Έντυπη Έκδοση

Το Χ.Α. ανταμείβει τα μεγάλα ψαλίδια

COLA 3Ε. Προωθώντας ταχύτατα την αναδιάρθρωση της παραγωγικής της δραστηριότητας, με κλείσιμο εργοστασίων και περιορισμό στα υπόλοιπα κόστη, πέτυχε να εμφανίσει στο α' εξάμηνο ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 377,5 εκατ. ευρώ και να μειώσει τα βραχυπρόθεσμα δάνειά της κατά 51% (451,4 εκατ. ευρώ από 921,3 εκατ. ευρώ).

Για το σύνολο του 2009, η πολυεθνική επιδιώκει να εξοικονομήσει περί τα 115 με 120 εκατ. ευρώ, κίνηση που επέτρεψε στη διοίκησή της να προχωρήσει στην αναμενόμενη πρόσφατη απόφαση επιστροφής κεφαλαίου.

ΔΕΗ. Χάρη στην πτώση των τιμών του πετρελαίου και τις υψηλές φετινές βροχοπτώσεις πέτυχε, επίσης, να περιορίσει σημαντικά τα κόστη της. Η επιχείρηση εμφάνισε ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 707 εκατ. ευρώ -έναντι 168 εκατ. ευρώ πέρσι- και μείωσε τον καθαρό δανεισμό της κατά 400 εκατ. ευρώ περίπου. Η ανησυχία των στελεχών της έγκειται στο ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει η νέα κυβέρνηση τη ρήτρα καυσίμων και επομένως να μειωθούν αισθητά τα τιμολόγια ρεύματος.

ΕΛΛ.ΠΕ. Λόγω της πτώσης κατά 53% της μέσης τιμής πετρελαίου, ο όμιλος εμφάνισε στο α' εξάμηνο θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 228,3 εκατ. ευρώ, έναντι εκροών 269 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Τα ταμειακά διαθέσιμα εκτινάχθηκαν στα 996 εκατ. ευρώ από 260,5 εκατ. ευρώ στις 31/12/08 και ο καθαρός δανεισμός του μειώθηκε κατά 779 εκατ. ευρώ σε σχέση με την 30.06.2008.

Υλοποιεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για το 10% του προσωπικού του, που αν πραγματοποιηθεί θα επιφέρει εξοικονόμηση δαπανών της τάξης των 25 εκατ. ευρώ από το 2010 και έπειτα.

S&Β. Πέτυχε να μειώσει τα δάνεια της κατά 28,5 εκατ. ευρώ ενισχύοντας τις ταμειακές της ροές κατά περίπου 37 εκατ. ευρώ, χάρη στα μέτρα μείωσης παραγωγής και απασχόλησης και τη δραστική περικοπή ελαστικών λειτουργικών δαπανών.

Στο ταμείο της στις 30/6 εμφάνιζε 30,6 εκατ. ευρώ, έναντι 14,7 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008.

ΤΙΤΑΝ. Εμφάνισε μείωση μακροπρόθεσμων δανείων κατά 50 εκατ. ευρώ ή κατά 15,8%. Οι ταμειακές ροές του ομίλου από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν στο α' εξάμηνο στα 215 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 47%. Τα ταμειακά του διαθέσιμα μειώθηκαν στα 30,5 εκατ. ευρώ έναντι 125,8 εκατ. ευρώ, καθώς υλοποιεί επενδύσεις για λειτουργία νέου εργοστασίου στην Αίγυπτο και για σύγχρονη μονάδα στην Αλβανία.

ΕΧΑΕ. Πέτυχε μείωση στα κόστη τα προηγούμενα χρόνια που τής επιτρέπει να λειτουργεί στο break even με μέσο ημερήσιο τζίρο 50 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ο όγκος συναλλαγών σε τεμάχια κινείται από τον Ιούλιο σε επίπεδα που πλησιάζουν το 2007, ενδεχόμενη περαιτέρω άνοδος της αποτίμησης των εισηγμένων θα δρα πολλαπλασιαστικά στα κέρδη της.

Τον περασμένο μήνα η συναλλακτική δραστηριότητα σε τεμάχια εκτινάχθηκε στα 60 εκατομμύρια έναντι 48 εκατομμυρίων τεμαχίων που ήταν ο μέσος όρος του 2007, αλλά η αύξηση αυτή είναι συγκυριακή λόγω των πολλών μετοχών Alapis που άλλαξαν χέρια πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της αύξησης.

Προτιμούν τις ανθεκτικές επιχειρήσεις

Η κυρίαρχη αίσθηση αυτή τη στιγμή μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίου, είναι ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι οι καταναλωτικές δαπάνες στον αναπτυγμένο κόσμο να φτάσουν ξανά στα πριν από την κρίση επίπεδα.

