποιεί ότι η απασχόληση είναι ένας δείκτης που υποτιμούν οι οικονομολόγοι ως σημάδι για το πού βρίσκεται η οικονομία. Προτιμούν να «θεοποιούν» το ΑΕΠ.

Η ανεργία στις ΗΠΑ έχει διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο και ξεπερνάει τα 15 εκατομμύρια (9,8%), ενώ στην Ευρώπη βρίσκεται στο 9,6%. Αυτή η δραματική εξέλιξη, προειδοποιεί ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ομολογιακών κεφαλαίων στον πλανήτη, θα χτυπήσει περαιτέρω την ήδη δοκιμαζόμενη αγορά κατοικίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος στη Moody's Economy.com, αναφέρει ότι σήμερα το βασικό πρόβλημα είναι όχι μόνο η υπερβολική άνοδος της ανεργίας αλλά και η πιθανότητα να διατηρηθεί για χρόνια σε υψηλά επίπεδα.

Αυτή την εβδομάδα, πάντως, ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις εταιρικών κερδών στη Wall με πρώτη την παραγωγού αλουμινίου Alcoa που ανακοίνωσε ζημιές. Οι αναλυτές στο Bloomberg αναμένουν πτώση 22% στα κέρδη των εταιρειών του S&Ρ 500 το γ' τρίμηνο, πριν ανακάμψουν 63% το τελευταίο τρίμηνο.

Οι αποτιμήσεις των μετοχών (p/e 20 στις ΗΠΑ και 15 στην Ευρώπη) στα τρέχοντα επίπεδα υποδηλώνουν ότι οι εταιρείες προεξοφλούν μια ανάκαμψη κερδοφορίας σχήματος V, ευελπιστώντας να χρησιμοποιήσουν την κρίση για να αυξήσουν απότομα τα περιθώριά τους.

Εάν τα αποτελέσματα γ' τριμήνου επιβεβαιώσουν το σενάριο αυτό, τότε το ράλι θα μπορούσε να αναβιώσει. Εάν όχι, η μικρή διόρθωση μπορεί να μετατραπεί σε εξαιρετικά «δραστική» οπισθοχώρηση.

Ηδη, ο αμερικανός καθηγητής Νουριέλ Ρουμπίνι σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη προειδοποίησε ότι «υφίσταται ο κίνδυνος διόρθωσης, ειδικά όταν οι αγορές αντιληφθούν ότι η ανάκαμψη δεν είναι ραγδαία και τύπου V, αλλά περισσότερο τύπου U. Αυτό ενδεχομένως θα συμβεί στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ή στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου».

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «τελικά οι αγορές θα εξομαλυνθούν και να θα διορθωθούν στις σωστές αποτιμήσεις. Διακρίνω μεγάλο χάσμα μεταξύ στο τι κάνουν οι αγορές και την ασθενέστερη πραγματική οικονομική δραστηριότητα».

Για «υπερβολική ευφορία» στις αγορές έκανε λόγο και ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από την υπερβολική αισιοδοξία των αγορών», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του.

Λιγότερες οι μετοχές

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Reuters για τη διάρθρωση των χαρτοφυλακίων σε παγκόσμιο επίπεδο, το μερίδιο των μετοχών υποχώρησε από 57,1% τον Αύγουστο, σε 54,9% τον Σεπτέμβριο.

Βασικός κερδισμένος ήταν τα ομόλογα (35,8% από 34,5%), ενώ μικρή ενίσχυση καταγράφουν και τα ρευστά διαθέσιμα (3,6% από 3,3%). Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη υποχώρηση του μεριδίου των μετοχών καταγράφεται στα χαρτοφυλάκια της Μεγ. Βρετανίας (57,2% από 59%), καθώς στο Λονδίνο όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι το ράλι «μένει από καύσιμα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Οικονομική κρίση
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Οικονομική πολιτική
Ζητείται χρήμα τώρα
Τοπίο στην ομίχλη τα κρατικά ταμεία
Με προίκα ακινήτων οι κρατικές τράπεζες
Ρεκόρ «οικονομικής αστοχίας»
Διαπραγματεύσεις με Κομισιόν
Φάκελος Γιώργου προς Βρυξέλλες
Δίνει πίστωση χρόνου με ανταλλάγματα
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Πώς η γραφειοκρατία έπνιξε τις επιδοτήσεις
Δανεισμός Δημοσίου
Του κρατικού δανεισμού ουκ έσται τέλος
Διεθνή
Η ασιατική τίγρις εισβάλλει στο ΔΝΤ
Αγρίεψε ο χωροφύλακας
Σύννεφα στον φορολογικό παράδεισο
Η Ανατολική Γερμανία επιστρέφει στα ράφια
Οι αντάρτες απειλούν τις κινεζικές «ακρίδες»
Δεν είναι διάττων ο «Αστέρας του Νότου»
Λιανικό εμπόριο
Ξεπαγώνουν επενδύσεις στο λιανεμπόριο
Νέα πολυκαταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό
Πρόσωπα
Εδώ και 50 χρόνια μαθαίνει τους Ευρωπαίους να τρώνε ψάρι
Corfu Beer για «ψαγμένους» καταναλωτές
Τράπεζες
6,5% οι «μπαταχτσήδες» δανειολήπτες
Ολα σε ένα, υποθηκευμένα
Ασφαλέστερα για τις τράπεζες
Κάνουν μόδα την εξόφληση κρατών
Ασφαλιστικά Ταμεία
Τελικά ήταν 2 δισ. ευρώ
Φορολογία
Αρωμα ΠΑΣΟΚ στη νέα φορολογική κλίμακα
ΕΤΑΚ το 2009, ΦΜΑΠ το 2010
Στο κυνήγι των πολυμήχανων φοροφυγάδων
Ανάκαμψη ελληνικής οικονομίας
Υπομονή μέχρι το 2010
Οι περικοπές έγιναν νωρίς, αλλά η ανάκαμψη αργεί
Αποταμίευση
Ο γονιός είναι... αλλιώς
Τα υπέρ και τα κατά
Πειραιάς
Το λιμάνι της αγωνίας
Επιχειρήσεις
Ζυμώνονται deals Ελλάδας - Τουρκίας
Χρηματιστήριο
Ελληνοτουρκική προσέγγιση και στα ταμπλό
Χρηματιστήριο Αθηνών
Οι προφήτες της βίαιης ανόδου
Το Χ.Α. ανταμείβει τα μεγάλα ψαλίδια
Στο χορό οι μετοχές του δημόσιου τομέα
Πώς ξένοι ανεβάζουν τον δείκτη
Ανάκαμψη παγκόσμιας οικονομίας
Ανάκαμψη «φούσκα»
Πετρέλαιο & δολάριο
Το δολάριο στην πρέσα
Διεθνείς Αγορές
Η ανεργία πιέζει για ισχυρή διόρθωση
Επενδύσεις
Οι επενδυτές γυρνούν την πλάτη στα ομόλογα
Δημοσιονομικά προβλήματα
Αγώνας δρόμου για το νέο οικονομικό επιτελείο
Άλλες ειδήσεις
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Λιγότερες οι μετοχές