Υπό το πρίσμα αυτό προτιμούν στο λιανεμπόριο εταιρείες με αποδεδειγμένα στην τωρινή περίοδο της κρίσης «ανθεκτικά» concepts.

Η Jumbo αποτελεί τη χαρακτηριστικότερη περίπτωση, καθώς διήλθε σχεδόν αλώβητη την κρίση, αυξάνοντας τα κέρδη της, και υλοποιώντας απρόσκοπτα το επενδυτικό της πρόγραμμα στην Ελλάδα. Η αύξηση του όγκου συναλλαγών στον τίτλο κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου είναι ενδεικτική της αύξησης του ενδιαφέροντος από πλευράς ξένων.

Λιγότερο καλά τα πήγε ο όμιλος Φουρλή, ο οποίος, όμως, αντιπροσωπεύει για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία τα ΙΚΕΑ, τα οποία αποτελούν ένα από τα πιο «ισχυρά» brand name στην παγκόσμια αγορά.

Ο όμιλος πέτυχε στο πρώτο εξάμηνο να μειώσει τον καθαρό του δανεισμό στα επίπεδα των 140 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας θετικές ταμειακές ροές 33,2 εκατ. ευρώ από λειτουργικές δραστηριότητες ενώ είχε και έξτρα έσοδα από πώληση μέρους ενός ακινήτου του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Σχετικά θέματα: Χρηματιστήριο Αθηνών
Οι προφήτες της βίαιης ανόδου
Στο χορό οι μετοχές του δημόσιου τομέα
Πώς ξένοι ανεβάζουν τον δείκτη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Οικονομική πολιτική
Ζητείται χρήμα τώρα
Τοπίο στην ομίχλη τα κρατικά ταμεία
Με προίκα ακινήτων οι κρατικές τράπεζες
Ρεκόρ «οικονομικής αστοχίας»
Διαπραγματεύσεις με Κομισιόν
Φάκελος Γιώργου προς Βρυξέλλες
Δίνει πίστωση χρόνου με ανταλλάγματα
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Πώς η γραφειοκρατία έπνιξε τις επιδοτήσεις
Δανεισμός Δημοσίου
Του κρατικού δανεισμού ουκ έσται τέλος
Διεθνή
Η ασιατική τίγρις εισβάλλει στο ΔΝΤ
Αγρίεψε ο χωροφύλακας
Σύννεφα στον φορολογικό παράδεισο
Η Ανατολική Γερμανία επιστρέφει στα ράφια
Οι αντάρτες απειλούν τις κινεζικές «ακρίδες»
Δεν είναι διάττων ο «Αστέρας του Νότου»
Λιανικό εμπόριο
Ξεπαγώνουν επενδύσεις στο λιανεμπόριο
Νέα πολυκαταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό
Πρόσωπα
Εδώ και 50 χρόνια μαθαίνει τους Ευρωπαίους να τρώνε ψάρι
Corfu Beer για «ψαγμένους» καταναλωτές
Τράπεζες
6,5% οι «μπαταχτσήδες» δανειολήπτες
Ολα σε ένα, υποθηκευμένα
Ασφαλέστερα για τις τράπεζες
Κάνουν μόδα την εξόφληση κρατών
Ασφαλιστικά Ταμεία
Τελικά ήταν 2 δισ. ευρώ
Φορολογία
Αρωμα ΠΑΣΟΚ στη νέα φορολογική κλίμακα
ΕΤΑΚ το 2009, ΦΜΑΠ το 2010
Στο κυνήγι των πολυμήχανων φοροφυγάδων
Ανάκαμψη ελληνικής οικονομίας
Υπομονή μέχρι το 2010
Οι περικοπές έγιναν νωρίς, αλλά η ανάκαμψη αργεί
Αποταμίευση
Ο γονιός είναι... αλλιώς
Τα υπέρ και τα κατά
Πειραιάς
Το λιμάνι της αγωνίας
Επιχειρήσεις
Ζυμώνονται deals Ελλάδας - Τουρκίας
Χρηματιστήριο
Ελληνοτουρκική προσέγγιση και στα ταμπλό
Χρηματιστήριο Αθηνών
Οι προφήτες της βίαιης ανόδου
Το Χ.Α. ανταμείβει τα μεγάλα ψαλίδια
Στο χορό οι μετοχές του δημόσιου τομέα
Πώς ξένοι ανεβάζουν τον δείκτη
Ανάκαμψη παγκόσμιας οικονομίας
Ανάκαμψη «φούσκα»
Πετρέλαιο & δολάριο
Το δολάριο στην πρέσα
Διεθνείς Αγορές
Η ανεργία πιέζει για ισχυρή διόρθωση
Επενδύσεις
Οι επενδυτές γυρνούν την πλάτη στα ομόλογα
Δημοσιονομικά προβλήματα
Αγώνας δρόμου για το νέο οικονομικό επιτελείο
Άλλες ειδήσεις
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Λιγότερες οι μετοχές